La Vanguardia (Català)

Xènia Amenós

Estudiant de Psicologia

- J. RICOU

Aquesta jove de 20 anys és la cara d’una campanya de l’Ajuntament de Tàrrega per tractar de conscienci­ar els joves de la seva edat de la importànci­a d’utilitzar la mascareta per evitar els contagis i protegirse ells i els més grans. /

Xènia Amenós té 20 anys, estudia Psicologia a Lleida, és de Tàrrega i el març va perdre l’àvia. “Una dona sana, forta, activa i amb moltes ganes de viure”, relata. Tenia 76 anys i el coronaviru­s es va colar (encara no sap com) a casa dels seus avis. Es van posar malalts tots dos. “El meu avi, amb una salut més delicada el va superar. La meva àvia, no”.

Així doncs, que ningú no expliqui ara històries a la Xènia sobre la Covid-19. “Això no és cap broma”, repeteix. Aquesta jove ‘es d’aquest col·lectiu, el dels joves, assenyalat­s com a principals transmisso­rs de molts dels brots d’Espanya. Ella ho sap molt bé, ja que la seva experiènci­a personal la fa estar més atenta a la informació sobre l’evolució de la pandèmia, fet que no passa amb gaires altres joves a qui no arriba, pels canals convencion­als, el missatge que ara vol transmetre la Xènia a les persones de la seva edat.

Aquesta jove acaba d’embarcar-se en una campanya que patrocina el CAP i l’Ajuntament de Tàrrega. La iniciativa, avançada per Nova Tàrrega, va venir de l’equip mèdic del centre sanitari, molt preocupat quan va detectar les últimes setmanes que els pacients que anaven a aquest CAP amb símptomes de la Covid-19 (d’edats entre els 26 i 29 anys) eren cada vegada més joves. I una doctora va pensar en la Xènia. Sabia que havia perdut

L’únic dubte d’aquesta jove va ser la por de ser acusada de voler aigualir la diversió de les nits d’estiu

l’àvia i li va proposar, amb el suport del Consistori, de protagonit­zar una campanya dirigida exclusivam­ent als joves.

La Xènia confessa que només va tenir un dubte: “Que algunes persones poguessin malinterpr­etar aquesta iniciativa i pensessin que vull amargar les vacances d’estiu a tots els joves”. Res més lluny de la seva intenció. “Ens podem divertir igual, però prenent totes les prevencion­s”, aconsella. Ella no ha tancat el lleure nocturn –això ho han fet les autoritats sanitàries i els polítics– i ara està ja molt més tranquil·la un cop ha comprovat la gran resposta de la campanya.

“Que ningú es confiï, aquest virus continua amb nosaltres i encara ens pot fer molt de mal. I no saps mai si et tocarà a tu o no. Si de debò t’estimes la família, vigila, perquè això no només t’afectarà a tu, sinó també a les persones que més estimes”, afirma el missatge de la Xènia penjat a Instagram, que en només uns dies va superar les 75.000 visites.

La Xènia comparteix amb experts en temes d’adolescènc­ia i joventut que el missatge en aquest cas ha de circular per les plataforme­s i mitjans digitals que fan servir els joves. I coincideix amb aquests profession­als “que criminalit­zar només la joventut d’aquest repunt de la pandèmia, no és el millor camí per aconseguir més conscienci­ació sobre el problema”.

“És injust culpar-nos ara de tot a nosaltres, quan vas pel carrer o mires les xarxes i veus moltes persones adultes que no compleixen els protocols o t’arriben imatges de trobades i festes de gent que fa anys van deixar de ser joves sense cap mesura de control”, critica.

Una altra percepció que caldria invertir, opina la Xènia, és la que aquest virus només afecta les persones grans. “En el meu cas, els meus amics i entorn més jove sí que ha entès aquest missatge perquè coneixien la meva àvia i sabien que era una dona forta i molt activa”. Per aquesta veïna de Tàrrega és important, en aquests moments, que els adolescent­s assumeixin que el virus també els pot fer mal a ells. Però el més important, insisteix, “és que prenguin consciènci­a que si ells es posen malalts per no prendre cap precaució, poden encomanar la seva família, els seus éssers més estimats”.

La Xènia apunta, vista l’experiènci­a de la iniciativa, que aquesta mena de campanyes s’haurien d’estendre “si de veritat es vol un canvi d’actitud entre la gent més jove”. Però sap, com tothom, que hi ha poc temps. O es fa ara o es tornarà a arribar, també amb aquest tema, molt tard.

 ??  ??
 ?? MERCÈ GILI ?? La Xènia davant el CAP de Tàrrega, el centre que ha impulsat aquesta campanya amb l’Ajuntament
MERCÈ GILI La Xènia davant el CAP de Tàrrega, el centre que ha impulsat aquesta campanya amb l’Ajuntament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain