La Vanguardia (Català)

El Govern prepara un pla per garantir el vot a les eleccions tot i la pandèmia

-

El vicepresid­ent del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, afirma que la Generalita­t prepara un pla per garantir el vot i fer compatible­s les pròximes eleccions catalanes amb la pandèmia. En una entrevista a l’ACN, Aragonès va dir que el Govern estarà “preparat”, però que també ho han d’estar les juntes electorals, amb el “màxim consens” a fi de garantir el dret a vot dels catalans en

“qualsevol circumstàn­cia”. El republicà va manifestar que d’acord amb l’experiènci­a de les eleccions al País Basc i a Galícia, i sabent que el virus afecta la mobilitat o els aïllaments domiciliar­is, s’està estudiant com es poden celebrar les eleccions, “siguin quan sigui”. Aragonès va constatar que els comicis al Parlament s’hauran de celebrar “convivint” amb el virus, i va assegurar que és “desitjable” que se es facin en un context de “menys contagis possibles” per garantir una campanya electoral “al més normal” possible i el dret de sufragi el dia de les eleccions.

Amb tot, el republicà va tornar a reclamar que el calendari electoral es decideixi “des de Catalunya” per mitjà de Quim Torra i no del Tribunal Suprem, que el podria inhabilita­r per desobedièn­cia. El també coordinado­r nacional d’ERC va subratllar que la potestat per convocar les eleccions és de Torra, però que espera poder saber quina és la data per “superar” la situació d’interinita­t del Govern.

Aragonès aposta per aconseguir en les pròximes eleccions un front “ampli” dels partits que defensen el dret a l’autodeterm­inació, i va dir que la majoria ciutadana està posicionad­a a l’esquerra i en la defensa de l’autodeterm­inació, per bé que va reconèixer que també hi ha altres opcions de centredret­a que ho defensen, en referència a Junts, de Carles Puigdemont.

El vicepresid­ent va afirmar que ERC aspira a un “front de consens” entre JxCat, la CUP i els comuns liderat per Esquerra, i va apuntar que no compta amb la resta de forces perquè són “contràries” a l’autodeterm­inació o proposen una sortida a la crisi en “clau neoliberal”. Això sí, es va dirigir al PSC per preguntar-li si a Catalunya s’orientaran en clau de “dreta política i econòmica”, “com amb la negociació dels pressupost­os generals de l’Estat amb Ciutadans”, o si bé apostaran per la majoria ciutadana que se situa a l’esquerra, amb la defensa de l’autodeterm­inació.

El dirigent d’ERC també va instar JxCat i la CUP a explicar quina és la seva via cap a la independèn­cia. Aragonès va indicar que perquè la independèn­cia sigui possible cal sumar grans majories, adreçar-se a les persones que no hi creuen i demostrar-los que és una “eina” per millorar, no deixar-se “robar” la bandera del diàleg i explicar a la comunitat internacio­nal que és Catalunya “qui aposta per una solució política i dialogada”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain