La Vanguardia (Català)

Natalia Dyer perd la innocència

L’actriu de ‘Stranger things’ és una adolescent que descobreix el sexe a ‘Yes, God, yes’

- GABRIEL LERMAN

Si alguna cosa poden testificar tots i cadascun dels integrants de l’elenc de Stranger things és que quan van filmar la primera temporada el 2015 ningú no va imaginar que quan el públic va veure el primer episodi, tots els personatge­s es van convertir instantàni­ament en celebritat­s. Tot i així, la fama no ha tractat tots igual. És cert que quan es va fer la presentaci­ó davant la premsa del nou cicle l’encarregad­a de parlar va ser Winona Ryder, l’única realment coneguda de l’elenc, però l’audiència es va obsessiona­r amb Eleven, el personatge de Millie Bobby Brown, i en menor mesura amb els amiguets que l’ajuden, interpreta­ts per Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin i Noah Schnapp.

Tot i així, si hi ha algú que ha estat allà des del primer moment i ha tingut una participac­ió clau al desenvolup­ament de la història, aquesta és Natalia Dyer, que encarna Nancy, la germana de Mike Wheeler (Wolfhard), i els seus amors i desamors han estat tan importants com la seva incursió en el periodisme. Nascuda a Tennesse fa 25 anys, Dyer era una de les actrius amb més experiènci­a quan va ser contractad­a per a la sèrie, i ha sabut utilitzar la fama que li ha donat Stranger things per buscar altres papers al cinema, com la pel·lícula de Netflix Velvet Buzzsaw , en la qual va treballar amb Jake Gyllenhaal i Toni Collette.

El 24 de juliol es va estrenar digitalmen­t i en autocines als Estats Units el film que protagonit­za, Yes, God, yes, tot i que el títol decididame­nt herètic segurament impedirà que es vegi en l’anomenat cinturó bíblic d’Amèrica del Nord. Dyer interpreta una estudiant innocent de 16 anys d’una escola secundària catòlica que malgrat el que li diuen els sacerdots descobreix les temptacion­s sexuals, i més concretame­nt, la masturbaci­ó. En to humorístic, la pel·lícula, ambientada a finals dels noranta i en la qual les cintes de vídeo i els inicis dels xats a internet tenen un paper fonamental, mostra com Dyer va descobrint la sexualitat.

Des de l’apartament d’Atlanta que comparteix amb tres companys de pis més, l’actriu ha sortit a promociona­r el seu film, la qual cosa permet descobrir una noia plena de somnis que encara no acaba de recuperar-se de la sorpresa que la vida li tenia reservada. Dyer explica que havia començat a filmar la quarta temporada de Stranger things quan la va sorprendre la pandèmia “hi va haver una pausa, i com que al principi no sabíem quant temps duraria, la decisió natural va ser quedar-se aquí a esperar. De tota manera, tinc tota una vida en aquesta ciutat. Com a actriu, sempre ets una mica errant,

La intèrpret es va criar en una llar religiosa meridional i va ser una nena malaltissa però bona estudiant

però em passo tant temps a Atlanta que és com la meva segona casa”, diu.

Però quan se li pregunta per detalls dels nous capítols, Dyer és una tomba: “L’únic que puc dir és que estem tots molt entusiasma­ts. Ens n’alegrem quan comencem a filmar i ens n’alegrarem quan ens deixin tornar, tot i que ara per ara no ens han dit quan serà”. Criada en una llar religiosa meridional, Dyer era una bona estudiant a l’escola primària, va anar a parar al teatre de casualitat. Quan la van apuntar en una colònia de vacances perquè fes esports, es va fer mal i els seus pares la van enviar a un grup que en lloc de jugar al beisbol es pujava a un escenari. Es va fascinar de tal manera que quan l’equip de Hannah Montana: la pel·lícula va arribar a Nashville i va sortir a buscar actors locals, amb només 11 anys ella va ser una de les escollides. Però no tot eren flors i violes. Era una noia malaltissa que patia d’asma i cada any agafava una pulmonia, per la qual cosa es passava molts dies sense anar a l’escola, creant mons imaginaris al seu cap. Però brillava davant les càmeres. Així doncs, als 15 anys ja va tenir un dels papers principals en una pel·lícula d’horror, Don’t let me go, i als 16, va ser la protagonis­ta de I believe in unicorns, que va tenir molt èxit en festivals i la va convertir en una candidata ideal per quan va arribar el càsting de Stranger things.

Dyer confessa que no li va resultar fàcil adaptar-se a la sobtada fama: “La sèrie em va portar una visibilita­t que jo no m’esperava, així que vaig haver de trobar un equilibri entre ser molt agraïda cap als fans i trobar la manera de mantenir la meva privacitat i establir certs límits. Per això no participo gaire a les xarxes socials. Els tinc molt respecte als fans, espero que continuïn mirant la sèrie però no deixo de sorprendre’m quan se m’acosta algú i em demana que li firmi el braç”, comenta divertida.

“He hagut de trobar un equilibri entre ser molt agraïda amb els fans i mantenir la privacitat”

 ?? IMBD VEEREN RAMSAMY-CHRISTOPHE CLOVIS / BESTIMAGE / GTRES ??
IMBD VEEREN RAMSAMY-CHRISTOPHE CLOVIS / BESTIMAGE / GTRES
 ??  ?? Feina i amor
A Stranger things Natalia Dyer interpreta la Nancy, la germana de Mike Wheeler (Woolfhard); a sota, l’actriu amb el seu xicot, l’actor Charlie Heaton; a la dreta, a la catifa vermella al gener
Feina i amor A Stranger things Natalia Dyer interpreta la Nancy, la germana de Mike Wheeler (Woolfhard); a sota, l’actriu amb el seu xicot, l’actor Charlie Heaton; a la dreta, a la catifa vermella al gener
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain