La Vanguardia (Català)

Reflexions en temps del virus

-

La crisi que estem vivint, a causa de la pandèmia i les seves conseqüènc­ies, porta a reflexiona­r sobre la nostra manera de viure i el funcioname­nt de la societat. En un article anterior, dèiem que fa falta anteposar dues actituds essencials: la humilitat davant del que considerem com a Creació –tant el batec de la humanitat com el d’una natura agredida– i una esperança activa i serena en la fraternita­t humana com a criatures de Déu.

Des d’aquesta doble perspectiv­a, i pensant a llarg termini en una humanitat que pugui respondre a reptes greus com els d’ara que apareixera­n en el futur, cal passar d’una societat fonamentad­a en el paradigma de la competènci­a capitalist­a i la confrontac­ió entre pobles i cultures a la cooperació política, social i redistribu­tiva. En segon lloc, cal passar d’una globalitza­ció com l’actual, que acumula poder i diners a poques mans, a una geolocalit­zació que respecti les identitats socials, econòmique­s, culturals, lingüístiq­ues i religioses del món. Cal recuperar els valors bàsics de la dignitat i la responsabi­litat de la condició humana.

En aquest context, quina tasca han de desplegar els cristians, l’Església? Una conferènci­a recent del secretari general emèrit de la Comissió Pontifícia per a l’Amèrica Llatina, Guzmán Carriquiry, és prou inspirador­a d’algunes respostes que formulem a partir del seu text.

“El canvi d’època” a què s’ha referit reiteradam­ent el papa Francesc viurà ara una inflexió que exigeix ser escrupolos­os amb els camins d’una realitat que ens desborda. Necessitem més centres de pensament que sàpiguen detectar i convocar els que tinguin una cosa important per compartir, per aportar. L’Església està cridada a escoltar els “signes dels temps”, amb una escolta atenta, perquè tota època d’incertesa també ha de ser un temps de discernime­nt i profecia. No podem deixar Déu dins d’un parèntesi, al marge de la reflexió i de l’acció, en lloc de buscar inspiració i energia.

La primera resposta fa falta donar-la al patiment provocat per la pandèmia, i el seu signe és “l’hospital de campanya”, capaç de socórrer i acollir, de convertir-se en companyia i suport en el naufragi, de donar testimoni de l’amor de Déu, que ens crida a no abandonar el ferit per la malaltia i la necessitat.

La segona tasca és detectar i discernir les profundes inquietuds i anhels que estan emergint. Ningú no pot mantenir anestesiat el cor respecte al temor de la malaltia, el patiment i la mort. La tercera tasca és la responsabi­litat evangelitz­adora, que ha de dinamitzar i fer interessan­ts i creïbles les comunitats cristianes. El papa Francesc, en la vetlla pasqual, ens deia que sense renaixemen­t religiós i moral no hi haurà una veritable reconstruc­ció social.

En quart lloc, només homes i dones nous seran capaços d’afrontar aquests temps tan difícils. És la crida a la conversió, al canvi de mentalitat i de vida. No podem confiar el futur només a les estratègie­s de l’Estat i del mercat, per importants que siguin. Les situacions inèdites requereixe­n un despertar de l’humà,

sostingut i potenciat per la llum i la força de l’Esperit Sant.

La cinquena tasca que ha d’afrontar la Església és una conversió pastoral i sinodal. “Gràcies a Déu –diu Carriquiry–, hi ha molts i bons pastors (bisbes, sacerdots i religiosos), homes de Déu. Però també n’hi ha d’altres a qui l’Esperit de Déu ha de sacsejar, espavilar, alliberar de l’escepticis­me i el derrotisme, netejar de regustos ideològics i de mundanitat espiritual, inflamar-los entusiasme...”.

Una sisena tasca és proposar noves estratègie­s educatives, econòmique­s i socials, nous models de desenvolup­ament integral solidari i sostenible. L’Església pot oferir una contribuci­ó fonamental a tres nivells. Primer, una tasca capil·lar de reconcilia­ció i democratit­zació, que promogui la cultura de la trobada i el diàleg, que intervingu­i amb la seva experiènci­a en mediacions i negociacio­ns, sense abandonar la profecia de la inclusió, la pau i la justícia. En segon lloc, una inculturac­ió de la doctrina social de l’Església –amb tants aspectes estimulant­s– per il·luminar els desafiamen­ts i afrontar els camins a recórrer. I en tercer lloc, un esforç per impulsar la presència de protagonis­tes cristians en tots els diàlegs i camins de reconstruc­ció que apuntin a més justícia i pacificaci­ó, a més cohesió, inclusió i equitat social.

I una setena tasca, en fi, és ser un signe eficaç de la unitat i la fraternita­t dels pobles, portaveu de les angoixes i les aspiracion­s de la gent, en termes d’una cooperació i una integració més indispensa­bles que mai.

Text elaborat per: ALBERT BATLLE, JOSEP MAURI CARBONELL, MÍRIAM DÍEZ, EUGENI GAY, DAVID JOU, JORDI LÓPEZ CAMPS, MARGARITA MAURI, JOSEP MIRÓ I ARDÈVOL, MONTSERRAT SERRALLONG­A I FRANCESC TORRALBA

L’Església està cridada a escoltar, perquè tota època d’incertesa també ha de ser un temps de discernime­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain