La Vanguardia (Català)

Els joves i el coronaviru­s

-

Divendres passat informàvem a la secció Viure Estiu que la Guàrdia Urbana dissol diàriament una mitjana de 15 botellots a Barcelona, la majoria en reunions de més d’un centenar de joves. És una nostra evident que, malgrat la prohibició oficial d’aquest tipus d’actes a tot Catalunya i malgrat totes les campanyes informativ­es destinades especialme­nt a aquest col·lectiu, el missatge no arriba a la joventut i, si arriba, no acaba de calar.

L’experiènci­a d’aquests dies està demostrant que multar i prohibir activitats als joves té un impacte escàs perquè el missatge no arrela en el seu destinatar­i. Les autoritats, en especial les sanitàries, recorden un dia rere l’altre que, en aquests moments, la joventut és la principal transmisso­ra en els últims rebrots del coronaviru­s en diversos llocs d’Espanya. Molts joves avui ja no s’informen a través dels mitjans convencion­als –premsa, informatiu­s de ràdio i televisió–, per això perquè el missatge els arribi en qüestió d’hores –aquí i ara el temps és vital per evitar nous contagis– cal utilitzar els canals que fan servir els adolescent­s i els joves: les xarxes socials.

Instagram, YouTube, Facebook, poden ser mitjans adients per a aquesta finalitat. Urgeix muntar campanyes a través de xarxes ben triades dirigides a la joventut, utilitzant el seu llenguatge, campanyes en positiu sobre la importànci­a de les mesures de protecció, i no en negatiu parlant només de multes i prohibicio­ns.

Els experts adverteixe­n del perill de criminalit­zar els joves culpant-los de ser els únics responsabl­es dels contagis, i recorden la responsabi­litat del conjunt de la societat. I aquí, per ajudar a conscienci­ar els joves, exerceixen un paper clau les famílies. I els fills han de veure a casa que el missatge que els transmeten els seus pares és coherent perquè ells són els primers a practicar-ho. Algunes barbacoes i festes familiars no han estat el millor exemple per a gaires joves.

Tots sabem que, a l’estiu i després de mesos aïllats, és pràcticame­nt impossible mantenir els joves tancats a casa. I no se’ls demana això. La joventut ha de recuperar, com tots, les seves relacions socials. El que se’ls demana és responsabi­litat per buscar alternativ­es segures després del tancament del lleure nocturn en mitja dotzena d’autonomies, entre elles Catalunya. I que entenguin que la percepció que molts tenen que el virus no és una amenaça per a ells no només és un greu error sinó que, si ells emmalaltei­xen, poden encomanar les seves pròpies famílies.

Molts joves li han perdut la por a la pandèmia. El jove, per naturalesa, és transgress­or, però ha de tenir prou personalit­at per assumir la seva responsabi­litat i no deixar-se arrossegar pel que faci el grup. I la majoria és responsabl­e. Però, tot i així, encara cal fer nous passos perquè el missatge els hi arribi. Un missatge que és molt simple: “Podem divertir-nos igual, però prenent totes les precaucion­s”.

Cal adequar el missatge sobre els riscos de la Covid als canals i xarxes que utilitza la joventut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain