La Vanguardia (Català)

Brad Binder

Pilot de motos

- TONI LÓPEZ JORDÀ

El pilot sud-africà de KTM Brad Binder (24) va obtenir la seva primera victòria de MotoGP al Gran Premi de la República Txeca a Brno. Era només la seva tercera cursa a la cilindrada reina. Va aconseguir sorprendre els favorits.

Des del sofà de la seva casa de Cervera, amb el braç convalesce­nt de la segona operació de l’húmer, Marc Márquez devia de respirar tranquil veient la classifica­ció final del GP de la República Txeca. Sis pilots es van aliar amb la seva causa i van evitar que Fabio Quartararo s’escapés encara més en el lideratge del Mundial. El francès només va poder aconseguir 9 punts, superat per la revolta dels més modestos de la graella, amb un sorprenent Brad Binder (KTM) al capdavant, guanyador tan inesperat com merescut.

Sense Marc Márquez a la pista per segona cursa seguida, el MotoGP s’assembla a Moto3: no hi ha guió, qualsevol la pot fer grossa. Brno va capgirar totes les previsions; les jerarquies se’n van anar en orris. Així, va fallar el líder Quartararo (7è), els actors secundaris es van reivindica­r, amb un principian­t com Binder guanyant amb autoritat, amb Franco Morbidelli liderant mitja cursa i acabant segon, i amb un pilot satèl·lit, Zarco, tercer, amb una moto del 2019... I, a tot això, amb els suposats aspirants a lluitar el títol amb Márquez, despenjats, totalment desaparegu­ts: Maverick

Viñales, 14è, Andrea Dovizioso, 11è, i el mateix Quartararo, desconegut respecte a qui es va veure a Jerez.

Tot va sortir a cor què desitges per a un Márquez que veu endarrerid­a la seva reaparició per començar a remuntar. Ahir mateix Honda anunciava que el 93 no tornarà en el següent Gran Premi d’Àustria (1416 d’agost). Ja es veurà si pot estar a punt per al d’Estíria (21-23 agost).

En una cursa a l’inrevés, amb els favorits lluny dels llocs d’honor i els modestos portant la iniciativa, Morbidelli i Binder es van rellevar en el protagonis­me. Primer va ser l’italobrasi­ler qui va obrir pista, des de la sortida, aprofitant la mala arrencada del poleman Zarco –la Ducati li va fer un cavallet– i l’ensurt de Quartararo, que gairebé se’n va a terra evitant el toc amb Aleix Esparuna

garó. Morbido es va animar, va arribar a acumular un segon i mig de renda sobre Quartararo i va ser capaç de liderar 12 de les 21 voltes.

En aquest punt li va agafar el relleu un Brad Binder que, en la seva tercera cursa en la classe dels grans, es va donar a conèixer al món amb una actuació sòlida i de caràcter. El sud-africà, que demà fa 25 anys, va fer una progressió inaudita sobre

KTM que funcionava com un coet: sortia 7è, va avançar Rins i Zarco, en la segona volta ja era 3r, es va treure del mig sense manies Quartararo en la novena volta i en la 13a s va cruspir Morbidelli. A partir d’aquí, el principian­t va cavalcar cap a la seva primera victòria sense amenaces.

Al darrere, els llocs de podi van quedar definits per a Morbidelli i

Zarco –torna a un calaix dos anys després (Malàisia 2018)–, que va firmar una gran actuació, en especial defensant el tercer lloc davant Quartararo incorporan­t-se de la volta llarga de càstig. El de Ducati va posar en evidència la debilitat ahir del Diablo.

Fins a sis pilots –Binder, Morbidelli, Zarco, Rins, Rossi i Oliveira– van avançar un Quartararo conservado­r, sense voler arriscar per evitar caure. “Ha estat una tortura. No m’esperava que les gomes es degradessi­n tant. Anava al límit de la primera a l’última volta, de manera que puc estar content d’haver acabat sobre la moto i amb 9 punts”, va dir el francès, que acumula 59 punts sobre Márquez.

TORNADA AJORNADA DEL ‘93’ Márquez no tornarà al següent GP d’Àustria (16 d’agost) i acumula un desavantat­ge de 59 punts

QUARTARARO, CONSERVADO­R “Ha estat una tortura; puc estar content d’haver acabat sobre la moto i amb 9 punts”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain