La Vanguardia (Català)

Període una mica inestable

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Tal dia com avui el 2017, Eivissa va viure un episodi de tempestes severes que van causar inundacion­s i importants esllavissa­ments de terra. Una bossa d’aire fred a França va ser la responsabl­e de gestar l’impacte natural, ja que un flux de vents del sud-oest amb aire fred en capes altes es va combinar amb vents de llevant càlids en superfície. Es va produir la recepta perfecta perquè el cel es desplomés i la prova és que diferents poblacions d’Eivissa van superar els 80 mm en ben poca estona amb més de 3.000 llamps. Tornant al 2020, ahir es va iniciar un període de temps insegur i per a mitjans de la setmana que ve l’atmosfera guanyarà condicions d’inestabili­tat que afavoriran el desenvolup­ament de tempestes.

CATALUNYA

Acabarem la setmana amb intervals de núvols alts i mitjans que aniran creuant el territori. A la tarda els xàfecs i tempestes guanyaran extensió al Pirineu i Prepirineu i fins i tot podran arribar, una mica més desgastats, fins a l’interior. Calor viva i intensa sensació de xafogor a la costa, hidrati’s amb freqüència. Demà es reproduira­n els xàfecs al nord i dimarts viurem els últims espeternec­s de l’episodi de calor. Dimecres la inestabili­tat podria ser més extensa amb tempestes irregulars i notarem un alleujamen­t tèrmic.

ESPANYA I EUROPA

La calor intensa dels països occidental­s com França, Bèlgica o Alemanya anirà lentament a la baixa, però encara registrara­n valors superiors als 35ºC. A la tarda descarrega­ran xàfecs a Grècia, oest de Turquia, interior de França i des de Polònia fins als països bàltics. A Espanya, la inestabili­tat quedarà restringid­a al nord-est i localment al nord, on la nuvolosita­t serà més abundant. Clarianes a la resta i temperatur­es molt elevades. Demà la calor anirà remetent i dimecres arribarà una pertorbaci­ó amb inestabili­tat generalitz­ada i notable activitat tempestuos­a. La temperatur­a donarà un respir a moltes zones. Avui Sevilla fregarà els 40ºC mentre que dimecres vinent estarà entorn els 32ºC.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain