La Vanguardia (Català)

El veritable ‘momentum’ de Torra

Pendents del senyal de Torra, Junts ja ha encarrilat el seu únic discurs electoral: “Monarquia o república catalana”. Mentrestan­t, ERC es tenyeix de matisos i portes obertes al diàleg amb el Govern del PSOE El president sap quan vol convocar eleccions i f

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Torra està desitjant convocar eleccions”. És l’única afirmació que reuneix la unanimitat de JxCat i ERC. Aquesta i el convencime­nt comú que si els republican­s assumeixen que no poden controlar la variable del calendari, el partit de Carles Puigdemont tampoc no ho té gaire més clar. Després d’incomplir els plans previstos per culpa del coronaviru­s, el president de la Generalita­t insisteix davant qui el vulgui escoltar que la seva decisió “està presa” i que fins i tot s’han plantejat diferents maneres de comunicar la data de la cita amb les urnes: una compareixe­nça a Palau o... Per què no una entrevista institucio­nal en el prime time de TV3? Les seves condicions per signar el decret de convocatòr­ia passaven inicialmen­t pel control dels rebrots de les últimes setmanes a Catalunya –una situació que per ERC, com a gestor de la Conselleri­a de Salut, ja s’hauria aconseguit–, però la setmana passada va afegir una referència a “la dignitat de la presidènci­a”. El president comparteix amb els republican­s que no es pot deixar que sigui el Tribunal Suprem qui convoqui les eleccions. Això seria preservar la dignitat de la seva presidènci­a. A partir d’aquesta constataci­ó, les estratègie­s es bifurquen. Mentre que Pere Aragonès, amb la seva microcampa­nya particular, té pressa, pels postconver­gents seria més digne no acatar la sentència del Suprem o convocar a les urnes després que la sala que presideix Manuel Marchena hagi celebrat la vista de revisió de la condemna del president per desobedièn­cia.

El momentum de Torra ja no serà fer passos cap a la independèn­cia –JxCat,

ERC, la CUP i les entitats han estat incapaços de fixar un mínim full de ruta–, sinó prémer el botó electoral. El dia D hauria pogut ser demà. “Esperem que no”, diuen a Palau. Tots els partits, a excepció de Junts, van marcar en vermell el 4 d’octubre com la data més probable per a les eleccions. Per a això, la convocatòr­ia s’hauria de signar demà i publicar-se dimecres al DOGC, i la campanya electoral començaria el 17 de setembre, coincidint amb la vista del Suprem com a gran acte d’enlairamen­t del nou Junts.

Els puigdemont­istes somriurien si la reordenaci­ó de l’espai postconver­gent no s’hagués endarrerit; primer per desídia, després per incapacita­t d’arribar a acords i finalment pel virus. Per bé que, acostumats a l’esprint, la direcció formalitza­da ahir té poders per posar-se a treballar en una llista electoral si l’excepciona­litat del moment ho requereix. De l’equip de capçalera que va acompanyar Puigdemont a l’habitació d’un hotel per elaborar la llista guanyadora en l’independen­tisme el 21-D, avui dos són vicepresid­ents de Junts i un tercer és membre nat de la direcció. La mateixa excepciona­litat que arrossegar­ia Carles Puigdemont –a desgrat seu, sostenen al seu entorn– a posarse al capdavant d’una candidatur­a instrument­al, però que l’obligaria a assenyalar un successor efectiu.

Les preferènci­es al calendari de Junts inclouen una acció coordinada al setembre. La Mesa del Parlament va fixar el 20 de juliol la previsió de plens del període de sessions i al setembre va assenyalar els dies 9 i 10, d’una banda, i el 22 i 23, de l’altra. La planificac­ió no podria ser més provisiona­l, atès que immediatam­ent es va plantejar la necessitat d’avançar els plens per a la convalidac­ió de decrets llei dins el termini establert d’un mes. Així doncs, posats a fer ballar el calendari, a Junts volen que ho faci al seu ritme. Fixar el debat de política general per al dia 16, amb la intervenci­ó de Torra; el 17, dia d’intervenci­ó dels grups, el focus es traslladar­ia a les portes del Suprem, i el 18 el Parlament tornaria a ser protagonis­ta amb la votació de les resolucion­s, sense possibilit­at d’esquerdes en l’independen­tisme per doanr suport al president. A partir d’aquí, la convocatòr­ia electoral estaria servida, i la data més probable, el 15 de novembre.

I fins aleshores? “Conllevanc­ia i poc més”, conclouen a Palau. Salut, ERC, és qui assumeix la pressió pels rebrots, amb el nomenament de Josep Maria Argimon reivindica­t per Torra; Educació, ERC, és qui afronta la incògnita de la tornada a l’escola el 14 de setembre, i Economia, ERC, és qui espera que el Ministeri d’Hisenda posi els límits de dèficit i endeutamen­t per intentar planificar els pressupost­os de l’any vinent, que arribaran tard, un any més.

Junts ja ha encarrilat el seu únic discurs electoral: “Monarquia o república catalana”, mentre que ERC es tenyeix de matisos i portes obertes al diàleg amb el Govern del PSOE. “Quina és l’alternativ­a?”. El que diguin les urnes...

 ?? MHJ / GETTY ??
MHJ / GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain