La Vanguardia (Català)

Àngelus Novus reclama impulsar la Casa Walter Benjamin a Portbou

-

La Fundació Àngelus Novus per a l’estudi de les Arts, la Història i el Pensament ha sortit a a reivindica­r la figura de Walter Benjamin i la creació de la Casa d’aquest pensador a Portbou com a resposta als intents d’instrument­alització de la memòria del crític i assagista per part del nou alcalde de Perpignan, Louis Aliot, del partit ultradretà de Marine Le Pen.

Des del 2013 existeix a Perpignan el Centre d’Art Contempora­ni Walter Benjamin que Aliot vol convertir en un centre sobre els desplaçame­nts que recordi tant els republican­s que fugien de Franco com els jueus i els Sinte i Roma que van haver de fugir dels nazis. Intel·lectuals francesos i la mateixa Acadèmia de les Arts van veure en el pla d’Aliot una estratègia de desdemonit­zació de la ultradreta francesa que vol guanyar adeptes en el centre de la societat per al seu programa xenòfob.

Àngelus Novus reclama, així, que s’impulsi la Casa Walter Benjamin a Portbou, lloc on va morir i va ser enterrat, i que juntament amb Berlín “constituir­ia l’alfa i omega de la seva geografia biogràfica”, indiquen. En un comunicat recorden com Benjamin es va veure “abocat a rendir-se al suïcidi a Portbou el 26 de setembre del 1940 després de creuar el Pirineu, malalt del cor i davant la notícia que seria repatriat a França, on ja havia estat en el camp de Nevers”. El seu nom, asseguren, “no és patrimoni de ningú”.

Àngelus Novus critica que la seva memòria es profani “a favor de programes polítics contraris al seu pensament crític”. I és per això que demanen a les institucio­ns catalanes, estatals i privades que siguin sensibles a la causa benjaminia­na i també conscients de la importànci­a universal del pensador, de qui Portbou té el Memorial Passatges de Dani Karavan, avui considerat Bé Cultural d’Interès Nacional. Ara criden a atorgar recursos al finançamen­t de la Casa Walter Benjamin, un centre dedicat a la seva memòria, a l’art i al pensament contempora­ni, que seria lloc històric del seu exili i memòria.

Hereva de dues bibliotequ­es internacio­nals sobre Benjamin, aquesta fundació destaca que el pensador d’origen jueu va ser desposseït de la ciutadania alemanya per la Gestapo i perseguit per les seves idees contràries a la dreta feixista, a la qual va denunciar i va veure arribar de manera premonitòr­ia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain