La Vanguardia (Català)

Competir, gaudir i patir molt

- FRANCESC PUIG

L’Emma i l’Albert comparteix­en el cognom Roca (no són parents), la professió (són bombers) i també l’afició per l’esport d’aventura. Tots dos han participat en el World’s Toughest Race: EcoChallen­ge Fiji, un programa que ha seguit una carrera d’expedició en què 66 equips de 30 països han competit durant onze dies a través de centenars de kilòmetres al terreny accidentat de Fiji, incloent-hi muntanyes, selves i oceans. Presentat pel carismàtic Bear Grylls, el programa s’estrena divendres a Amazon Prime Video després que la plataforma decidís recuperar les icòniques carreres Eco-Challenge, que es van celebrar des del 1995 fins al 2002.

L’equip que ha hi competit sota la bandera d’Espanya ha estat format pels catalans Emma Roca (capitana) i Albert Roca, el gallec Fran Costoya i, curiosamen­t, el finès Jukka Pinola. Els quatre amb llarga experiènci­a en aquesta mena de competicio­ns i campions del mon de raids en equips i en mundials diferents.

L’oportunita­t de viure una EcoChallen­ge va fer que l’Emma, doctora en enginyeria biomèdica, bioquímica, esportista d’elit en proves d’ultra fons, emprenedor­a i mare de tres fills, i l’Albert, multiatlet­a, aventurer i pare de quatre fills, no s’ho pensessin dues vegades a l’hora de participar-hi. L’Emma ja havua participat en anteriors EcoChallen­ge (el 1999 a l’Argentina i el 2002, també a Fiji) i per a l’Albert era el primer cop. La filosofia de l’ara programa televisiu era la mateixa que el de la prova original, malgrat la presència de nombroses càmeres. “Nosaltres vam fer la cursa com sempre, sense haver de passar dues vegades pel mateix lloc perquè ens gravessin”, explica l’Albert. Que no haguessin d’estar pendents de les càmeres no vol dir que no se les trobessin per tot arreu; la gran diferència respecte a altres curses. “Arribaves a una platja i t’emportaves un ensurt veient sortir un càmera de l’aigua o et ficaves despullat en un riu pensant que no et veuria ningú i de sobte senties un soroll, alçaves la vista i veies un dron gravant-te”, recorda l’Emma. El resultat és que aquest serà el raid de què guardin més bon record gràfic i el que ha permés a les seves famílies comprovar “com n’estem, de bojos”, exclama l’Emma.

Per a qui desconegui la prova, l’Emma n’explica els detalls: “L’Eco-Challenge és un raid d’aventura que dura entre cinc i deu dies i en cadascun no pares de fer tota mena de discipline­s esportives, és com fer al dia dos ironman (4 km de natació, 180 km en bicicleta i una marató) i a més sumar-hi discipline­s com remar, surf de rem, activitats de corda o orientació”. “I tu amb el teu equip de quatre persones decideixes quan menges, quan pares, quan dorms...”, afegeix.

L’Emma i l’Albert no poden revelar el seu resultat a la cursa, ni tan sols si l’han acabada, per compromís amb el programa però també per deixar que els espectador­s pateixin quan els vegin en algun moment molt difícil. I entre els participan­ts preval la rivalitat o la solidarita­t? “Depen de la nacionalit­at de l’equip”, diu l’Emma rient. “La majoria de participan­ts ens coneixem de curses anteriors; si les condicions són favorables, tothom va a totes per competir, però, si no ho són, la solidarita­t s’imposa”, afirma l’Albert.

L’objectiu era guanyar o passar-s’ho bé? Els dos coincideix­en que quan s’apunten en aquesta mena de curses pensen que poden guanyar i també volen passar-s’ho bé, tot i que saben que patiran, i molt. “No pots anar a una cursa i guanyarla sinó hi vas amb aquest convencime­nt”, apunta l’Albert. “Després et poden afectar molts factors, –segueix l’Emma–; cometre un petit error malgrat anar ben preparat que et desmoralit­za mentalment, t’alenteix i que fa que tot s’acumuli. Pots tenir una lesió o un problema

Pels dos esportiste­s, la capacitat de superació quan arriben moments límit és la gran lliçó del programa

mecànic greu amb la bici. Un dels membres pot patir problemes gastrointe­stinals o emmalaltir. Tot pot passar, i és la suma de les adversitat­s i de la bona sort i l’encert que determinar­à el resultat final”.

Els habitants de Fiji han estat molt acollidors amb els esportiste­s. “Per a ells es s’atura la vida i tot és la cursa; et trobes passadisso­s de persones animant quan arribes a un poble, els nens et segueixen amb la bicicleta, t’ofereixen casa seva per menjar… Nosaltres intentem compartir temps amb ells perquè una de les riqueses d’aquest esport és conèixer món i persones”, diu l’Albert. L’Emma anima a veure el programa, que consta de 10 episodis, per “veure experiènci­es autèntique­s i les capacitats de superació de la gent quan s’enfronta a moments límit i trobes recursos per tirar endavant; llavors problemes banals de la vida passen a un segon terme”. I l’Albert destaca que l’espai té el valor afegit de mostrar “com som de competitiu­s els catalans, que amb menys recursos i patrocinis posem les coses difícils a les primers potències en aquest àmbit, com ara els neozelande­sos, per exemple”.

I sobre en Bear Grylls, què en podeu dir? “A més de ser tot un personatge, se’l veia aventurer bregat i amb experiènci­a amb el que fa”, contesta l’Albert. “Un showman, amb una capacitat de dialèctica espectacul­ar, que sap triar les paraules i l’entonació adequades en cada moment. Molt pacient a l’hora de fer-se fotos amb els equips o de mantenir miniconver­ses amb cada un dels seus membres. Però tampoc l’hem pogut conèixer gaire, perquè sempre estava ocupat filmant o rodejat de gent”, acaba l’Emma.

 ?? ANDY MANN/AMAZON ?? A dalt, els quatre membres de l’equip: Albert Roca –en primer terme–, Emma Roca, Yukka Pinola i Fran Costoya. A l’esquerra, l’Emma saludant
Bear Grylls, el famós presentado­r de formats d’aquesta mena i que ara està al capdavant d’aquest World’s Toughest Race: Eco-Challenge Fiji
ANDY MANN/AMAZON A dalt, els quatre membres de l’equip: Albert Roca –en primer terme–, Emma Roca, Yukka Pinola i Fran Costoya. A l’esquerra, l’Emma saludant Bear Grylls, el famós presentado­r de formats d’aquesta mena i que ara està al capdavant d’aquest World’s Toughest Race: Eco-Challenge Fiji
 ?? COREY RICH / AMAZON ??
COREY RICH / AMAZON

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain