La Vanguardia (Català)

A on hem d’anar?

- Juan-José López Burniol

Dins de la sèrie d’articles que estic infligint als lectors durant aquest mes d’agost, avui li toca el torn a les que penso que són les polítiques més urgents que cal adoptar, si de debò es vol sortir de l’atzucac en què ens trobem. La qual cosa que exigeix, d’entrada, un reconeixem­ent. Res o gairebé res no seria possible si no fos perquè els caps d’Estat i de Govern de la

Unió Europea van arribar, la matinada del dimarts 21 de juliol, a un acord per posar en marxa un bilionari pla de recuperaci­ó econòmica després de la pandèmia. La resposta comunitàri­a combina un fons de 750.000 milions d’euros (390.000 són subvencion­s i 360.000 són crèdits) amb el pressupost plurianual per al 2021-2027, que ascendeix a 1.074 bilions. És un acord històric per la situació d’extrema gravetat precedent, pel volum de fons acordat i, sobretot, perquè per primera vegada la Comissió Europea s’endeutarà, és a dir, per primera vegada hi haurà un deute federal europeu. Per ponderar la importànci­a d’aquest últim punt, s’ha de recordar que, perquè existeixi qualsevol forma de comunitat, són necessaris dos requisits: que hi hagi unitat de direcció (és a dir, un sistema d’adopció d’acords vinculants per a tots els comuners) i que la responsabi­litat davant tercers per alguns deutes sigui també comunitàri­a. Un exemple històric posa en relleu aquesta transcendè­ncia. Alexander Hamilton figura com un dels pares fundadors dels Estats Units, sense haver estat president del seu país, no només pel seu protagonis­me en la redacció dels

“Papers federalist­es”, sinó per haver dotat els Estats Units –com a primer secretari del Tresor– dels tres instrument­s financers que defineixen en l’àmbit econòmic un Estat federal: un banc central, un deute federal i uns impostos federals (el primer impost federal va ser sobre el whisky, i va aixecar una enorme polseguera). La Unió Europea ja disposa de dos d’aquests tres requisits: un banc central i un deute federal. És un camí sense retorn.

Gràcies a aquest marc comunitari, podrà Espanya –igual com altres països europeus del seu entorn– afrontar amb esperances d’èxit els seus greus problemes. I ha de fer-ho distingint clarament dos àmbits. En primer lloc, absolutame­nt prioritari, el de la crisi social que, com a conseqüènc­ia d’una crisi econòmica devastador­a, es desencaden­arà imparable la propera tardor, i a la qual caldrà fer front mitjançant la distribuci­ó de recursos a través de l’ingrés mínim vital i altres mesures que siguin senzilles en la seva concepció i operatives en la seva execució; cuidant a més, per una part, que ningú que necessiti ajuda no quedi despenjat, i esforçant-se, per una altra, a evitar que els esmentats ajuts puguin conformar a mitjà termini una societat subsidiada.

I last but not least, Espanya ha d’escometre una política industrial fins avui inexistent, que, sense perjudici de destinar recursos a aquells sectors que –com el turisme– han estat més fortament afectats per la pandèmia, destini els diners públics que vindran –condiciona­ts– d’Europa a la modernitza­ció del seu sistema productiu, en la línia ja apuntada per l’acord francoalem­any del maig del 2019 sobre un esforç públic coordinat per impulsar la indústria europea. Cal aprofitar l’ocasió i invertir aquests diners públics en la modernitza­ció dels aparells productius en quatre direccions: energia, automatitz­ació, indústries de la vida i indústries digitals, de la informació i de la comunicaci­ó. Tot això amb la finalitat que l’Espanya que emergeixi de la crisi deixi de ser un membre endarrerit de la Unió Europea i disposi d’una economia desenvolup­ada.

Per això són necessaris tres requisits. En primer lloc, un pla concebut amb visió llarga (és a dir, no constret per la situació present) i concertat amb França i Alemanya, tenint en compte que aquests dos països són els que determinar­an amb tota certesa, en un immediat futur, què és el que es produirà a Europa i qui ho produirà. Així de clar i així de dur. El segon requisit resulta també evident: cal un consens polític ampli (més enllà del Govern de coalició actual) i sòlid (a cobert de les “urgències històrique­s” de radicals i independen­tistes), que comenci al Congrés dels Diputats. Invertir en el futur exigeix prioritzar sectors i aportar-los recursos que d’altres voldrien per a ells; i això només pot fer-ho un govern fort per comptar amb una majoria àmplia. I el tercer i últim requisit és que la gènesi, desenvolup­ament i execució d’aquest pla es duguin a terme en el marc d’una sostinguda col·laboració publicopri­vada. Per tant, el pla ha d’estructura­r un sistema competitiu de selecció de projectes, sorgit d’un diàleg amb empreses i experts no condiciona­ts pels problemes del present; un diàleg que no estigui predetermi­nat per estrictes criteris de territoria­litat.

Gràcies al marc comunitari, Espanya podrà afrontar amb esperances d’èxit els seus greus problemes

 ?? POOL / EFE ??
POOL / EFE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain