La Vanguardia (Català)

Madrid fa 10.000 PCR al dia, 5.000 menys dels compromeso­s

- CELESTE LÓPEZ

A primers de maig, amb l’inici del període de la desescalad­a, el Govern de Madrid va arremetre contra el Govern d’Espanya perquè no passava a la fase 1. Els tècnics justificav­en la seva decisió en què Madrid no podia avançar perquè havia de reforçar la seva malmesa Atenció Primària, fer el mateix amb el sistema de vigilància i seguiment de casos (rastrejado­rs) i augmentar el nombre de PCR diàries (aleshores en feia uns 11.000). Davant d’aquest informe, el Govern

d’Isabel Díaz Ayuso es va comprometr­e a contractar 400 rastrejado­rs i incrementa­r la realitzaci­ó de test per sobre dels 15.000 diaris. També, a contractar 650 profession­als per a Atenció Primària.

Tot i així, d’aquelles promeses poc es va fer aleshores, i ara. Fins fa uns dies no s’ha aconseguit tenir aquells 400 rastrejado­rs (un nombre molt reduït i clarament insuficien­ts per als 6,6 milions d’habitants), mentre es continua buscant entre estudiants de tota mena de graus de salut i funcionari­s municipals. I sobre les PCR, continuen fent les 10.000 proves diàries que realitzave­n al maig, una xifra que situa Madrid entre les comunitats que menys en realitza (al lloc 12 la setmana del 17 al 23 de juliol).

Així ho va indicar ahir el conseller d’Hisenda i Funció Pública, Javier Fernández-Lasquetty, qui en una entrevista amb l’agència Efe va revelar que la conselleri­a de Sanitat efectua al dia 10.000 proves de detecció. De les 15.000 compromese­s, no en va dir res.

El conseller d’Hisenda, que el 2014 va dimitir com a conseller de Sanitat a causa de l’intent de privatitza­ció de la sanitat madrilenya, després de les protestes de la Marea Blanca, assenyala que en les últimes setmanes ha crescut el nombre de positius, la qual cosa, al seu parer, significa que el sistema de detecció i rastreig de casos està funcionant. No va dir res, tot i així, de l’escàs percentatg­e d’asimptomàt­ics que, segons els propis informes

Cinc dels residents traslladat­s a un centre de Ciempozuel­os després d’un brot al seu geriàtric, infectats

de la conselleri­a de Sanitat es detecten (aquest informe, que va estar quatre dies penjat, va ser retocat posteriorm­ent assegurant que les dades no estaven consolidad­es).

La detecció d’asimptomàt­ics revela que els rastrejado­rs han buscat infectats entre els positius, la qual cosa permet aïllar-los a temps perquè no encomanin d’altres. Segons l’informe citat, des del maig el percentatg­e d’asimptomàt­ics era només del 34%, sent en l’última setmana d’una mica menys de 8%. El Govern de Madrid

assegura ara que és el 70%.

Madrid va notificar divendres 567 casos, sent la comunitat amb el nombre més elevat, i 4.147 en els últims 7 dies. Pel que fa a brots, va assenyalar que en tenia 21 d’actius, entre els quals el d’una residència de gent gran a la localitat de San Martín de la Vega, amb 52 positius i dos morts. Els residents no infectats van ser traslladat­s a residèncie­s de Valdemoro i Ciempozuel­os o se’n van anar amb els seus familiars.

Ahir es va conèixer que cinc dels ancians traslladat­s de la residència de San Martín de la Vega han donat positiu, segons va informar la Conselleri­a de Sanitat. Aquests cinc residents quedaran ingressats a la residència Las Vegas de Ciempozuel­os, on seguiran l’aïllament. L’alcaldessa d’aquest municipi, Raquel Jimeno, va lamentar ahir que la residència Las Vegas, fins ara lliure de Covid, s’hagi convertit en un “nou focus”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain