La Vanguardia (Català)

Rèquiem per al gall Marcel

La cruel mort de l’animal reobre el debat a França sobre la convivènci­a en el medi rural

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Una altre cop un gall, el símbol oficiós de França, encén les passions. L’any passat va ser Maurice, a qui un tribunal va permetre continuar amb els seus cants matinals a l’illa d’Oléron, davant la costa atlàntica. Hi va haver alegria per aquell desenllaç feliç, tot i que provisiona­l (l’au va morir fa uns mesos, durant el confinamen­t, per una inflamació nasal). En aquesta ocasió, el gall, de nom Marcel, ha patit un destí molt més injust i cruel. Un veí iracund va irrompre al galliner, un matí del mes de maig, i va matar el dissortat animal amb una escopeta i una barra de ferro.

Els fets van passar a Vinzieuz, un poble de 450 habitants en el departamen­t de l’Ardecha, a 75 quilòmetre­s al sud-oest de Lió. Els propietari­s de Marcel, els Verney, una parella amb dos fills, van quedar traumatitz­ats per la violència de l’intrús, que també va escampar un verí que va arruïnar en qüestió d’hores l’hort de la casa. El gall, d’elegant figura i orgullós defensor del seu territori, era molt estimat. Els seus cants marcaven el ritme quotidià.

Sébastien Verney, professor de geografia i història –i fins fa poc regidor del poble– va presentar una denúncia contra l’atacant. El judici està pendent. A més, Verney va obrir una pàgina a Facebook i va contactar amb una associació per divulgar un manifest, “Justícia per al gall Marcel”, una crida a les autoritats perquè evitin drames semblants. El document ja ha aconseguit 73.000 firmes. L’amo del desgraciat gall demana que “s’asseguri la defensa dels animals, dels nostres territoris rurals, davant de comportame­nts que posen en qüestió la vida mateixa del nostre camp”.

Els casos de Maurice i Marcel són simples exponents d’un problema generalitz­at de convivènci­a, en els medis rurals, entre la població local i els arribats de les ciutats, ja sigui perquè han comprat o llogat una segona residència o perquè han decidit instal·lar-s’hi definitiva­ment, farts dels inconvenie­nts i el cost de la vida urbana. El botxí de Marcel era un d’aquells neorurals que esperen del camp la tranquil·litat absoluta, sense tenir en compte que allà també hi ha una activitat humana ancestral que ha de continuar. Són aquelles persones les que protesten perquè repiquen les campanes, per l’efluvi desagradab­le que desprenen els camps acabats d’abonar o pels excrements de les vaques en carrers i carreteres.

“Estic d’acord que la gent de la ciutat s’instal·li als pobles perquè així els ajuden a sobreviure i que conservin els serveis, però fa falta que acceptin el camp tal com és”, assegura per telèfon a La Vanguardia en Sébastien. La seva por, tot i això, és que la pandèmia acceleri l’èxode de les ciutats cap al camp, aprofitant l’auge del teletrebal­l, i situacions de tensió com la que va propiciar la mort de Marcel siguin cada vegada més freqüents.

Abans de produir-se el trist episodi

París prepara una llei per “definir i protegir el patrimoni sensorial” del camp, igual que els seus sorolls i fetors

de Vinzieux, el Parlament francès ja havia pres la iniciativa. El diputat d’Els Republican­s (dreta) Pierre Morel-À-L’Huissier és el principal inspirador d’una proposició de llei “per definir i protegir el patrimoni sensorial” dels àmbits rurals. Això inclou les fetors i els sorolls (“les emissions sonores i olfactives”, segons el text legislatiu) que poden ser, per a alguns, potencialm­ent molestos. Això inclou des del cant dels galls, al raucar de les granotes, el bram dels ases i fins al concert dels grills i cigales en els calorosos dies de l’estiu. En la seva intervenci­ó a l’Assemblea Nacional, el diputat conservado­r va admetre que “a alguns els pot semblar un tema una mica lleuger i fins i tot divertit, però en realitat mostra com la nostra societat i com les relacions humanes es fan més complexes”. El parlamenta­ri va lamentar “l’individual­isme creixent”, la “judicialit­zació” i “la intolerànc­ia creixent entre veïns” que procedeixe­n de cultures distants, i va insistir que les molèsties del camp “són part de la nostra identitat” i que cal preservar el mode de vida rural.

A la família Verney li queda el consol que Marcel, abans de morir, va fer bé la seva feina. Al galliner hi van néixer després cinc pollets. Encara és aviat per saber si, entre ells, hi haurà un o més mascles per perpetuar l’estirp i, després d’una probable sentència condemnatò­ria contra el veí, amb una multa exemplar, un altre Marcel, jove i fogós, podrà desofendre el seu malaurat progenitor.

 ?? ISABELLE VERNEY ??
ISABELLE VERNEY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain