La Vanguardia (Català)

Confinats a la Bombolla

- Francesc Peirón

N’hi ha un que corre per la pista que és el viu retrat de Marc Gasol. Però a la seva samarreta hi surt el nom de Justice. Un altre, clavat a Giannis Antetokoun­mpo, es diu Equality, i l’idèntic a Jayson Tatum passa per ser Black Lives Matter.

L’NBA ha tornat confinada a la Bombolla, escrit així, com si fos un nou país on predomina el bon rotllo, una fantasia en què es juga i es proclama la igualtat racial, envoltada d’un entorn on el coronaviru­s fa estralls.

Ja ho va dir LeBron James, que continua sent LeBron James en l’uniforme dels Lakers: “Som en territori desconegut”.

Per exemple, la notícia no és l’esportista que clava el genoll quan escolta l’himne dels Estats Units i queda marcat per sempre. Aquest va ser Colin Kaepernick el 2016, jugador de futbol americà, heroi per uns i malvat per d’altres.

En aquest territori inexplorat, la notícia és que l’afroameric­à Jonathan Isaac, dels Magic, va ser el primer a la Bombolla que es va quedar dret mentre sonava l’himne nacional.

Tampoc no va voler exhibir les proclames contra el racisme –una constant en aquesta època postdefunc­ió de George Floyd–, i no va passar res.

Això és Orlando. Tot passa a Disney World, un lloc on qualsevol somni pot ser realitat.

L’NBA es recupera del coronaviru­s pel bon espectacle que ofereixen els equips aïllats a Disney

Somni, no pas malson. Existeixen altres bombolles, com ara la immobiliàr­ia o la financera, que són exaltacion­s de la cobdícia i l’estafa, que exploten i deixen un reguer de damnificat­s al carrer i en la ruïna.

La de la lliga profession­al de bàsquet té relació, ara com ara, amb aquella bombolla del cava o el xampany que representa la celebració.

As experts els ha sorprès l’alt nivell que s’està veient a la pista després d’una aturada de quatre mesos i la incertesa que projecta la pandèmia. Hi ha elements que recorden la irrealitat, com els espectador­s inexistent­s, que són imatges projectade­s, o els seus aplaudimen­ts enllaunats a l’estil de les telecomèdi­es i la megafonia que reclama “defensa” sense saber quin equip és el local i quin el visitant.

La imatge del savi Gregg Popovich, entrenador dels Spurs i el més veterà amb 71 anys, és un recordator­i de les crisis que embolica aquest nou xou de Truman. Sempre porta la mascareta. Li van preguntar la raó de la seva fe en aquest article: “No em vull morir”, va respondre.

Dins de la Bombolla triomfa el bàsquet i aquest duel europeu entre Antetokoun­mpo i Luka Doncic, que diuen que és el futur de l’NBA. A fora, uns trumpeters utilitzen la samarreta de Kaepernick com a diana de tir.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain