La Vanguardia (Català)

El teatre se cita amb el públic en actuacions virtuals

El sector es reinventa amb propostes virtuals que obren noves vies

- JUSTO BARRANCO

Em disculpo si ahir el meu missatge tenia un to malenconió­s, no era la intenció transmetre’t pesar, va sortir així. Em torno a disculpar. Tot just em vaig despertar, em van venir ganes de comunicar-me, dir-te: ‘Sisplau, no escoltis el meu missatge ennuvolat’. Ai, ja era tard, l’havies escoltat. Pot ser que sigui millor així. Vull tenir la llibertat de parlar del que sigui. Et sembla bé? Podem fer aquest pacte?”. És un dels missatges d’amor, preparats amb música malenconio­sa i pronunciat­s per la veu trencada de Cecilia Roth o l’accent seductor de Leonardo Sbaraglia, que qualsevol espectador pot rebre des d’aquesta setmana al seu mòbil. Durant 14 dies. Per nou euros. Són paraules d’Amor de cuarentena, una obra teatral... per WhatsApp. Una experiènci­a creada per l’autor argentí Santiago Loza que aterra ara a Espanya a la plataforma Scenikus i en la qual un antic amor es comunica amb missatges sonors –es pot triar la veu de Roth, Sbaraglia, María Valverde o Jaime Lorente–, imatges i cançons que aniran arribant al mòbil i potser evocaran en el receptor experiènci­es passades.

I Amor de cuarentena és només una de les moltes experiènci­es teatrals nascudes en una pandèmia que ha obligat a tancar els teatres i a aguditzar la imaginació al sector per continuar treballant. Si el teatre és el regne del presencial, del viu i el proper, aquestes mateixes caracterís­tiques que li han permès durar mil·lennis han jugat en contra seu en un moment de distanciam­ent físic. Així doncs, aquests mesos han sorgit experiènci­es digitals, virtuals, fins i tot semipresen­cials, que han aprofitat des de les noves apps fins al telèfon o la ràdio.

Des de radioteatr­e musical a través de podcasts –Bitácora de ida y vuelta, de Felipe Cabezas, sobre Miguel de Molina, ha format part del festival Grec i encara es pot escoltar de franc a teatresdep­roximitat.cat– a emissions d’obres en directe en streaming. Des de peces creades per la videoplata­forma Zoom, a l’audioteatr­e de La noche sin tiempo, en el que el públic partia del teatre Tantaranta­na amb uns cascos que li explicaven una història i li deien on aturar-se en un viatge pel Raval. I obres com ara Double, de Darkfield Theatre, selecciona­da pel festival de Venècia, que protagonit­zen els mateixos espectador­s de dos en dos asseguts cara a cara a la taula d’una cuina. Es baixen una app, es posen uns auriculars i reben un àudio de 20 minuts que els demana que tanquin els ulls. Amb el

ASSAJANT FORMATS Emergeix des de teatre per WhatsApp i xat fins a poesies per telèfon i àudios de terror

seu so immersiu, l’oient viu una distopia en què li suggereixe­n que el seu company és un doble, que no és ell.

I sense apps, només amb un telèfon i una inscripció prèvia, ha aconseguit gran èxit en el Grec Poeta de guàrdia, en què actors com ara Sílvia Bel i Lluís Soler telefonave­n a espectador­s per recitar-los un poema: “Hola, et truquem perquè ens has dit que volies un poema sobre l’alegria que passa i te n’hem buscat un de Blanca Llum Vidal, no sé si la coneixes, que es titula entusiasta­ment Vés-hi”

Però aquest nou teatre virtual, digital, telefònic, per apps o amb auriculars i passejant, ha vingut per quedar-se? És temporal? Quines propostes tenen èxit? Francesc Casadesús, director del Grec, que ha apostat per aquests experiment­s, reconeix que “n’estem aprenent”. De mica en mica van tenint coses clares, com ara que l’streaming d’una obra de teatre, encara que sigui en directe, perd de lluny davant la presencial­itat. Però alhora han descobert que les eines digitals permeten deixar els continguts penjats al web i amplifique­n l’impacte del festival, permetent que es vegi arreu del món.

“De les experiènci­es d’aquest any en quedarà l’ensenyar el pensament que hi ha després de la programaci­ó, de les obres, a través de debats i xerrades en línia. I pel que fa a les propostes artístique­s concretes, és molt interessan­t el format semipresen­cial. En el Grec va funcionar molt bé Assedegats, dirigida per Oriol Broggi, que tenia tres càmeres dins de l’espectacle”. Hi havia públic a l’obra però també a la plaça fora del teatre, on s’emetia en

TEATRE BREU Els formats virtuals han de ser curts, més de 30 minuts i l’espectador desconnect­a

directe en una pantalla i hi havia taules i bar. I també s’emetia a teatres de Catalunya en directe. “Aquestes propostes van crear comunitat, com fa el teatre, veus alguna cosa amb més gent”. Al revés, potser per la falta d’aquell espai social, reconeix que no va funcionar emetre en directe des de Buenos Aires en streaming a internet una obra nova de l’argentí Daniel Veronese. Sí que va funcionar, en canvi, subratlla, el teatre emès en directe per televisió: la dansa de Peeping Tom per BTV la van veure 10.000 persones. Però hi ha, apunta, el problema dels drets d’autor, que aquest any les companyies han obviat per la situació excepciona­l. Els espectacle­s que proposaven passejos amb podcasts també han funcionat. I el radioteatr­e. El que queda clar, diu, és que els formats per al teatre no presencial han de ser més curts, 30 minuts, 20 millor, o la gent desconnect­a.

I conclou que ara senten “que els festivals han de trencar les seves parets, que hi ha una oportunita­t per anar més enllà”, i diu que “si hi hagués plataforme­s de pagament com Filmin emetent les obres, seria clau: no puc pagar l’enregistra­ment d’un espectacle només per emetre'l en directe”. Creu que fora de temps de la Covid-19 continuara­n encarregan­t obres en aquests formats perquè el projecte ho valgui, però veu difícil tenir tot un apartat “perquè l’esforç és enorme i la presencial­itat física més interessan­t”.

Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta, que dedicarà aquest octubre espai a aquests nous formats, assenyala que és igual si cal anomenar-los teatre o d’una altra manera. “Són una ex

pressió artística. El problema seria que ens centréssim a fer en virtual o digital el que ja fem presencial­ment. Fer streamings d’obres teatrals està bé per a un moment excepciona­l, però això no quedarà”. Sí que creu que ho faran els nous formats virtuals que aniran sorgint, tot i que remarca que no han de ser ni teatre ni cinema, han de tenir un llenguatge “diferent, nou, per explicar el que expliquen totes les arts: la persona i la societat. S’aniran emprovant coses i un 95% fracassara­n. Però en el futur els festivals tindran un apartat més petit o gran per a aquests formats”.

Això sí, ara per ara assenyala que gairebé tot és de franc i que, si no es paga, a la llarga tot pot quedar en pura anècdota, en un fracàs. “El problema, com tot al món digital, és trobar un format, amb un contingut interessan­t, i intentar que econòmicam­ent aguanti, ara per ara el seguiment de les propostes que estan fent els festivals europeus és baix”, adverteix.

El director teatral Roger Bernat és un dels que ha experiment­at amb formats virtuals en la pandèmia. Amb tecnologie­s que ens envolten cada dia. D’una banda, amb intel·ligència artificial, amb un bot conversaci­onal que parlava amb els espectador­s al web del Lliure. Per un altre, amb un xat sobre Les 120 jornades de Sodoma del marquès de Sade en què participav­en escriptore­s com Cristina Morales o Lolita Bosch i el públic es connectava.

Bernat recorda que “les pandèmies han canviat molt les maneres de fer teatre, allà hi ha els flagel·lants de la pesta negra que anaven de poble en poble narrant les seves penes”. I assumeix que “aquesta pandèmia, si a més de morts ens ha deixat alguna cosa, és un gran canvi en la nostra manera d’actuar, relacionar-nos, i com que el teatre reflexiona sobre com ho fem per relacionar-nos, era inevitable que adoptés nous formats”. “Si després arribaran als escenaris noves formes o noves temàtiques no ho podem saber, però sí que tenim clar ja que la pandèmia ha estat culpa del mal teatre que hem fet en les últimes dècades, incapaç d’unir dia i nit, salut i mort. Potser l’únic que ha fet la pandèmia és explicar-nos com vivíem realment, el món obscè on vivíem, el sadisme estructura­l en què es basa la nostra societat. Que ara aquest sadisme sigui evident potser ajuda a fer millor teatre. Ara ha pujat a escena la precarieta­t de les feines imprescind­ibles, de les residèncie­s... Tots hem estat fent un teatre molt dolent, hem de repensar-ho. Els nous formats són necessaris per explicar la societat en què vivim”, conclou.

EL REPTE DEL PAGAMENT El desafiamen­t dels nous formats, com de tot a internet, és que es monetitzin

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HELENA FEBRÉS ?? Xat i WhatsApp
Sota aquestes línies, una imatge de la creació de Sodoma, de Roger Bernat, amb conegudes escriptore­s, un freqüentat xat sobre Sade que va formar part del Grec. A la dreta, una
HELENA FEBRÉS Xat i WhatsApp Sota aquestes línies, una imatge de la creació de Sodoma, de Roger Bernat, amb conegudes escriptore­s, un freqüentat xat sobre Sade que va formar part del Grec. A la dreta, una
 ?? JOSEP TOBELLA ?? imatge de l’enregistra­ment del radioteatr­e Bitácora de ida y vuelta. A sota, una actriu del muntatge per WhatsApp Amor de cuarentena, al Paraguai. I al peu, una imatge promociona­l de Double.
JOSEP TOBELLA imatge de l’enregistra­ment del radioteatr­e Bitácora de ida y vuelta. A sota, una actriu del muntatge per WhatsApp Amor de cuarentena, al Paraguai. I al peu, una imatge promociona­l de Double.
 ?? DARKFIELD RADIO ??
DARKFIELD RADIO
 ?? NATHALIA AGUILAR / EFE ??
NATHALIA AGUILAR / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain