La Vanguardia (Català)

Els missatges del risc de la Covid no arriben als joves

Multar i prohibir activitats a joves serveix de poc sense consciènci­a del risc

- JAVIER RICOU

El missatge és potent i clar, però això de poc o gens serveix si no arriba al seu destinatar­i. És el que sembla que passa amb les repetides crides d’autoritats sanitàries i polítics als joves perquè prenguin consciènci­a que ara ells s’han convertit (no són els únics) en principals transmisso­rs en els últims rebrots a Espanya del coronaviru­s.

Prohibir els botellots i anunciar abundants multes per als infractors –com han fet Catalunya i Andalusia, quan a moltes ciutats aquestes reunions remullades amb alcohol estan ja prohibides per les ordenances– genera titulars i queda molt bé com a declaració o intenció política per frenar els contagis. Però si aquest anunci no ve acompanyat d’un pla o estratègia perquè el missatge arribi als que munten aquests botellots, tota aquesta posada en escena i declaració d’intencions servirà de molt poc.

I el principal problema amb aquesta ressuscita­da pandèmia és que el rellotge juga en contra. Aquí no valen campanyes amb resultats a llarg termini. El missatge ha d’arribar als joves al cap de les hores i això, ha quedat demostrat, no sempre s’aconseguei­x amb els mitjans convencion­als. La majoria d’adolescent­s no llegeixen diaris, ni estan atents als informatiu­s de les television­s o emissores d’informació vint-i-quatre hores de ràdio. Si es vol arribar fins a ells perquè entenguin els riscos i assumeixin el paper que estan tenint en el rebrot d’aquesta pandèmia, cal anar als canals que més fan servir aquests adolescent­s per comunicar-se.

Una iniciativa impulsada pel

CAP i l’Ajuntament de Tàrrega, amb el missatge d’una jove de 20 anys que va perdre la seva àvia al pic de la pandèmia, és un exemple. Com la campanya protagonit­zada mesos enrere per un metge espanyol, que també va tenir gran repercussi­ó entre els joves en propagarse en canals digitals amb un missatge molt clar: “No sou el centre del món”.

Però, alerta! “Criminalit­zar ara els joves, considerar-los com a únics culpables del que està passant, no seria la millor estratègia si el que es busca és que responguin amb responsabi­litat a aquesta crisi”, alerta Beatriz Martín, directora general de la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddic­ció (FAD).

“El que sempre cal tenir present –afirma Anna Sanmartín, subdirecto­ra del Centre Reina Sofia sobre Adolescènc­ia i Joventut de la FAD– és que aquesta és una responsabi­litat col·lectiva, del conjunt de la societat”. Considerar que el problema ara és només culpa d’“una practica generalitz­ada de la gent jove seria un error, igual que dir que tot el que passa és responsabi­litat dels adults”, afegeix Sanmartín.

Complir normes i recomanaci­ons sempre estarà subjecte a l’àmbit individual, i això també val per a l’univers de l’adolescènc­ia. Però amb els joves, coincideix­en Martín i Sanmartín, hi ha uns actors que s’haurien d’implicar molt més en la transmissi­ó del missatge. “Les famílies tenen un paper determinan­t i han de donar exemple, així com els responsabl­es de les empreses del lleure nocturn. Aquests locals, quan tornin a treballar amb normalitat, poden fer molta pedagogia si obliguen els seus clients a mantenir totes les mesures de protecció”.

Una altra clau en aquest tema, afirmen aquestes expertes –la qual cosa també comparteix la psicòloga clínica infantojuv­enil, Mara Cuadrado– rau a triar molt bé els canals per transmetre el missatge. “Cal muntar ja campanyes expressame­nt dirigides a ells, amb la col·laboració de youtubers o influencer­s”, apunta Cuadrado, “en comptes de centrar-ho tot en multes per botellots o per no portar la mascareta”. Aquestes sancions les acaben pagant els pares. “Caldria idear, per als infractors i no responsabl­es amb el tema, algun tipus d’activitat so

Els experts proposen tres vies perquè aquesta informació arribi a la seva destinació: xarxes, família i lleure nocturn

cial o treballs per a la comunitat relacionad­es amb els riscos de la Covid-19”, apunta aquesta psicòloga.

En aquest sentit, a Catalunya la Generalita­t ha posat en marxa la campanya #Sommaskers per incrementa­r l’ús de la mascareta entre els joves catalans i millorar la prevenció dels contagis. Sis influencer­s publicaran vídeos i històries a TikTok i Instagram amb missatges demanant-ne el seu ús.

Pretendre tancar a casa adolescent­s i joves a l’estiu és un repte complicat. “S’han comportat de forma exemplar els tres mesos més durs del confinamen­t i ara que han reprès les seves relacions socials es proposa una altra vegada el seu aïllament i això a hores d’ara no s’apunta gens fàcil”, indica Anna

Sanmartín. Així doncs, la millor recepta en aquests moments és desplegar tots els mitjans per apel·lar a la responsabi­litat d’aquest col·lectiu que ara busca alternativ­es al tancament del lleure nocturn. “La informació visual als seus canals i xarxes que més utilitzen hauria de multiplica­r-se. Amb missatges sobre la importànci­a de mantenir la distància social, de no compartir copes, ni unes patates braves o fumar del mateix porro”, aconsella Cuadrado.

Fer-los entendre que ara han de cuidar d’aquelles persones que els han cuidat a ells i també canviar aquesta percepció que tenen que aquest virus no suposa cap amenaça per a la seva salut, que això és cosa de gent més gran.

La diferència entre els mesos de març i abril i ara (també entre molts adults) és que s’ha anat perdent la por del coronaviru­s. Les mateixes xarxes que haurien de servir perquè aquests adolescent­s no abaixin la guàrdia, són canals en els quals els joves comparteix­en missatges amb les més esbojarrad­es teories sobre la Covid, que lluny d’ajudarlos a tenir una visió real del problema fomenten encara més la confusió.

I la família. “És molt important el que veuen a casa seva perquè el missatge tingui coherència”, reitera Martín. “No pots demanar al teu fill que no es reuneixi amb amics o se’n vagi de botellot si a casa és testimoni de barbacoes i festes a la piscina organitzad­es pels seus progenitor­s. Aquest no és el model”, alerta Cuadrado.

Aquestes tres expertes consultade­s per La Vanguardia recorden que als joves “sempre els ha agradat transgredi­r les normes” i si el missatge no és clar en aquests moments “molts es deixen arrossegar pel que fa el grup: el ximple és el que es posa la màscara”. Encara que no s’ha d’oblidar mai que no tots són uns irresponsa­bles. Un alt percentatg­e són conscients dels riscos i es protegeixe­n. Ara, a aquests caldria seguir-los com mai.

“Cal convence’ls perquè no fumin del mateix porro ni comparteix­in la copa o les patates braves”

 ??  ?? Botellot a la platja de Barcelona, una alternativ­a estesa al tancament del lleure nocturn
Botellot a la platja de Barcelona, una alternativ­a estesa al tancament del lleure nocturn
 ?? MIQUEL CODOLAR / ACN ??
MIQUEL CODOLAR / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain