La Vanguardia (Català)

Com un fado

Cauen, s’aixequen, rimen un vers futbolísti­c, marquen i pateixen: Messi i el Barça

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Són les 20.45 hores del vespre. Els jugadors del Barça formen la rotllana habitual al final de l’escalfamen­t. La veu cantant l’agafa el capità de l’equip, Leo Messi. Gesticula i parla. És un discurs curt. L’argentí no ha estat mai de parlar gaire, tot i que cada cop ho fa més i quan passa tot s’atura. Se’l veu molt ficat, arximotiva­t. Als 33 anys no li queden infinites Champions per jugar. El somni és tan proper com complex. Tot just uns quants partits separen el seu conjunt, i també els rivals superviven­ts, del trofeu més preuat. Ara bé, la línia és molt fina, el Barça ha donat mostres de la seva insegureta­t i qualsevol relliscada seria fatal.

Per això hi ha dies que Messi primer estudia i després intervé, o no. Nits que sap que pot dormisquej­ar una mica abans d’aparèixer per definir. I partits en què surt a marcar la línia, especialme­nt al Camp Nou i a la ronda de vuitens de final, un encreuamen­t que sempre li va molt i molt bé.

No marca el primer gol. Per a això hi ha, elevant-se al cel, el bo de Clément Lenglet. Un altre home silenciós. Un futbolista honrat, profession­al, seriós. L’antítesi del rebel Arthur. Inaugura el seu caseller de gols a la Champions amb el Barça. Quan juga, que és gairebé sempre, acostuma a complir. Quan no ho fa, no es queixa.

El gol alleuja el Barcelona i Messi ho celebra encara més que Lenglet, a qui se li abraona com si es tractés d’un juvenil en el seu primer envit d’aquesta categoria.

Però Messi suma 114 gols a la màxima competició continenta­l i pocs minuts després aconseguir­à el 115. Amb segell propi. Caient i aixecant-se. Amb sort i amb enginy. Amb fortuna i amb geni. Recupera la verticalit­at, finta i col·loca el cos caient per trobar la manera d’armar el xut. Inapel·lable. Impression­ant.

Durant una estona no es juga un Barça-Nàpols, sinó que el que s’ofereix al Camp Nou és un monogràfic de Messi. Utilitzant un símil taurí, una cosa que ja no està en voga, és veritat, seria com quan el cartell de la cursa de braus oferia un sol matador i es deia, sis toros, sis, per al destre. Encara que l’argentí sigui esquerrà. Baixa una altra pilota de l’aire i l’emboca. Un altre senyor gol. Ara bé, aquí intervé la tecnologia per revisar infinites repeticion­s fins a trobar una mà que, certament, si hi va ser estava molt ben amagada. No hi ha gol, però més tard sí que hi ha un penal. Sobre qui? Sobre Messi, a qui piquen amb rotunditat i el deixen cargolant-se.

Lisboa es veu més a la vora, a quatre passes, a un sol fado d’Amália Rodrigues de distància. Espera el Bayern, el temible Bayern, que té cedit un tal Coutinho. Amb tot, el bitllet convida a imaginar, a lluitar, a pensar i a

confiar en Messi. Ell sol no podrà. Però sense ell seria impossible. No ja guanyar la Champions, sinó ni tan sols haver arribat fins a la fase final.

Si els partits només duressin 45 minuts el Barça, i Messi, tindrien més arguments per creure-hi, perquè no va sobrat d’oxigen i les seves cames tenen més quilòmetre­s que les d’aquells ciclistes que s’atrevien a fer les tres grans voltes. Tanmateix, en aquest 2020 estranyíss­im tot és possible. Fins i tot que aquest Barça crepuscula­r aspiri a guanyar la Champions, malgrat que pel seu costat del quadre hi hagi el Bayern i el Manchester City.

De fet, només els barcelonis­tes i els bavaresos saben què és tenir el trofeu a les vitrines d’entre els vuit equips classifica­ts per als quarts de final. El Barça i Messi són com un fado en aquest tram de la seva carrera. Cauen, s’aixequen, a estones són bonics i pateixen quan les cames els fallen.

EL CAPITÀ

Messi va arengar l’equip abans de començar i va liderar el discurs mentre va tenir forces

ELS PREMIATS S’ENFRONTEN

Dels classifica­ts per a Lisboa, només el Bayern i el Barça saben què és guanyar la Champions

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Lionel Messi en una posició acrobàtica ahir a la nit al Camp Nou
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Lionel Messi en una posició acrobàtica ahir a la nit al Camp Nou
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain