La Vanguardia (Català)

El Govern central empararà el Rei a Palma amb el president i tres ministres

El PP es disposa a fer de dic de contenció dels antimonàrq­uics

- CARMEN DEL RIEGO

L’Executiu redoblarà els despatxos amb el rei Felip VI durant la seva estada a Palma com a mostra de suport.

Si el Govern central i Pedro Sánchez no són clars en la defensa de la Constituci­ó, aquí hi ha el PP, que estarà sempre al costat del rei Felip VI, del llegat institucio­nal de Joan Carles I i de la monarquia parlamentà­ria que consagra la Constituci­ó. El partit de Pablo Casado es prepara per erigir-se en el màxim valedor de l’actual sistema i fer de dic de contenció dels antimonàrq­uics, que poden veure en els escàndols que afecten el rei emèrit una oportunita­t d’iniciar un procés constituen­t a què s’oposarà amb totes les seves forces.

I aquestes forces són moltes, recorden al PP, perquè sense els seus vots és pràcticame­nt impossible abordar un canvi constituci­onal d’aquesta naturalesa, ja que la Constituci­ó exigeix unes majories qualificad­es que cap altre partit no pot garantir que no se sumin.

Per això al PP no el preocupa el fet que Vox pretengui els últims dies convertir-se en el gran defensor de la institució monàrquica. Fonts de la direcció popular subratllen que la seva formació sap molt bé com actuar i ho resumeixen d’aquesta manera: “Defensa de les institucio­ns i exigència al Govern que defensi el cap d’Estat”. Per fer-ho no miraran ni a un costat ni a l’altre, sinó al que consideren el seu deure com a partit d’Estat.

I ho faran, asseguren al PP, perquè el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha fet una defensa de la institució i de l’actual cap de l’Estat “amb la boca petita”, cosa que estimen impròpia d’un inquilí de la Moncloa, i que consideren encara més greu per l’actitud del soci de coalició del PSOE, Unides Podem. En concret, el PP atribueix al vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, un intent de soscavar la Corona.

Per això, Casado i la direcció popular tenen un missatge per a Sánchez que li repetiran cada vegada que tinguin oportunita­t: “Menys cartes i silencis còmplices, i més crides a tornar a l’ordre”. És el que el PP més li retreu al cap de l’Executiu, a qui insistiran, doncs, que “sobren paraules i silencis còmplices” i “falten crides a tornar a l’ordre a Iglesias” pels seus “atacs” a la monarquia.

A parer de la direcció popular, “no sembla compatible la defensa del nostre sistema constituci­onal i consentir els qui promouen un procés constituen­t”. En aquest sentit, Casado exigeix a Sánchez que defensi les institucio­ns “amb determinac­ió i sense cap mena de dubtes”.

Al si del principal partit de l’oposició, destaquen que “tot el PP”, des del seu president fins a la seva direcció, i tots els presidents territoria­ls, “han sortit en defensa del rei Felip”, però no ha passat el mateix al Govern espanyol, amb un president, a parer seu, ambigu, i un vicepresid­ent, Iglesias, que per ells pretén clarament un canvi del sistema.

Casado és molt dur amb l’actitud de Sánchez, ja que creu, segons fonts de la direcció popular, que el president “no atura el debat sobre la monarquia perquè li interessa que no es parli de la seva nefasta gestió”.

Per això, i davant la previsió que Sánchez no sigui enèrgic per frenar els debats sobre la monarquia que els seus socis de govern i parlamenta­ris pretenen, el PP es prepara per fer la feina, que, segons el seu parer, correspond­ria a l’Executiu en primer terme. Segons els populars, “la monarquia no està en qüestió i no necessita protecció, perquè és una institució constituci­onal i clau per al nostre país”.

La màxima del PP, en aquests moments, és “fer costat, avui més que mai, a la monarquia constituci­onal que ha permès forjar aquesta Espanya de ciutadans lliures i iguals”. Al partit el preocupen aquells debats que es pretenen i està disposat a rebutjar la

SUPORT A LA CORONA La màxima del partit: suport a la monarquia constituci­onal com a clau d’un país lliure

CRÍTIQUES A LA MONCLOA Casado recrimina a Sánchez que defensi la Corona “amb la boca petita”

GOVERN DE COALICIÓ Génova exigirà al president que aturi els “atacs” de Podem a la institució

seva celebració, i també està estudiant què cal fer davant les ofensives que es preparen des de determinat­s partits per esborrar tot vestigi monàrquic dels carrers d’Espanya.

La direcció del PP encara no té decidit com contrarest­ar les mocions als ajuntament­s dels qui volen desposseir el rei Joan Carles dels carrers, places o espais públics que hi ha a les ciutats, tal com ha començat a fer-se. Els populars es plantegen la possibilit­at de respondre a aquestes iniciative­s amb d’altres que suposin una declaració de suport a la monarquia, però debaten si accions d’aquesta mena podrien ser contraprod­uents, ja que podrien originar, precisamen­t, els debats sobre la forma d’Estat que pretenen evitar.

El que el PP té clar és que si des de les institucio­ns es pretén posar en dubte la monarquia, i des del Govern de Sánchez no es fa una defensa fèrria de la màxima institució de l’Estat, el PP estarà disposat a llançar la resta en defensa de l’Espanya constituci­onal, que inclou la del rei Felip.

 ?? EP ?? El líder del PP, Pablo Casado, farà valdre la força del seu grup per impedir un canvi constituci­onal
EP El líder del PP, Pablo Casado, farà valdre la força del seu grup per impedir un canvi constituci­onal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain