La Vanguardia (Català)

EMERGÈNCIA AMBIENTAL A MAURICI

Un vaixell encalla a prop de la costa i provoca una marea negra al mar

- ORIOL DOTRAS

La població de la paradisíac­a illa Maurici viu unes hores dramàtique­s intentant contenir amb milers de voluntaris el vessament de 4.000 tones de cru del petrolier japonès Wakashio, embarranca­t a la barrera de corall a pocs metres de la costa (foto).

Les aigües turqueses que envolten Maurici s’han convertit en els últims dies en una marea negra. Al sud-est de l’illa, el somni paradisíac és ara un malson per als seus habitants. La biodiversi­tat del país està en risc després que un vaixell col·lidís contra un escull de corall i hagi vessat tones de petroli que s’expandeixe­n cap a la costa mauriciana. El seu primer ministre, Pravind Jugnauth, ha declarat l’estat d’emergència mediambien­tal i ha demanat ajuda a França en no disposar dels recursos materials ni tècnics adequats per provar de frenar un desastre ecològic sense precedents a l’illa.

“Quan la biodiversi­tat està en perill, hi ha una necessitat urgent d’actuar. França és allà, al costat del poble de Maurici”, va tuitejar dissabte el president francès Emmanuel Macron, anunciant la tramesa d’ajuda des de la veïna Reunió amb un vaixell i un avió de l’armada, tots dos equipats amb experts i equips especialit­zats de control de contaminac­ió.

Mentre arriben els recursos necessaris, el cap de setmana hi va haver esforços desesperat­s a la zona, atapeïda de voluntaris amb galledes i que van improvisar barreres flotants de cànem i tela per provar de contenir lel vessament. “La gent ha entès que havia de prendre la iniciativa per protegir la fauna i la flora”, va afirmar a AFP Ashok Subron, un militant ecologista. “No ens recuperare­m mai d’aquest dany, però el que podem fer és intentar limitar-lo”, va subratllar l’expert ambiental, Sunil Dowarkasin.

El Wakashio, un vaixell de càrrega a granel japonès però registrat a Panamà amb 3.800 tones de petroli pesant i 200 de dièsel per a consum propi, navegava de la Xina rumb al Brasil quan va encallar a menys de 500 metres de la costa propera a Pointe d’Esny el 25 de juliol. No va ser fins dijous quan les autoritats van anunciar la filtració de combustibl­e per esquerdes a l’embarcació. “No sabem què passarà amb el vaixell”, va confessar Jugnauth, en el punt de mira de l’oposició, com també tot el seu Govern per la seva lentitud a l’hora d’actuar. Alguns ecologiste­s temen que el vaixell es parteixi i causi danys encara més grans en aquesta aigües cristal·lines, si bé en les últimes hores les feines per segellar bretxes i buidar els tancs avancen a bon ritme.

Menys optimisme hi ha entre els 1,3 milions d’habitants d’aquesta nació de l’oceà Índic que viuen d’aquestes aigües, no només per la seva alimentaci­ó sinó també pel seu sector turístic ja minvat per la pandèmia, malgrat que Maurici ha sabut aturar de manera notable la Covid-19 fins al moment. La crisi ambiental sembla ja incontrola­ble. Segons Greenpeace, milers d’espècies estan en perill i es calcula que les zones afectades tardaran com a mínim cent anys a recuperar-se.

El petrolier japonès amb bandera de Panamà contenia 4.000 tones de combustibl­e

 ?? ERIC VILLARS / AP ??
ERIC VILLARS / AP
 ?? STRINGER / AFP ?? Immenses taques de combustibl­e s’expandeixe­n a les aigües cristal·lines i avancen cap a la costa
STRINGER / AFP Immenses taques de combustibl­e s’expandeixe­n a les aigües cristal·lines i avancen cap a la costa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain