La Vanguardia (Català)

Una ministra libanesa dimiteix per respecte a les víctimes de l’explosió

-

La ministra libanesa d’Informació, Manal Abdel Samad, va dimitir ahir perquè considera que hi continua havent “resistènci­a” a acceptar els canvis que exigeix la població després de l’enorme explosió que va colpejar Beirut dimarts i les massives i violentes manifestac­ions de dissabte.

“El canvi es continua resistint i ja que la realitat no concorda amb els anhels (dels libanesos), després de l’horror del desastre de Beirut presento la meva dimissió del Govern”, va dir Abdel Samad en un comunicat. La ministra va demanar perdó “als libanesos que no han pogut aconseguir les seves aspiracion­s” i va dir que renunciava per respecte a les persones mortes i ferides per la devastador­a explosió.

Adbel Samad va ser nomenada per al càrrec el gener, com a part del Govern del primer ministre Hassan Diab, que va assumir el poder després de la renúncia de Saad Hariri com a conseqüènc­ia de les massives protestes d’octubre contra el règim. Dilluns, un dia abans de l’explosió, Nassif Hitti va dimitir com a ministre d’Exteriors i va advertir que el país anava a camí de convertir-se en un estat fallit.

La situació ha anat empitjoran­t en els últims mesos i l’explosió de dimarts, que ha deixat fins ara 158 morts, uns 6.000 ferits, 21 de desaparegu­ts i entre 200.000 i 250.000 persones sense habitatge, ha exacerbat l’embafament de la població.

L’enorme explosió es va originar en les gairebé 3.000 tones de nitrat d’amoni provinents d’un vaixell abandonat al port de Beirut i emmagatzem­ades allà des de fa sis anys, per la qual cosa la població l’atribueix a la negligènci­a i la corrupció.

La indignació dels libanesos va originar una massiva manifestac­ió dissabte a Beirut que va derivar en violents enfrontame­nts entre manifestan­ts i policia que es van saldar amb un agent mort i 250 ferits. El primer ministre va anunciar que avui sol·licitarà una crida a eleccions anticipade­s.

Alguns libanesos feien crides ahir a un aixecament prolongat per enderrocar els seus líders en el marc de la indignació per la devastador­a explosió, i el principal clergue maronita cristià del país va dir que el Govern hauria de dimitir.

El patriarca maronita cristià Bechara Boutros al Rai va dir que el gabinet hauria de renunciar, ja que no pot “canviar la forma en què governa”. “La dimissió d’un diputat o d’un ministre no és suficient... Tot el Govern hauria de dimitir”, va dir al sermó de diumenge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain