La Vanguardia (Català)

Johann Zarco lidera la revolta dels equips satèl·lit

- T. LÓPEZ JORDÀ

A falta de Marc Márquez, convalesce­nt a casa per la segona operació de l’húmer, a Brno el protagonis­me va tornar a ser francès. Però aquesta vegada, d’un actor molt secundari com Johann Zarco (Esponsoram­a Racing), que va sorprendre aconseguin­t la pole , ni més ni menys que amb una moto del 2019 en un modest equip satèl·lit de Ducati. De fet, la primera fila va ser tota de motos filials, amb els dos Petronas Yamaha completant les pintures, amb Fabio Quartararo, segon, i Franco Morbidelli, tercer.

Pot dir-se que la presència dels tres pilots satèl·lit al capdavant, a més de la d’un sorprenent Aleix Espargaró a la 4a posició (la seva millor graella des de la pole del 2015 a Montmeló), com la dels KTM Pol Espargaró (6è, tot i que era 2n i li van anul·lar la volta per fer-la amb bandera groga) i Brand Binder (7è), suposa una bufetada als tres grans: els equips oficials d’Honda, Yamaha i Ducati. I, sobretot, a aquells que se suposava aspirants a barallar-se amb Marc Márquez pel títol: Maverick Viñales (5è), Àlex Rins (11è) o Andrea Dovizioso (18è). Sense el rei a la pista, cap dels outsiders no ha fet el pas endavant que s’esperava.

Davant aquesta manca de lideratge alternatiu, qui s’erigeix en referent de la categoria és un semiprinci­piant de només 21 anys com Fabio Quartararo. Tot i que ahir al francès se li va escapar la tercera pole consecutiv­a amb caiguda inclosa (la primera de l’any), sense conseqüènc­ies físiques, va tornar a ser l’animador, qui va portar la iniciativa. I qui acredita millor ritme per a la cursa. “No sabem si estem rodant en una pista de velocitat o de motocròs, així que suposo que haurà estat un sot que he empès massa al límit”, es queixava irònicamen­t Quartararo, criticant el mal estat de l’asfalt de Brno. La caiguda va arribar a l’última volta de la classifica­ció, intentant recuperar la pole pispada per Zarco.

Per a Johann, la primera posició de sortida és una manera de reivindica­r-se. Després de ser descartat per Honda com a relleu de Jorge Lorenzo (van preferir Àlex Márquez), el francès va recalar en la humil formació de Raúl Romero, hereva de l’anterior Avintia Ducati i de l’antiga By Queroseno

Racing. Des de les estretors, Zarco busca el seu lloc a l’elit, amb un missatge a Honda (el seu millor pilot, Crutchlow, és 12è; els oficials, Bradl i Àlex Márquez, els dos últims) i a la matriu de Ducati: si pot fer una pole amb una moto del 2019, què podria arribar a fer amb la màquina pota negra de Petrucci i Dovizioso (18è, el seu pitjor lloc de sortida a MotoGP)?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain