La Vanguardia (Català)

El Govern central envia tres ministres a Palma per acompanyar el Rei

Per primera vegada, les activitats dels Reis a l’estiu tindran caràcter oficial

- Mariángel Alcázar

En els gairebé 45 anys transcorre­guts des que el 1976 Marivent es va convertir en la residència d’estiu del cap de l’Estat, es poden comptar amb els dits d’una mà les ocasions en què en les aparicions públiques del Rei, l’actual o l’anterior, incloses les de gran transcendè­ncia institucio­nal com, per exemple, la visita el 1997 de Bill Clinton, aleshores president dels Estats Units, hi ha hagut presència d’un ministre del Govern central. La prova que aquest estiu és singular, per no dir extraordin­ari, és que l’Executiu de Pedro Sánchez té previst enviar a Mallorca tres ministres perquè acompanyin els Reis en les diferents activitats programade­s des d’avui fins al pròxim dia 17.

Aquest dilluns, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, acompanyar­à els Reis i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia, a la visita programada a la localitat mallorquin­a de Petra, bressol de fra Juníper Serra. En qualsevol altre moment, aquesta activitat, com la que fa un parell d’anys va tenir per escenari Sóller, s’emmarcaria en les sortides amb contingut de la família reial. Una manera de justificar, amb un pretext cultural o històric, la presència pública dels Reis, aportant contingut o un objectiu com el de posar el focus en els molts atractius culturals de l’illa.

La localitat de Petra encara espera la visita del president Clinton, que, el juliol 1997, va passar un cap de setmana a Mallorca convidat pels reis Joan Carles i Sofia. En la ruta que li van preparar al president es va incloure el poble on el 1713 va néixer fra Juníper Serra, però la visita es va haver de suspendre per raons de temps. Els habitants de Petra van quedar decebuts i han hagut de passar 23 anys perquè els compensin. Els Reis ho fan també com un acte de desgreuge per les últimes crítiques a la tasca del frare que va fundar les missions de Califòrnia. Algunes de les estàtues del sant –als altars des que fa cinc anys el papa Francesc el va canonitzar en una cerimònia celebrada a la catedral de Washington– han estat malmeses els últims mesos tant als Estats Units com a la mateixa Mallorca. Se li atribueix una trajectòri­a genocida quan, igual com fra Bartolomé de las Casas, va batallar durant tota la seva vida pels drets dels indígenes americans.

L’única explicació a la presència de Celaá a Petra amb els Reis és que el Govern espanyol també assumeix la reivindica­ció del sant mallorquí. La titular d’Educació també acompanyar­à els Reis i les seves filles en la visita que faran demà al barri palmesà de Son Roca, on coneixeran el projecte socioeduca­tiu Naüm, enfocat a nens i adolescent­s en risc d’exclusió social.

Dimecres serà Pedro Sánchez qui, a més d’avalar, protagonit­zi l’activitat programada, que no és cap altra que el despatx del Rei amb el president del Govern d’Espanya.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, serà l’encarregat d’acompanyar els Reis dijous en la seva visita a Menorca, i dilluns que ve serà el titular de ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, qui estarà amb Felip i Letícia durant la seva visita a Eivissa i Formentera. Adquirint caràcter oficial per la presència dels representa­nts de l’Executiu central, en tots els actes també hi seran presents la presidenta del

NOUS TEMPS Els titulars d’Educació, Interior i Turisme s’uneixen a l’agenda reial

REPRESENTA­NTS DE L’ESTAT Felip VI rep aquest matí al palau de l’Almudaina les autoritats balears

Govern Balear, Francina Armengol, la delegada del Govern, Aina Calvo, i els alcaldes de cadascuna de les poblacions visitades.

Tot i això, en l’acte més oficial dels que té programats el Rei durant la seva estada de deu dies a Mallorca no hi haurà presència del Govern central. No tindria sentit, ja que es tracta de la recepció a les autoritats balears, representa­nts de l’Estat, que no del Govern espanyol, a les illes, que té lloc aquest matí al palau de l’Almudaina.

La presència inèdita dels ministres en les activitats del Rei a les Balears s’interpreta com l’escenifica­ció del suport del Govern de Sánchez a la Corona, en aquests temps convulsos després de la marxa d’Espanya del rei Joan Carles, i també oficialitz­a unes vacances que perden el seu significat. Fins ara, la informalit­at de les aparicions públiques de la família reial a Mallorca permetia un contacte directe amb la ciutadania i marcava el territori de l’única parcel·la en què tenia iniciativa la Casa del Rei.

 ?? BALLESTERO­S / EFE / ARXIU ?? El rei Felip rebent en audiència la presidenta balear, Francina Armengol, al palau de l’Almudaina, a Palma, l’agost de l’any passat
BALLESTERO­S / EFE / ARXIU El rei Felip rebent en audiència la presidenta balear, Francina Armengol, al palau de l’Almudaina, a Palma, l’agost de l’any passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain