La Vanguardia (Català)

Junts forma la directiva tancant la porta al PDECat a l’aliança electoral

Carles Puigdemont és elegit president del nou partit amb un 99% dels vots

- ÀLEX TORT

El nou Junts per Catalunya –o Junts, segons retallen els seus promotors– de Carles Puigdemont va cloure ahir al migdia les votacions per elegir els òrgans de govern. Un procés de tres dies per triar els dirigents a partir d’una sola candidatur­a proposada per l’anterior president de la Generalita­t i que situa l’excap del Govern com a president de la formació amb un 99% dels vots dels afiliats, l’exlíder de l’ANC i condemnat per l’1-O Jordi Sànchez com a secretari general, amb un 94%, i amb personatge­s rellevants en la vicepresid­ència, com ara l’exconselle­r Jordi Turull (93%), l’alcaldessa de Vic, Anna Erra (79%), l’excap de gabinet de Puigdemont, Josep Rius (73%), i la portaveu de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi (88%).

Precisamen­t aquesta última va tancar ahir la porta definitiva­ment a l’aliança electoral amb el PDECat, després d’haver descartat els últims dies que aquest partit pogués arribar a formar part de les estructure­s orgàniques del nou Junts.

Malgrat que Lluís Puig, l’exconselle­r de Cultura, a qui la justícia espanyola reclama per l’1-O, assegurés ahir que la nova formació no vol saber res dels “postconver­gents del 3%”, el cas és que hi tenen un pes destacable perfils provinents del PDECat. De fet, entre d’altres, l’expresiden­t de la Generalita­t

encara n’és afiliat, com també Turull i Erra. A més a més, la nova formació postconver­gent ha estat promoguda per Joaquim Forn o Josep Rull, també amb doble carnet ara mateix.

La direcció també l’acabaran component noms com Teresa Pallarès, com a secretària de finances, o David Saldoni, com a secretari d’organitzac­ió. De la resta de l’executiva nacional cal destacarne Laura Borràs, Míriam Nogueras, Damià Calvet, Marta Madrenas,

Aleix Sarri o Albert Batet.

En les votacions, que es van dur a terme de manera telemàtica, hi van participar 2.130 afiliats, que és, segons Junts, un 56% del cens.

El procés congressua­l del partit va començar el 25 de juliol i està previst que finalitzi el 3 d’octubre amb l’aprovació de les ponències política i organitzat­iva. Puigdemont va pitjar l’accelerado­r per posar en marxa la fundació sense esperar el PDECat. Ahir, en una entrevista a Efe, Artadi va afirmar que a JxCat mai no han tingut la voluntat de formar una coalició electoral. “Si és l’aspiració d’una altra formació política [el PDECat], hi té tot el dret, però haurien d’entendre que aquesta no és la

L’exlíder de l’ANC i condemnat per l’1-O Jordi Sànchez dirigirà el partit com a secretari general

voluntat de JxCat”, va afirmar. “Nosaltres no hem tingut mai la voluntat que fos una federació de partits per anar incorporan­t sigles, quotes, espais i estructure­s”, va explicar.

Hi ha una excepció per la qual el nou partit de Puigdemont s’avindria a formar part d’una coalició electoral: “Si en algun moment es tornés a plantejar una llista de país”, amb forces independen­tistes, com va ser Junts pel Sí per a les eleccions del 2015. En tot cas, la postconver­gent veu lluny aquesta possibilit­at, atesa la negativa reiterada d’Esquerra Republican­a.

 ?? ARXIU ?? Carles Puigdemont el 25 de juliol durant la intervenci­ó que va fer per a la presentaci­ó del partit
ARXIU Carles Puigdemont el 25 de juliol durant la intervenci­ó que va fer per a la presentaci­ó del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain