La Vanguardia (Català)

Guerra psicològic­a

El Jumbo, amb un Roglic dominador, i l’Ineos, amb Bernal en forma però Froome i Thomas desaparegu­ts, es desafien pels viaranys del Tour

- XAVIER G. LUQUE

Tres setmanes abans de començar el Tour de França 2020 la batalla psicològic­a entre el Jumbo i l’Ineos està que bufa. Les circumstàn­cies del calendari han propiciat nous escenaris pre-Tour i qualsevol recolzada pels viaranys cap a la Grande Boucle pot ser terreny adequat per a una demostraci­ó de força. Així ha passat aquest últim cap de setmana en el modest Tour de l’Ain, una prova que han dominat els últims anys els ciclistes francesos, sense rivals de talla al davant, ara convertida en un espectacul­ar cara a cara entre els dos galls del Tour: l’Ineos (abans Sky), guanyador de set de les últimes vuit edicions, i el Jumbo-Visma, el conjunt neerlandès que ha reunit Steven Kruijswik (tercer el 2019), Tom Dumoulin (segon el 2018) i l’eslovè Primoz Roglic, el guanyador de l’última Vuelta a Espanya i ara mateix amb cartell (compartit) de favorit al títol que ha de defensar

Egan Bernal.

Les coses han anat així. Enfront de la necessitat de sumar dies de competició, l’Ineos i el Jumbo van presentar un bloc de luxe en el Tour de l’Ain. En el departamen­t francès fronterer amb Suïssa, a la zona de Bourg-en-Bresse, es fregaven els ulls. De tenir guanyadors com ara Arthur Vichot i Thibaut Pinot passaven a reunir l’elit del pròxim Tour.

En el programa tres etapes; muntanyenq­ues, això sí. El primer dia, el menys complicat, es va plantar a la meta un grup d’uns 80 corredors. L’italià Andrea Bagioli (Deceuninck) va guanyar a l’esprint... amb Roglic segon. En el grup dels forts hi eren Dumoulin, Kruijswijk i Bennett (Jumbo), amb Bernal, Thomas i Geoghegan (Ineos). També treia el cap Nairo Quintana, el segon dia de competició després de l’accident a Colòmbia. Froome, despenjat, ja va cedir gairebé 2 minuts.

En la segona etapa, dissabte, un festival de ports de segona. Va guanyar Roglic, escombrant a la meta Bernal i Quintana. Per a l’eslovè era el seu quart dia de cursa en tot 2020: anteriorme­nt només havia disputat els campionats en línia i contrarell­otge del seu país. El Jumbo va escortar el seu líder tot el dia, mentre que Bernal es va trobar sol. Thomas va perdre 5 minuts i Froome, 12.

Finalment, en l’etapa d’ahir amb final al Grand Colombier, nou recital de Roglic i nova exhibició del seu equip. Quan Bernal ja estava aïllat, els Jumbo encara eren quatre: el líder més Kruijswijk, Dumoulin i Bennett, un altre element de pes (dues vegades entre els deu millors del Tour). Els últims quilòmetre­s d’un recorregut gairebé calcat al de la quinzena etapa del pròxim Tour es va formar un quintet amb l’eslovè, amb el suport encara de Kruijswijk, més Bernal, Porte i Quintana. Roglic havia sortit amb 10 segons de renda i Bernal va llançar un bon canvi de ritme que ningú no va replicar... tret de Roglic, per descomptat. L’exsaltador d’esquí va sortir a roda i a uns 200 metres del final va fer un nou cop de pedal per emportar-se també la tercera etapa. Tot amb enorme facilitat.

Roglic ha conquerit així el Tour de l’Ain, amb 18s sobre Bernal i 28s sobre Quintana. Potser no li donarà gaires punts, però sí que li permet llançar un primer avís de cara al Tour, cursa que disputarà per tercer cop (38è el 2017, 4t el 2018).

Tret de canvi de plans, el pròxim cara a cara té data i emplaçamen­t: el Critérium del Dauphiné a partir de dimecres. Reduït per la pandèmia a només cinc etapes, sense contrarell­otge ni jornades planes o de transició, és el nou escenari per als combats pre-Tour entre el Jumbo i l’Ineos. O entre Roglic i Bernal: tots dos estan inscrits en la cursa, que es promociona com “el festival dels escaladors”.

A diferència del que va passar a l’Ain, aquí sí que hi haurà una destacada presència dels millors ciclistes espanyols. En la llista de participan­ts hi figuren Alejandro Valverde, Marc Soler, Mikel Landa, Enric Mas i David de la Cruz, entre molts d’altres. La comparació està servida.

UN GUANYADOR SOBRAT L’eslovè domina amb rotunditat el primer assalt; ara arriba el torn del Dauphiné

 ?? GUILLAUME HORCAJUELO / EFE ?? Primoz Roglic s’imposa en la tercera etapa del Tour de l’Ain i s’emporta la cursa, al davant d’Egan Bernal i Nairo Quintana
GUILLAUME HORCAJUELO / EFE Primoz Roglic s’imposa en la tercera etapa del Tour de l’Ain i s’emporta la cursa, al davant d’Egan Bernal i Nairo Quintana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain