La Vanguardia (Català)

Barcelona, amb els cinc sentits

- Alberto Fernández Díaz

Vista, oïda, tacte, gust i olfacte són els cinc sentits més reconeguts. Per a una bona governança de Barcelona se’n necessitar­ien cinc més: el comú, el del moment, el de la responsabi­litat, el de ciutat i el d’Estat, tots confluents en un sisè sentit, el social. En els temps que s’esdevenen és obligat desenvolup­ar-los sense excepció, i és aquí quan cal preguntar-se si això està sent així.

Barcelona necessita un govern dialogant i una oposició assenyada capaços d’estar a l’altura de les circumstàn­cies i que el seu sentit del moment, la crisi de la Covid-19, els porti a actuar amb sentit de la responsabi­litat i sense tacticisme­s electorals. Que el seu sentit comú i de ciutat o esperit de pacte per Barcelona impliqui consensuar propostes, i que el sentit d’Estat s’interpreti no en secessions, sinó en una dimensió capital de Barcelona, a Catalunya i a Espanya, epicentre d’una gran regió europea i global.

Una Barcelona dialogada entre tots és incongruen­t amb el fet d’imposar una mobilitat persecutòr­ia de cotxes i motos i restrictiv­a d’aparcament­s sense reforçar el transport públic, que no és ni de bon tros el tramvia. Una Barcelona que ha de ser de veritat metropolit­ana i definida en el seu potencial amb un Pla Director Urbanístic (PDU) que deixi enrere el Pla General del 1976. Una ciutat que prioritzi l’habitatge social de lloguer i sigui flexible en la reconversi­ó de baixos de locals comercials i allotjamen­ts turístics en habitatges residencia­ls.

Una Barcelona amb seguretat ciutadana i on imperi el principi d’autoritat, amb prou policia i respecte al dret de propietat davant la acció impune dels okupes. Una justícia en proximitat, celeritat i exemplarit­at. On se sigui exigent amb la immigració en respecte i llei, amb obligacion­s si vol drets, i sense efectes crida amb pretextos d’empadronam­ents actius amb finalitat comuna electoral.

Una Barcelona finançada i amb pressupost­os. Les transferèn­cies de l’Estat suposen un 40% dels seus ingressos calculats per la recaptació de l’IVA i l’IRPF, que ara l’atur i el baix consum reduiran, mentre que les de la Generalita­t continuara­n sent testimonia­ls. La temptació és òbvia: apujar impostos i posar les multes al servei de la recaptació. En paral·lel, és imprescind­ible centrar-se en l’atenció a les persones i la crisi econòmica, cosa que comporta més despesa. Despesa amb retorn i d’inversió social per ajudar els que es queden enrere i per als que tiren endavant creant ocupació, els nostres emprenedor­s, que necessiten suport i no traves. Una Barcelona de plena col·laboració publicopri­vada en la cultura, en geriatria digna per a la nostra gent gran, en la investigac­ió o la nova economia o altres sectors emergents. Amb un teixit associatiu reconegut per la seva funció social i de barri, i no en la seva ideologia i activisme afí.

És moment de triar: o desenvolup­ar tots els sentits per a la millor Barcelona o el disbarat del curttermin­isme i el partidisme. De demostrar que som capaços de convertir l’adversitat en oportunita­t reforçant el que és bo, sempre susceptibl­e de millora, reconverti­nt sectors i apostant per nous. Govern i oposició municipal han de decidir entre tenir sentit o exercir les seves funcions sense el més mínim sentit.

La ciutat necessita un govern dialogant i una oposició assenyada: actuar sense tacticisme­s electorals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain