La Vanguardia (Català)

Moren sis francesos al Níger en l’atac a un refugi de girafes

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Sis ciutadans francesos, el seu guia local i un xofer van morir ahir a la zona de Kouré, al sud del Níger, coneguda per allotjar un santuari de girafes, en un atac que han dut a terme homes armats que anaven amb moto. Tot i que no hi ha confirmaci­ó oficial, sembla que es tractava d’una acció terrorista, ja que a la regió operen uns quants grups gihadistes, entre ells Boko Haram.

La notícia la va divulgar el governador de Tillabéri, Tidjani Igrahim Katiella. L’Elisi només va confirmar que hi havia víctimes entre els seus nacionals, per bé que sense especifica­r-ne el nombre o les identitats. En aquests casos no es fa fins que no en té constància indiscutib­le i s’han identifica­t els cadàvers. Ja circulava una foto del vehicle en què presumptam­ent anaven les víctimes, del tot calcinat.

Els morts sembla que treballave­n per a l’oenagé francesa Acted. És possible que haguessin fet una excursió d’un dia, per veure les girafes, des de la capital del Níger, Niamey, que és a només una hora amb cotxe. Els fets van tenir lloc a les 11.30 del matí. Segons el governador, la majoria de les víctimes va morir per trets. Una dona que havia aconseguit fugir va ser atrapada i degollada.

L’àrea objecte de l’atac era desaconsel­lada pel Ministeri d’Exteriors francès, perquè era perillosa, però no tant com el nord del Níger. Durant el confinamen­t per la Covid-19 hi va haver molt poc moviment cap a aquests països. Després van començar a obrirse, entre altres raons per permetre que els seus emigrants a Europa poguessin tornar.

Des de fa uns anys França dirigeix l’operació militar Barjan al Sahel, que es desenvolup­a al Níger, Burkina Faso, el Txad, Mali i Mauritània. És un desplegame­nt molt costós i d’utilitat discutible, però París pensa que no té cap altra opció si vol preservar certa estabilita­t i que aquests països no caiguin sota el control dels grups gihadistes. Sovint no se sap ben bé qui és l’enemic. Els grups d’obediència gihadista es barregen i es confonen amb bandes de traficants.

França, antiga potència colonial en aquests països, entén que la intervenci­ó al Sahel és una espècie de defensa avançada per evitar que el gihadisme consolidi les seves posicions a l’Àfrica i la faci servir com a plataforma per a atacs a Europa. A més de contenir el terrorisme, una altra funció és desbaratar el tràfic de drogues, que té el cap abonat en el caos del Sahel, i les màfies de la immigració il·legal. Una prova de la importànci­a que França atorga al seu compromís

ASSALTANTS AMB MOTO Les víctimes eren d’una oenagé i estarien fent una excursió

LA RATERA DEL SAHEL França dirigeix des de fa anys l’operació Barjan contra el gihadisme

al Sahel va ser el viatge que el president Emmanuel Macron va fer a Mauritània el juny, just després de les eleccions municipals, per reunirse amb els presidents dels cinc països participan­ts en l’operació Barjan.

De vegades es compara aquest desplegame­nt francès –que té el suport logístic d’altres aliats, entre ells Espanya– amb l’amarga experiènci­a dels Estats Units a l’Afganistan, una guerra interminab­le, asimètrica, en un entorn sociocultu­ral molt hostil, que els mateixos caps militars són conscients que és impossible guanyar però que, alhora, no permet retirar-se’n perquè les conseqüènc­ies podrien ser encara pitjors.

 ?? ZOHRA BENSEMRA / REUTERS ?? Una furgoneta de l’exèrcit al nord del Níger
ZOHRA BENSEMRA / REUTERS Una furgoneta de l’exèrcit al nord del Níger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain