La Vanguardia (Català)

La terminal que ja no fa olor de crema solar

- SARA SANS Reus

Una mitja dotzena de passatgers estan a punt per pujar a l’avió amb destinació a Cork. Fa un moment, uns quinze han embarcat amb rumb a Birmingham. Sis facturen per anar-se’n Dublín. El premi al vol més freqüentat del primer dimecres d’agost és per al que arriba de Manchester, amb mig centenar de turistes. No arriben a cent persones les que avui han viatjat des de l’aeroport de Reus. Menys de cent. Fa un any, en un sol dia l’aeròdrom va arribar a gestionar 62 vols amb 12.000 seients programats.

Les instal·lacions no fan olor de crema solar, com era habitual cada estiu, època en què l’aeroport de Reus concentra la seva activitat. Ara fa olor de desinfecta­nt. L’ambient bulliciós dels turistes torrats pel sol de Salou que tornaven a casa i la cridòria de les famílies pàl·lides però exultants nouvingude­s i àvides de platja i piscina s’ha convertit en silenci. Tant, que la veu metàl·lica de megafonia que repeteix una vegada i una altra les normes d’higiene i distàncies sanitàries ressona a la sala.

Tampoc no hi ha autocars aparcats davant les terminals. Els taxis arriben amb comptagote­s. “Ens han dit que no calia venir amb gaire temps d’antelació, que no hi hauria cues... Però és que no hi ha gairebé ningú!”, diu una parella de Dublín

que ha vingut amb les netes a passar uns dies a la Costa Daurada: “Hem estat increïblem­ent bé, però fa pena veure hotels tancats i tan poca gent en els que estan oberts...”, lamenten. L’aeroport també és un termòmetre fidedigne de l’ocupació hotelera.

Només obre una cafeteria. La resta, màquines expenedore­s. Al terra, marques de distància. A les butaques, cintes per evitar que la gent s’assegui junta... En total estan gestionant 13 rutes (la meitat que l’any passat). AENA no facilita les dades d’ocupació dels avions, la majoria de Ryanair, Tuifly Belgium i Easyjet, però l’estadístic­a retrata la crua realitat: Fins al juny Reus havia registrat 6.734 passatgers, un 98,3% menys que durant els sis primers mesos del 2019.

Després de l’aturada total de les instal·lacions, durant els dies àlgids de confinamen­t, la primera activitat que es va reprendre a l’aeroport van ser les obres a la part del darrere de l’edifici. L’objectiu era tenir a punt la nova terminal quan comencés la temporada d’estiu, que a efectes turístics havia de començar el 29 de març. Les obres es van reprendre, però no els vols, que a l’abril van continuar tots suspesos i que ara, en els dies àlgids, amb prou feines són mitja dotzena.

 ??  ?? Uns avis amb les netes comencen el viatge cap a Dublín
Uns avis amb les netes comencen el viatge cap a Dublín
 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain