La Vanguardia (Català)

Verstappen trenca el monopoli

L’holandès s’apunta la primera victòria gràcies a la tàctica de Red Bull sobre Mercedes

- TONI LÓPEZ JORDÀ

I set curses després, al cap de nou mesos, un cotxe diferent d’un Mercedes va guanyar una cursa d’F-1. Notícia.

Max Verstappen i Red Bull van trencar el monopoli dels cotxes de l’estrella en una cursa, la del GP del 70è aniversari, cinquena de la temporada, marcada com poques per l’estratègia i la importànci­a del desgast dels pneumàtics.

Els cervells de l’equip energètic la van clavar dissabte amb una decisió que semblava arriscada. Sabien que no podrien batre els Mercedes en velocitat i en ritme de cursa, de manera que havien de recórrer a alguna jugada tàctica diferent: van fer classifica­r Verstappen amb el pneumàtic més dur (blanc), per començar la cursa amb una goma diferent de la dels Mercedes i la majoria, que van optar pel compost mitjà (groc). Verstappen, que cuida molt bé el cautxú més dur a Silverston­e, va entrar al 4t lloc de la graella, i des d’allà va pressionar els dos Mercedes, amb molts problemes de desgast, per acabar aconseguin­t el que volia.

A Mercedes només li va quedar admetre la derrota al tauler tàctic: “Quan pugen les temperatur­es tenim problemes amb els pneumàtics. Avui no teníem cap oportunita­t amb els Red Bull; cal acceptar-ho”, reconeixia Toto Wolff, el cap de Mercedes, que donava una altra clau del mal rendiment de les seves gomes: Pirelli n’havia augmentat les pressions per evitar les punxades de fa una setmana. “Espero que no els tornin a apujar a Barcelona (aquesta setmana) si no volen canviar l’ordre de la graella”, deia irònic l’austríac.

Mercedes, que arrencava amb els dos pilots en la primera fila, amb Bottas en la pole i Hamilton sense llançar-se a matadegoll­a a la sortida, va començar a perdre la cursa molt aviat. En les primeres voltes, l’anglès va començar a reportar que els pneumàtics del darrere estaven fosos. Verstappen, amb les gomes dures molt més senceres, se li llançava a sobre disposat a caçar-lo. LeHamilton el va obstruir tot el que va poder per donar temps a Bottas a fer el pit stop i salvaguard­ar el primer lloc.

Quan Hamilton va sortir a canviar les gomes destrossad­es (v. 14), Verstappen va aconseguir el lideratge provisiona­l. Començava allà una altra cursa: la persecució dels Mercedes al Red Bull, al qual tenien a 13 i 16 segons, respectiva­ment. Es capgirava la truita respecte a la cursa de fa una setmana.

En el segon acte, amb els Mercedes calçant gomes dures, Verstappen també va ser superior, ja que els dos bòlids de l’estrella tornaven a tenir problemes seriosos amb el cautxú, aquest cop amb bòfegues, mentre l’holandès era capaç de fer durar les gomes dures 27 voltes. Hamilton hi veia coses estranyes: “Deu tenir menys pressió als pneumàtics, o una cosa així”, deia amb inquietud l’anglès. Mentrestan­t, l’holandès canviava al compost mitjà i quan va tornar a la pista va poder avançar Bottas i recuperar el lideratge.

Tot i començar a acumular un bon coixí de temps sobre els dos Mercedes (2,4 i 6,2 segons), Verstappen

LA CLAU DELS PNEUMÀTICS Red Bull va guanyar la partida calçant goma dura en la ‘qualy’ a Verstappen, que va cuidar-la a la cursa

EL MALESTAR DE BOTTAS “És molt frustrant sortir des de la ‘pole’ i acabar tercer; la meva estratègia era lluny de ser la ideal”

va rematar la tàctica amb una segona jugada: va copiar la segona parada de Bottas (v. 32), de manera que anul·lava el finlandès i deixava que Hamilton recuperés el lideratge provisiona­l, ja que l’anglès s’havia de tornar a aturar.

A falta d’11 voltes, Hamilton, efectivame­nt, va parar a posar els durs i queia al 4t lloc, darrere de Leclerc, per la qual cosa Verstappen tornava al lideratge, amb 4,3 segons sobre Bottas, 6,7 sobre el Ferrari i 12 sobre Hamilton. L’holandès ja tenia la seva 9a victòria a la butxaca.

En l’esprint final de les deu últimes voltes, Hamilton va llançar un atac furiós per recuperar terreny. Es va menjar Leclerc i el seu company per fora a revolt 6, de manera que el líder acabava 2n, amb la millor volta, i feia allunyar 4 punts més el finlandès. També igualava els 155 podis de Schumacher.

Mentrestan­t, Bottas esclatava. “És molt frustrant sortir de la pole i acabar 3r. La meva estratègia era molt lluny de ser la ideal”, lamentava el finlandès, que perd el 2n lloc del Mundial a favor de Verstappen.

Estació següent: Barcelona, del 14 al 16 d’agost. Sense públic.

 ?? MARK THOMPSON / GETTY ?? Els mecànics de Red Bull saluden Max Verstappen en el moment de guanyar a Silverston­e
MARK THOMPSON / GETTY Els mecànics de Red Bull saluden Max Verstappen en el moment de guanyar a Silverston­e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain