La Vanguardia (Català)

L’Àfrica pateix el pitjor any de la dècada pel gihadisme

L’Àfrica pateix l’any de més violència islamista de l’última dècada

- XAVIER ALDEKOA Barawa (Somàlia). Correspons­al

Va ser una felicitat fràgil. Al març, la ciutat somali de Barawa, al sud de la capital, Mogadiscio, va celebrar eufòrica la inauguraci­ó del seu aeroport. Les raquítique­s instal·lacions, una llengua de sorra premsada i un edifici de dues plantes de color crema suposaven una victòria moral sobre el grup gihadista Al-Xabaab, que controla el centre i sud del país.

Més enllà de la música i la rastellera de joves onejant banderes que va rebre les autoritats, les bambolines de l’acte constatave­n que encara queda feina al davant: més de 200 militars somalis, amb un tanc i tres de blindats, van protegir el perímetre de l’aeroport durant la cerimònia de dues hores, i una desena d’agents de seguretat privada d’accent balcànic, rus i italià, armats fins a les dents, no es van separar dels representa­nts internacio­nals, que van tornar a les avionetes molt de pressa així que van acabar els discursos.

Des d’una cantonada, el periodista somali Ajoos Sanura observava el festeig amb alegria continguda. “Aquest aeroport és una batalla guanyada, però la guerra contra Al-Xabaab serà llarga. Encara controlen molt de territori, i fins i tot ciutats senceres. Fins que el Govern no aconseguei­xi tallar les seves fonts de finançamen­t seran una amenaça”. Sanura sabia que no seria senzill: només un mes després, tropes de la missió de la Unió Africana a Somàlia van repel·lir un atac terrorista contra l’aeroport.

De l’ànsia per celebrar un avenç fràgil com el de Barawa transpira una preocupaci­ó creixent: el gihadisme avança desfermat a l’Àfrica. A més de Somàlia, castigada per la banda islamista vinculada a Al-Qaida des de fa quinze anys, l’últim any ha confirmat el deterioram­ent violent a les regions del Sahel –Mali, Níger i Burkina Faso–, el llac Txad –Nigèria, Níger, Camerun i Txad– i l’aparició de nous focus gihadistes a la República Democràtic­a del Congo o el nord de Moçambic.

Amb 4.161 actes terroriste­s relacionat­s amb grups extremiste­s i 12.507 morts (un 26% més que l’any anterior), els darrers dotze mesos han estat els més violents de la dècada al continent, segons xifres del Centre Africà d’Estudis Estratègic­s. La deriva inquiel’any ta: el 2011 hi va haver 693 accions violentes islamistes, sis vegades menys.

Al continent, el Magrib és l’única regió que ha vist descendir els atacs de grups fonamental­istes, i, segons l’índex d’estats fràgils, tres països africans són entre els cinc del món que més empitjoren, tots amb l’òxid gihadista a les entranyes: Moçambic, Líbia i Burkina Faso.

En un document sobre l’expansió de l’amenaça fonamental­ista a l’Àfrica per a l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègic­s de passat, el tinent coronel Jesús Díez Alcalde advertia de la rellevànci­a del continent en el tauler islamista mundial. “L’Àfrica ocupa l’espai central i més fèrtil de la nova deriva de la gihad global, fins a convertir-se en la regió del món on més ràpidament ha proliferat aquesta amenaça brutal i difusa, agreujada encara més com a conseqüènc­ia del constatat declivi de l’apocalípti­c califat d’Abu Bakr alBaghdadi a l’Iraq i Síria”.

VÍCTIMES DE LA GIHAD Amb 12.507 morts, els últims dotze mesos han estat els més violents de la dècada

L’EXCEPCIÓ El Magrib és l’única regió que ha vist descendir els atacs fonamental­istes

 ?? MICHELE CATTANI / AFP ?? Un soldat de Mali protegint al març la tomba dels Askia a Gao, que, a diferència d’altres mausoleus, va sobreviure als gihadistes
MICHELE CATTANI / AFP Un soldat de Mali protegint al març la tomba dels Askia a Gao, que, a diferència d’altres mausoleus, va sobreviure als gihadistes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain