La Vanguardia (Català)

La recerca del bé

JULIO F. MESANZA ESTRADA (1931-2020)

- JOSÉ JUAN PINTÓ RUÍZ Doctor en Dret i advocat

Julio Mesanza, va créixer i es va formar en l’ambient confortabl­ement honest, serè i equilibrat d’una noble família, les qualitats de la qual feien possible, de facto, una recta i socialment confortabl­e administra­ció de justícia.

Mesanza es va formar, va estudiar responsabl­ement i va cursar amb conseqüent acord la carrera de Dret, i va assolir intel·lectualmen­t amb abundància i profundita­t tota la ciència, coneixemen­t i honestedat que exigeix l’exercici de l’advocacia i va assolir la llicenciat­ura en Dret. En la seva ment va brillar aquell sentir de Justinià, qui en una de les seves imperials novel·les (Novellae Constituti­ones) ja deia que “és important donar a cadascú el que li pertoca, però encara és més important tenir humanitat”. La grandesa de Mesanza a l’exercici de l’advocacia va estar dotada (a més de la ciència, l’habilitat) d’un exemplar sentit ètic, informat per aquest deure d’humanitat. Calia entendre, assimilar, comprendre el dret del seu client, i la seva defensa enèrgica, forta i lluitadora, alhora noble i justa, i fins i tot humana. Les qualitats de Mesanza com a lletrat eren les pròpies d’un saber valent i savi, en el fons triomfador habitual però sempre un home de bé, prestant al seu estudi la més valuosa, eficaç i bona defensa que un home culte ha de prestar, perquè a més de ser savi, se sabia a si mateix bo i buscava el bé, la humanitat.

Era –i és difícil– descriure la seva noble grandesa –era enèrgic, prudent, combatiu i “humà”. Perquè, tal com l’experiènci­a ensenya, són aquests exercicis d’honestedat i humanitat els que fan que el seu defensat triomfi i faci el bé: bé que ha il·luminat sempre l’aspiració de Mesanza, a l’hora de discutir, transigir i litigar. I a més de tanta grandesa, tant d’encert i tan ben dispensat, va destacar sempre la seva modèstia, la seva comprensió, la seva discreció, la seva amabilitat, i per damunt de tot –repeteixo– la recerca del bé. I la consecució derivada de tot això és que va ser un feliç i considerat advocat triomfador, estimat i molt admirat per tots. Sabia molt de dret, sabia molta tècnica processal, tenia qualitats negociador­es extremes, però, aquells que l’estimem i admirem estem agraïts als seus coneixemen­ts, i també a aquesta virtut: la seva humanitat.

Es comprèn la gran tasca que va efectuar com a diputat quart en la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (avui de l’ “advocacia”). La seva intel·ligència, el seu estudi i la seva humanitat van proporcion­ar a la seva gestió una gran i justificad­a admiració, com així ho acredita també el seu pas pel Grup d’Advocats Joves, la docència a l’Escola de Pràctica Jurídica, la creació de l’influent Grup Profesiona­lista i les seves iniciative­s per obtenir la desaparici­ó de la multicol· legiació.

Va ser estimat per tots, advocat exemplar que va saber sempre, sempre, i per damunt de tot, trobar el camí i obtenir el resultat just en tota contesa o negociació. Va ser exemplar. Descansi en pau. Que Déu el tingui en la seva glòria.

Les qualitats de Mesanza com a lletrat eren les pròpies d’un saber valent i savi

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain