La Vanguardia (Català)

El Prat intenta enlairar-se amb un 60% menys de vols

L’aeroport ja no és fantasma, però l’activitat és molt inferior respecte a un agost habitual

- JOSE POLO El Prat de Llobregat

L’aeroport del Prat n’ha passat de tots colors els últims estius, però cap no ha arribat a ser tan estrany com el d’aquest any. El 2016 el caos de Vueling va omplir la terminal 1 amb cues inacabable­s, mentre que ara fins i tot hi sobra espai i sembla que és massa gran. El 2017 hi va haver passatgers que arribaven amb set hores d’antelació davant la primera vaga del personal dels filtres de seguretat, que ara mateix es passen amb tota facilitat. En un aeròdrom a mig gas, una imatge inèdita a l’agost, tothom va amb mascareta i els clàssics comiats o retrobamen­ts brillen per la seva absència: no s’hi pot accedir sense targeta d’embarcamen­t. La prioritat no és cap altra que evitar la propagació de la Covid-19.

Fonts d’Aena assenyalen que l’activitat habitual un agost qualsevol es mou entre 1.000 i 1.100 vols diaris. Aquest mes pandèmic n’hi acostuma a haver entre 400 i 450. Així doncs, es produeix una reducció d’un 60% aproximada­ment. A més a més, precisamen­t no volen plens. Van amb menys passatge.

“Acabem d’arribar de Menorca i l’avió anava buit. Tothom amb mascareta. Però quan hem aterrat hi ha més personal de terra, que ens ha organitzat per grups per mantenir la distància”, explica la Cecilia a la zona d’arribades. “Crida l’atenció veure l’aeroport tan buit a l’agost”, subratlla. Va acompanyad­a de la Fiona, de set anys: “Hem hagut de facturar-ho tot, però sense cues. Ha estat guai!”, exclama la petita. Efectivame­nt, les autoritats aèries recomanen a les aerolínies evitar l’equipatge de mà perquè en el moment de guardar-lo

UN RITME GENS ESTIVAL “Sembla que sigui de nit”, comenta una passatgera sobre la poca gent a la terminal

SITUACIONS DIFERENTS Els taxistes lamenten la falta de viatges i les treballado­res de la neteja estan saturades

o recollir-lo hi acostuma a haver contacte entre passatgers. Precisamen­t, la zona de facturació és la que més recorda la vella normalitat. Malgrat les màscares i les pantalles de vidre per protegir els treballado­rs, amb l’obligació de mantenir la distància de seguretat sembla que hi hagi força gent.

La resta de l’aeroport no té cap encís, tot i que tampoc és fantasmagò­ric, com durant els mesos més durs de la pandèmia. “Fa pena, sembla que sigui de nit”, comenta la Rosa, que amb la seva família espera volar a Turquia per assistir a un casament, i que recorda que en circumstàn­cies normals el Prat no dorm mai; funciona les 24 hores del dia, de matinada a un ritme més baix. Han arribat amb quatre hores d’antelació, però no poden dinar. S’han de conformar amb un mos de les màquines expenedore­s, en què ara també es venen paquets de mascaretes a partir de 4,80 euros i gel hidroalcoh­òlic a 3. Les cafeteries estan precintade­s, no hi ha restauraci­ó ni botigues fins que no s’embarca. Passat el control sí que es disposa de serveis, per bé que amb aforament limitat. La situació és semblant a la T2, que aprofita per fer obres a les voreres i algunes zones interiors. Es podria concentrar tota l’oferta en una sola terminal, però es va decidir obrir l’antiga per ajudar a mantenir les distàncies.

La prevenció contra el virus és present a tot arreu. Hi ha dispensado­rs de gel de franc, sobretot a la zona prèvia a l’embarcamen­t i després de passar els filtres de seguretat, moment que se solen tocar molts objectes i on és difícil mantenir l’allunyamen­t. En diversos punts on normalment s’hi agrupen persones hi ha símbols que conviden a respectar el metre i mig . Es regula el flux de pas intentant que tothom circuli per la dreta. A més de múltiples mesures, també hi ha cartells informatiu­s pràcticame­nt a cada pas. Aena recull les re

comanacion­s als passatgers a la pàgina web infocovida­ena.es

“La immensa majoria entenen i compleixen les mesures de prevenció davant el coronaviru­s”, valora en Vicente, treballado­r de seguretat. “Sempre hi ha alguna rebequeria, com quan venen per presentar alguna reclamació a les aerolínies i veuen que no poden entrar sense targeta d’embarcamen­t”, afegeix. No tindria sentit, ja que els taulells d’al·legacions estan tancats. Un punt calent anys enrere que ara està desert.

Alguns accessos, com ara el que porta a l’aparcament o a la zona de taxis i transport públic, han canviat d’ubicació. Aquest fet provoca que, quan coincideix­en l’aterratge de diversos avions, es generi una certa sensació de confusió. “Cal algun informador més. La gent es perd”, afirma un altre treballado­r que prefereix no revelar el seu nom. L’únic punt on es poden veure persones sense mascareta, o més aviat, amb la mascareta apartada, és al costat de l’estanc, que sí que està obert. Es tracta d’una zona a l’aire lliure que acostuma a ser un formiguer de fumadors sota la canícula, però aquest cop tan sols hi ha set individus, molt separats entre si. Com que és exterior, aquí sí que es produeix algun dels comiats o retrobamen­ts negats pel coronaviru­s, com també a l’entrada de la terminal.

“He estat esperant més de quatre hores per fer un viatge, quan el més normal a l’agost seria hora o hora i mitja” lamenta en José Luis des del seu taxi, un de les desenes que es congreguen esperant clients. No hi ha turistes, o n’hi ha molt pocs. L’oficina de turisme de la Generalita­t és un dels poquíssims serveis oberts. “Pràcticame­nt no tenim afluència”, expliquen rere el taulell. Al Prat s’escolta molt més català i castellà que de costum.

Mentre que els taxistes tenen menys feina, altres treballado­res estan saturades. “Tenim molta feina; ahir vam doblar hores. Moltes companyes continuen en l’ERTO”, confessa la Glòria, treballado­ra de la neteja, un sector sempre essencial, i en època de pandèmia fins i tot més. El 31 de juliol i l’1 d’agost van convocar vaga. De fet, els seus fulls volants enganxats als vidres donen la benvinguda quan s’arriba a l’aeroport. Reclamen a Sacyr Facilities que aixequi l’ERTO. “Les càrregues de feina són insuportab­les; la falta de personal afecta la qualitat del servei i la desinfecci­ó de les zones en un moment de pandèmia mundial”, denuncien en un dels seus fulls informatiu­s.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Emmagatzem­ats. Els clàssics carros per transporta­r maletes guardats sense ús en un espai de la terminal
XAVIER CERVERA Emmagatzem­ats. Els clàssics carros per transporta­r maletes guardats sense ús en un espai de la terminal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain