La Vanguardia (Català)

Els Estats Units arriben als cinc milions d’infectats, dos l’últim mes

“Ho estem fent molt bé”, insisteix Trump mentre el virus continua sense control

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Repetir i repetir una mentida la converteix en una veritat. El president Donald Trump creu amb fermesa en aquesta teoria, que l’aplica de manera habitual. Aquest cap de setmana ha tornat a reiterar que “el virus està desapareix­ent”.

El seu pensament màgic xoca sovint amb la realitat.

Els Estats Units van superar diumenge el llistó dels cinc milions d’encomanats, xifra inigualabl­e en l’àmbit global, com també ho és la de gairebé 143.000 defuncions, sense que s’hagi frenat la propagació del patogen. El Brasil, l’Índia i Rússia van per darrere.

Mentrestan­t, els legislador­s són incapaços d’assolir un acord sobre els estímuls d’alleujamen­t per als ciutadans, assetjats per la crisi sanitària i el col·lapse econòmic.

Trump va firmar aquest dissabte diverses ordres executives. Una d’elles concedeix 400 dòlars a la setmana per atur, després que la de 600 aprovada pel Congrés caduqués a finals de juliol. El president l’ha rebaixat perquè, segons la seva visió, 600 dòlars setmanals “desincenti­va sortir a buscar feina”.

A més de la dubtosa capacitat per aplicar aquelles ordres (inclouen moratòries en desnonamen­ts i en préstecs estudianti­ls), demòcrates i republican­s van coincidir aquest diumenge a aplicar el qualificat­iu d’“inconstitu­cionalitat” a aquelles mesures.

Una de les més criticades pels dos grups es refereix a una obsessió del president. Consisteix a ajornar els impostos que es desgraven de les nòmines per sota de 100.000 dòlars.

Hi ha una oposició generalitz­ada, inclosos els conservado­rs, per discrimina­tòria i perquè consideren que ataca directamen­t l’ingrés de fons per a l’atenció sanitària a les persones de renda baixa (Medicaid) i l’asseguranç­a mèdica dels majors de 65 anys (Medicare).

Els demòcrates s’estan plantejant acudir als tribunals. L’espectacle que va muntar Trump per a aquelles firmes al seu club de Bedminster (Nova Jersey) envoltat dels seus clients milionaris va tenir aire de brindis al sol, orientat més com a acte de campanya que com a acció de govern.

“Ho estem fent molt bé”, insisteix Trump, mentre el virus continua propagant-se a bon ritme per diversos estats. Malgrat que la mitjana diària de positius ha caigut, es manté en 66.000.

El president es fa ressò de teories conspirado­res, però no demostra gaire respecte pels seus científics. “Patètic”, va tuitejar dilluns passat amb referència a una declaració de la doctora Deborah Birx, coordinado­ra de l’equip de la Casa Blanca contra la Covid-19. Trump havia dit que el patogen retrocedia quan, segons Birx, “està extraordin­àriament estès”.

El seu col·lega, Anthony Fauci va assegurar a la CNN que els Estats

Tant republican­s com demòcrates dubten de la legalitat de les ordres d’alleujamen­t firmades per Trump

Units “van malament” si es compara amb la resta del món. “Els números no menteixen”, va subratllar.

Tot i que en altres països s’estan produint rebrots en les últimes setmanes, cap de les nacions riques no ha patit una propagació tan severa i sostinguda al llarg de més de quatre mesos. Si Espanya va reportar 50.000 casos al juliol, Florida, amb la meitat de població, en va sumar 300.000.

Els Estats Units van comptabili­tzar el seu primer milió d’infectats el 28 d’abril. El primer cas es va conèixer al gener. El 10 de juny es va superar el segon milió, el tercer el 7 de juliol i el quart el dia 23.

L’excepciona­litat dels Estats Units, en aquest cas negativa s’atribueix en part a la idiosincrà­sia dels ciutadans, que priva l’individual per sobre de les restriccio­ns del govern.

Existeix l’apreciació general, confirmada per les enquestes, que l’administra­ció Trump ha fet una mala gestió. Això també ho fa excepciona­l. Els líders dels països desenvolup­ats no han qüestionat públicamen­t els seus experts. En canvi, Trump va menystenir el virus: anava a desaparèix­er de la nit al dia, va menysprear la mascareta i va apressar els estats a reobrir els negocis.

 ?? MARIO TAMA / AFP ?? Amb distància i fora de la catedral, l’arquebisbe de Los Angeles va ordenar dissabte vuit nous sacerdots
MARIO TAMA / AFP Amb distància i fora de la catedral, l’arquebisbe de Los Angeles va ordenar dissabte vuit nous sacerdots

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain