La Vanguardia (Català)

El Pallars, més a prop

El Govern desencalla l’històric projecte del port de Comiols després de trenta anys de reivindica­ció

- PAU ECHAUZ

El Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat ha presentat aquesta setmana el que anomena un “projecte definitiu” per a una vella aspiració de les comarques del Pallars, una solució per adequar el vell port de Comiols, entre Artesa de Segre, Isona i Tremp (L-512), i aconseguir una més bona comunicaci­ó entre el Pirineu i les àrees de Tarragona i Barcelona. El consens sobre el projecte entre ajuntament­s i Govern és total; no en va és una reclamació històrica, una promesa electoral incomplert­a des de les legislatur­es de Jordi Pujol i assumida però mai materialit­zada pels governs successius. Pels presidents del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, l’aprovació del projecte, que pot estar completat l’any 2026, significa una millora en la qualitat de les comunicaci­ons terrestres per als turistes que vulguin accedir al Pallars. “Per a nosaltres és un dia històric: aconseguir una reivindica­ció que fa trena anys que dura”, va afirmar l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases.

El projecte, conegut com a Alternativ­a Folquer, ja que travessa aquesta localitat en direcció a Isona, té com a objectiu una modernitza­ció i reforma del tram de 29 quilòmetre­s entre Artesa de Segre i Isona que comportarà la construcci­ó de quatre túnels i quatre viaductes. El conseller de Territori, Damià Calvet, que aquesta setmana va presentar el dossier als alcaldes del Pallars, destaca que el nou traçat escurçarà en tres quilòmetre­s la distància i en cinc minuts el temps de recorregut. Ara bé, el més important, segons el conseller, és que, “el conductor guanyarà en seguretat i confort”. L’import global de l’obra, que s’anirà fent per fases, serà de 185 milions d’euros, i amb un termini d’execució de cinc anys.

La primera fase d’obra es farà aquest mateix any i serà la variant d’Artesa de Segre, que suposarà una inversió de 3,9 milions. El projecte també preveu una variant al pont d’Alentorn. Pel que fa a la cota màxima de la carretera, serà de 1.075 metres i disposarà de diversos trams de tres carrils, amb la incorporac­ió d’un carril lent de pujada. Els túnels que es construira­n sumaran un total de 1.400 metres. Calvet entén que amb la millora “aconseguir­em trencar una barrera psicològic­a que molts usuaris tenen amb aquesta carretera, un fet que d’alguna manera allunyava els Pallars de l’àrea metropolit­ana”.

El projecte definitiu ja havia estat consensuat amb els alcaldes fa deu anys. Amb tot, el Departamen­t ha estudiat i valorat fins a set alternativ­es de traçat, tres seguint el corredor de Vilanova de Meià i quatre pel de Folquer, amb inversions estimades que oscil·len entre els 316 i els 185 milions d’euros i amb longituds d’entre 46 i 50 quilòmetre­s. En l’anàlisi de cada opció “hem tingut en compte –va aclarir Calvet– variables com ara la longitud total d’actuació, la inversió, nombre i longitud de túnels, l’altitud màxima de l’itinerari, l’estalvi d’altitud respecte de l’itinerari actual, els estalvis de recorregut i de temps, les possibles afectacion­s a l’entorn, la complexita­t geològica o la possibilit­at de dur a terme l’actuació per fases”. L’opció més cara i complicada era la construcci­ó d’un túnel de cinc quilòmetre­s per la variant de Vilanova de Meià, però es va descartar pel seu alt cost econòmic i ecològic, a més d’una geologia poc compacta.

La nova carretera, amb quatre túnels, escurça el trajecte en tres quilòmetre­s i cinc minuts

 ?? ACN ?? Les obres serviran per adequar el vell port de Comiols, entre Artesa de Segre, Isona i Tremp
ACN Les obres serviran per adequar el vell port de Comiols, entre Artesa de Segre, Isona i Tremp
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain