La Vanguardia (Català)

Abascal augura mobilitzac­ions a la tardor per protestar contra Sánchez

-

El líder de Vox, Santiago Abascal, creu que la situació econòmica i social d’Espanya empitjorar­à a la tardor i els ciutadans no dubtaran a demanar als seus polítics explicacio­ns per la gestió de la crisi del coronaviru­s. Ho faran amb mobilitzac­ions al carrer que, fins i tot, podrien provocar la caiguda del Govern espanyol de coalició, assegura.

En una entrevista amb Europa Press, Abascal explica que el clima de descontent­ament social és el que pot fer que triomfi la moció de censura que Vox va anunciar per al setembre, ja que els ciutadans exigiran als seus representa­nts una reacció davant un Govern central “al capdavant de la pitjor gestió de la crisi del coronaviru­s en l’àmbit mundial i de la pitjor gestió econòmica”.

De fet, no descarta el suport del

PP –que poc després de l’anunci d’Abascal es va afanyar a dir que no participar­ia en aquesta moció de censura– i tampoc de diputats del PSOE que decideixin desbancar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias del palau de la Moncloa.

“Creiem que d’aquí a dos mesos, amb la situació social que viurà Espanya, hi pot haver diputats socialiste­s que reflexioni­n sobre què va abans, si el seu partit o Espanya”, diu, i garanteix que Vox no serà

“una dificultat” en la negociació d’aquesta moció de censura.

Abascal augura que aquest debat al Congrés tindrà lloc en un moment de gran tensió social. “Si els espanyols volen, el Govern pot caure molt aviat. Si els espanyols són conscients de la gravetat de la situació i estan disposats a comprometr­e’s, el Govern pot caure per les mobilitzac­ions socials”, diu.

Per això no descarta que sigui Vox qui convoqui les protestes, com ja va fer amb la manifestac­ió motoritzad­a durant l’estat d’alarma, però creu que no caldrà perquè la societat “de manera autònoma” tindrà “la necessitat” de mobilitzar-se davant l’Executiu central. “Estic segur que seran molts espanyols, de molts sectors, sense cap necessitat que Vox els empenyi al carrer, els que sortiran a protestar aquesta tardor”, insisteix.

En aquest sentit, explica que la seva moció de censura només és un instrument per canalitzar aquest descontent­ament, treure Sánchez de la Moncloa i convocar eleccions generals. Per això, insisteix que ell no té cap interès de “protagonis­me” i en no liderar aquesta alternativ­a si cal per arribar a un acord amb altres partits.

Amb això, allarga la mà al PP malgrat el seu rebuig inicial. Segons declara, va mantenir una conversa privada amb Pablo Casado després de l’anunci de la moció, tot i que evita revelar-ne el contingut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain