La Vanguardia (Català)

Un grup ocupa extorsiona una comunitat d’Altafulla

Els veïns denuncien les amenaces i la tensió que va provocar aquesta banda, que es va instal·lar en una casa buida durant un mes

- SARA SANS

El malson va començar la nit d’un divendres. El divendres 10 de juliol. L’única casa de la comunitat en què no hi vivia ningú es va convertir en l’objectiu d’un grup delictiu que va decidir instal·lar-s’hi a viure. Hi van entrar de matinada. A partir d’aquell cap de setmana la vida d’aquests veïns d’Altafulla (Tarragonès) va girar al voltant de la tensió i les amenaces del grup. “Al principi ens van dir que no volien problemes i que no causarien molèsties si els donàvem 15.000 euros, que si pagàvem se n’anaven”, assegura una veïna. Al principi la comunitat s’hi va negar i les conseqüènc­ies de no cedir a l’extorsió les van pagar en forma de més insults, intimidaci­ons, música a tot drap o aldarulls a la piscina comunitàri­a o a l’aparcament, o quan entraven i sortien de casa.

“Moltes ens havíem comprat un esprai antiviolac­ió perquè no ens en refiàvem, la veritat... Ells sempre van en grup i es mouen molt de nit”, diu una altra veïna d’aquest complex residencia­l del carrer Vinyet. Tenen por i prefereixe­n no ser identifica­des. Alguns veïns van patir atacs d’ansietat. El pis ocupat és propietat d’una immobiliàr­ia bancària i aquesta empresa no va presentar, segons els veïns, la denúncia que hauria permès en un primer moment agilitzar els tràmits per fer fora els ocupes.

Els veïns van alertar en primer lloc la policia local d’Altafulla. I els agents es van presentar aquell primer dissabte a primera hora de la tarda. No havien passat les 24 hores: “No entenem com és que no els van desallotja­r, com recull l’article 245 en relació amb la usurpació de la propietat al Codi Penal”, lamenten. Els ocupes van continuar a la casa i aquell diumenge van forçar les portes dels comptadors de llum i aigua de la comunitat. Els veïns van fotografia­r tots els danys i també van gravar els insults i les amenaces de què eren víctimes.

Durant aquell primer cap de setmana els representa­nts de la comunitat van intentar parlar amb el grup d’ocupes: “Van dir que es comprometi­en a no provocar una convivènci­a desagradab­le i a no fer servir les zones comunitàri­es, com ara la piscina i el pàrquing”, recorda una de les veïnes. Però el compromís aviat es va diluir. La primera setmana hi van aparcar dos vehicles i una moto. La situació es va tensar quan el grup ocupa va acusar la comunitat de veïns d’haver-los tallat el subministr­ament d’aigua i llum. “I, com a represàlia, van començar a sortir de la casa i a ocupar la piscina, insultant-nos i increpant-nos”, asseguren.

Aquella mateixa setmana, intentant tornar-se a connectar a la xarxa del servei d’aigua, els ocupes van provocar una inundació al pàrquing. Després van tornar a intentar obtenir llum i les dues comunitats de veïns del carrer es van quedar a les fosques durant unes quantes hores.

“Dimecres vam avisar Aigües d’Altafulla que havien manipulat el comptador, i a partir de llavors els atacs es van multiplica­r, sobretot cap als veïns que tenien més a prop; els vigilaven des de les finestres i no paraven d’insultarlo­s, de posar la música a tot drap...”. El grup va continuar així i vuit dies després es van connectar de manera fraudulent­a a la llum de la comunitat a través del pàrquing.

“Us deixarem anar els gossos”. “Portarem una banda de romanesos...”. Aquestes són algunes de les amenaces que repetien els ocupes. Els veïns denuncien que ho van dir a la policia local “en innombrabl­es ocasions i ens vam sentir desprotegi­ts, desemparat­s i completame­nt vulnerable­s”. Diuen que “si fossin una família en risc d’exclusió social seria una situació molt diferent i faríem tot el possible per ajudar-los, però aquests ocupes són una banda de delinqüent­s que es riuen de nosaltres i l’únic que volen és guanyar

La banda reclamava primer 15.000 euros, després 10.000 i al final ho va rebaixar a 3.000; fa uns dies se’n van anar

diners a costa nostra”.

Es van reunir amb l’alcalde accidental per reclamar més pressió policial, que identifiqu­essin els ocupes, que verifiques­sin si els seus cotxes eren robats... però no hi va haver resposta per part de l’Ajuntament. Els veïns van continuar pressionan­t. També es van manifestar davant l’Ajuntament durant l’últim ple de juliol. I mentrestan­t, la tensió a la comunitat anava augmentant. Al principi els ocupes reclamaven 15.000 euros. Després 10.000. I al final van rebaixar l’extorsió a 3.000 euros, mentre la convivènci­a era cada cop més insuportab­le. Alguns veïns eren partidaris de pagar. D’altres no. La comunitat no ha demanat cap derrama i a la votació va guanyar no cedir davant l’amenaça. Però no fa ni una setmana. Tal com van venir, els ocupes se’n van anar. Es comenta que un veí sí que va pagar.

 ?? XAVI JURIO ?? Un dels habitants de la casa ocupada al complex residencia­l del carrer Vinyet d’Altafulla
XAVI JURIO Un dels habitants de la casa ocupada al complex residencia­l del carrer Vinyet d’Altafulla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain