La Vanguardia (Català)

La dona que no podia satisfer tothom

-

“I’ve been searchin’ my soul tonight”, cantava la Vonda Shepard a Ally McBeal els mesos d’estiu, quan estava en plena adolescènc­ia i era latent l’emancipaci­ó moral respecte als pares. Moltes hores amb amics per explorar, per fer les primeres calades i amagar el paquet de tabac darrere d’una reixa d’un local comercial abandonat o en un racó de l’habitació. Però, si sonava aquesta sintonia, volia dir que calia deixar de vagar pels carrers i la platja de Sant Antoni de Calonge. Era nit de quedar-se a casa, perquè podia estar despertant un embrió de maduresa, però també l’obsessió per la ficció televisiva.

Ally McBeal era una comèdia dramàtica amb tocs musicals ben esbojarrad­a, estrenada als Estats Units al 1997 i que aquí es va tornar en sinònim d’estiu per als que la seguírem al prime time de Telecinco. L’Ally (Calista Flockhart) era una advocada que entrava a treballar en un bufet molt peculiar després d’haver denunciat el seu anterior cap per assetjamen­t sexual. Allà hi encaixava de meravella, perquè a tothom li faltava un bull. Qui no recorda les converses i balls davant del mirall dels lavabos unisex de l’oficina (o la cambra secreta que hi havia darrere una tassa de vàter); el fetitxe que tenia en Richard Fish (Greg Germann) amb les papades de dona (sobretot la de Dyan Cannon, l’exdona de Cary Grant); els invents absurds de l’Elaine, la secretària (Jane Krakovski), o les al·lucinacion­s de l’Ally, sobretot del nadó que ballava Hooked on a feeling de Blue Swede.

El creador, David E. Kelley, responsabl­e dels guions de la recent Big little lies, s’havia convertit en el Déu de les sèries legals: el 1999 es va endur l’Emmy a la millor comèdia per Ally McBeal i al millor drama per El abogado, i, per rematar el seu nom a la indústria, a més formava una de les parelles més poderoses, casat com està amb Michelle Pfeiffer des de fa 27 anys. Però no tot eren lloances. Com passava amb moltes dones televisive­s, l’Ally era víctima del deure moral no escrit de ser un referent per a les dones. Totes. Un dia se la reivindica­va per ser una dona treballado­ra i l’endemà se l’enfonsava per vincular la seva felicitat a les relacions amb els homes. L’actriu protagonis­ta rebia el mateix tracte d’amor-odi: un dia col·locaven Calista Flockhart entre les dones més atractives i l’altre discutien si era un mal referent per la seva primesa, quan qui realment patia trastorns alimentari­s era Portia de Rossi, que hi feia de Nelle i que va arribar a pesar 37 quilos. Sèrie i actrius tenien el deure de ser esplèndide­s i sense màcula per no ser criticades, cosa impossible. I, si bé era cert que l’advocada era pesadeta amb el peix bullit d’en Billy (Gil Bellows), el seu amor d’infància i company de bufet, no se li hauria de negar a Ally McBeal l’estatus de sèrie imaginativ­a i agosarada.

Que les seves cinc temporades no siguin en cap plataforma de continguts és una d’aquestes absències incomprens­ibles. Seria una bona manera de fer memòria, de recordar de manera indirecta aquells estius en què l’endemà de mirar la sèrie em trobava els amics a la platja, esperant no haver-me perdut una d’aquelles nits que defineixen la joventut entre confession­s a l’espigó de l’Amistat (que va quedar devastat pel Gloria i van reconstrui­r a temps per a la temporada). Esclar que també eren importants aquelles dues o tres hores d’episodis consecutiu­s amb la mare, quan deixava de ser un adolescent de males contestaci­ons per tornar a ser el petit, tot i tenir el paquet de tabac amagat al pot de pilotes de tennis de sota del llit.

 ?? 20TH CENTURY FOX ?? Ally McBeal, que s’emetia a Telecinco, va tenir cinc temporades
20TH CENTURY FOX Ally McBeal, que s’emetia a Telecinco, va tenir cinc temporades
 ??  ?? Pere Solà Gimferrer
Pere Solà Gimferrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain