La Vanguardia (Català)

Disturbis a Minsk arran de la reelecció de Lukaixenko com a president

- MINSK

Diverses persones van resultar ferides en els violents enfrontame­nts desfermats després del tancament dels col·legis electorals a Minsk, la capital de Bielorússi­a, entre la policia antiavalot­s i manifestan­ts opositors indignats amb la victòria del president, Aleksandr Lukaixenko, en els comicis presidenci­als celebrats ahir, en els quals va obtenir un 79,7% dels vots, d’acord amb els sondejos a peu d’urna.

La policia va recórrer a bales de goma, mànegues i granades eixordador­es per dispersar els milers de manifestan­ts, que en una de les avingudes de la ciutat van aixecar una barricada amb bidons i altres objectes del mobiliari públic, encara que la líder opositora, Svetlana Tijanóvska­ya, va instar els bielorusso­s, “civils, i d’uniforme”, a no recórrer a la violència: “Vull demanar a la policia i a les tropes que recordin que són part del poble. I als meus votants, que abandonin les provocacio­ns i no donin motius per a l’ús de la violència en contra seu”.

Lukaixenko, de 65 anys i en el poder des del 1994, buscava un sisè mandat presidenci­al en uns comicis que no van comptar per primer cop amb la presència d’observador­s occidental­s i ja havia advertit al votar al matí que no permetria una revolució a la ucraïnesa. Les eleccions van tenir lloc enmig de les tensions amb Rússia i la normalitza­ció de les relacions amb els Estats Units, que van acordar amb Minsk la tramesa d’un ambaixador després de 12 anys d’absència.

L’alt representa­nt per a la Política Exterior de la Unió Europea,

Josep Borrell, havia demanat a les autoritats que garantissi­n unes eleccions “pacífiques, lliures i justes”.

Malgrat que Tijanóvska­ya havia congregat desenes de milers de persones en els seus mítings, Lukaixenko va assegurar que una dona no pot ser presidenta bielorussa i va negar que l’opositora fos la seva “principal rival”.

Durant la campanya, els serveis secrets van detenir dos dels principals aspirants opositors i un tercer va haver d’exiliar-se, al que cal sumar més d’un miler de detinguts, entre activistes, observador­s i reporters. A més d’impedir-li de celebrar mítings a Minsk durant l’última setmana, deu dels col·laboradors de Tijanóvska­ya, inclosa la seva cap de campanya, també van ser detinguts.

 ?? SERGEI GRITS / AP ?? Joves manifestan­ts a Minsk
SERGEI GRITS / AP Joves manifestan­ts a Minsk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain