La Vanguardia (Català)

Iberia i Vueling aprimen les empreses per afrontar la crisi

Retirar avions, menys capacitat i bases i reduir plantilla, entre els plans

- MAITE GUTIÉRREZ

Les companyies aèries ultimen els seus plans de reducció de plantilles, vols i estructure­s per afrontar els efectes de la crisi del coronaviru­s, que es calcula llarga per al sector.

NEGOCIACIO­NS

Iberia està pendent del rescat estatal d’Air Europa abans de decidir sobre la compra

Els vetos turístics, els rebrots de coronaviru­s i la persistent por de volar estan frenant la recuperaci­ó de les aerolínies, sumides en pèrdues milionàrie­s i en processos de canvis profunds. A Espanya, Iberia i Vueling ja han començat una revisió de dalt a baix de la seva estructura, amb la compra d’Air Europa encara per tancar i pendent del rescat que la família Hidalgo negocia amb el Govern espanyol a través de la SEPI.

Si l’adquisició de l’aerolínia de Globalia fructifica, com és la intenció tant dels grups implicats com del Govern espanyol, Iberia i Vueling (IAG) lideraran en solitari el sector aeri de capital espanyol. Però ho faran d’una manera més modesta, reduint la seva mida, la flota i la plantilla. Un redimensio­nament que haurà de ser dinàmic per adaptar-se a la realitat hipercanvi­ant de la Covid-19. Tant ha marcat la crisi sanitària les aerolínies, que fins i tot han modificat les seves anàlisis i paràmetres d’estudi del mercat. Realitzen avaluacion­s constants de l’evolució de l’eventual vacuna del coronaviru­s i la marxa de les reserves d’hotels i altres allotjamen­ts turístics. El mesurament de la demanda a través de les recerques de vols a internet ha quedat curt en època de la pandèmia.

Iberia, que aquest mes només vola un 27% de la seva capacitat davant d’un 60% de Ryanair, està retallant la seva xarxa de 144 avions. Aquesta setmana ha culminat la retirada d’una quinzena d’Airbus, els més antics i dedicats a la llarga distància, avui dia pràcticame­nt paralitzad­a per les restriccio­ns de viatges interconti­nentals davant l’augment desfermat dels contagis. L’aerolínia que dirigeix Luís Gallego, que passarà al comandamen­t d’IAG el mes que ve, també ha deixat a terra, almenys de manera temporal, dos avions de llarg radi i uns altres 17 de curta distància. A això s’hi suma el retard de diverses

FLOTA MÉS PETITA La principal aerolínia espanyola ha accelerat la jubilació d’avions

entregues d’aparells previstos davant de la pandèmia.

Iberia reduirà així mateix la seva plantilla una vegada finalitzin l’ERTO en què estan immersos gran part dels treballado­rs, si bé encara no ha aclarit com es concretarà la retallada, si en forma d’acomiadame­nts, baixes incentivad­es o rebaixa de sou. La companyia espera que el Govern espanyol allargui els expedients de regulació d’ocupació temporal fins almenys al desembre, preferible­ment fins al març, quan començarà la nova temporada alta en l’aviació, data que podria coincidir amb els avenços a la possible vacuna contra la Covid-19.

Iberia es torna a fer petita després de la reestructu­ració a què es va sotmetre sota la direcció de Gallego. El directiu va agafar les regnes de la principal aerolínia espanyola en un moment de fortes turbulènci­es internes, amb pèrdues de 351 milions d’euros el 2012 i de 166 milions el 2013. L’any següent, primer mandat de Gallego, la companyia va tornar a entrar en beneficis, amb un guany de 50 milions, fins a firmar el seu millor any el 2018, amb 533 milions en positiu. La Covid-19 ha fet un gir a les seves perspectiv­es. Les pèrdues operatives de 867 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any, la tímida remuntada dels viatges a l’estiu i la incertesa de la temporada baixa d’hivern, amb fires i viatges de negocis encara congelats, l’obliguen a canviar altre cop.

“Fins ara els ERTO han permès un ajust dels costos laborals parcial i temporal, però en el moment que el programa finalitzi, consolidar la reducció dels costos laborals serà inevitable, ja sigui en forma de menys hores de feina, acomiadame­nts o baixes voluntàrie­s”, assenyala Pere Suau-Sanchez, professor de la UOC i Cranfield University especialit­zat en el sector aeri.

Aquest context altament advers no ha fet que Iberia replantegi l’oportunita­t de comprar Air Europa. Això sí, per molts menys diners i una vegada sanegi la seva posicióamb el possible rescat de la SEPI. Tant IAG com el Govern espanyol consideren l’operació com a estratègic­a per reforçar el centre d’operacions de l’aeroport de Barajas i consolidar la seva posició en les rutes amb Amèrica. Però ateses les circumstàn­cies, el benefici de l’operació es veurà, si arriba, a mitjà termini. Un risc que Iberia sembla estar disposada a córrer si aconseguei­x segellar un bon pacte amb Globalia.

Vueling, amb seu a Barcelona, preveu una disminució d’un 22% de la seva capacitat (seients per quilòmetre) per al 2021. Es tracta del que tenien previst créixer aquell any, augment que ara queda paralitzat per la crisi sanitària i econòmica. En total, la companyia que dirigeix Javier Sánchez-Prieto considera una reducció d’un 12% de capacitat al mercat domèstic i d’un 26% en l’europeu, segons la informació facilitada per IAG després de la presentaci­ó de resultats semestrals.

L’aerolínia ha posat en reserva 48 avions, d’una flota total de 120 aparells, que espera tornar a operar a partir de l’any que ve. Una vegada finalitzin el seu ERTE també passarà a reajustar la plantilla, a més de revisar l’eficiència de les seves bases, i, si arriba a ser necessari, tancar-ne alguna, si bé encara no hi ha una decisió ferma sobre això.

“Vueling, a part de reduir la seva mida, està treballant per arribar a una gestió més eficient de la seva xarxa. Així, observant els horaris publicats a l’OAG (Official Airline Guide) es comprova que de la seva xarxa han desaparegu­t algunes de les seves bases de menys mida”, apunta Suau-Sanchez, cosa que ajudarà a “disminuir la xifra de personal dispers, reduir el cost operatiu en cas de situacions impreviste­s i aconseguir millors economies d’escala les bases més grans”.

El hòlding IAG s’ha desprès en aquesta crisi de Level Europe, que formava part de l’estructura empresaria­l de Vueling i es va declarar en fallida al juny. Mantindrà tot i això Level –dependent d’Iberia– en la seva base del Prat, després d’haver tancat les bases d’Amsterdam i Viena i estudiar la clausura de la de París. En total, la liquidació d’aquestes bases suposarà fins a 430 acomiadame­nts.

Les aerolínies espanyoles que controlara­n els vols seran, doncs, molt més petites i modestes.

BARCELONA

Level manté el seu dispositiu al Prat però farà acomiadame­nts en altres bases

VUELING La companyia reduirà la seva capacitat un 22% l’any que ve

TREBALLADO­RS Les retallades de plantilla arribaran quan acabin els ERO temporals

 ?? RODRIGO JIMÉNEZ / EFE ??
RODRIGO JIMÉNEZ / EFE
 ??  ?? Iberia té aparcada gran part de la seva flota d’avions
Iberia té aparcada gran part de la seva flota d’avions
 ?? FONT: IAG i Eurocontro­l
LA VANGUARDIA ??
FONT: IAG i Eurocontro­l LA VANGUARDIA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain