La Vanguardia (Català)

Turisme necessari

- Miguel Cardoso Economista en cap de BBVA Research

La situació al sector turístic espanyol és dramàtica. El confinamen­t i les regles de distanciam­ent social han fet que la caiguda dels ingressos hagi estat propera al 100% durant els mesos de maig i juny. En tot cas, des de la desescalad­a s’ha assistit a una recuperaci­ó desigual de l’activitat a gairebé tots els fronts.

Primer van ser les zones que tenen frontera amb França les que van mostrar els primers senyals positius. En particular, províncies com Osca, Lleida o Girona han arribat a registrar durant el mes de juliol nivells de despesa en targeta de crèdit realitzat per estrangers semblants als observats el mateix mes fa un any. Així mateix, les destinacio­ns tradiciona­ls de platja com les Balears, les Canàries, Màlaga o Alacant han passat de mostrar caigudes del voltant del 100% a entre el -35 i el -60%.

Amb menys “fortuna” han corregut destinacio­ns de turisme urbà com Madrid, Barcelona o Sevilla on les caigudes es mantenen entre el 70% i el 80%. Per la seva part, el redireccio­nament de la despesa nacional cap a destinacio­ns interiors pot explicar que alguns dels més elevats creixement­s en el consum domèstic s’estiguin registrant a Astúries, a les Castelles o Extremadur­a.

En resum, les recuperaci­ons més importants s’han donat en destinacio­ns que no represente­n una part significat­iva dels ingressos per turisme, mentre que a les zones de platja o ciutat que tradiciona­lment registren més afluència, les caigudes en la despesa continuen sent superiors al 50%.

És en aquest context que s’han començat a observar rebrots de la malaltia i on s’han anunciat restriccio­ns a la mobilitat per part del Regne Unit o recomanaci­ons de no viatjar al nostre país. Això ha fet que la incipient i insuficien­t recuperaci­ó que es produïa, s’hagi aturat. Per exemple, en zones particular­ment afectades per la malaltia com Saragossa o

Barcelona es detecta que la recuperaci­ó de la despesa de turistes estrangers s’ha revertit i les caigudes han tornat a taxes cada vegada més negatives.

Com a conseqüènc­ia, el sector necessitar­à la implementa­ció de polítiques ambicioses i una mobilitzac­ió important de recursos per salvar bona part del seu teixit. Això és necessari perquè, suposant que es pugui assolir l’objectiu de tenir una vacuna durant els propers anys, el turisme continuarà sent una part important del model productiu espanyol. El país té un avantatge comparatiu a la producció d’aquest tipus de serveis, no només per la dotació de recursos naturals (sol i platja) i la proximitat a països d’elevat ingrés, sinó perquè s’han desenvolup­at empreses altament competitiv­es que proveeixen el visitant amb una experiènci­a de qualitat.

D’altra banda, la capacitat de creació d’ocupació del sector no és fàcilment substituïb­le i serà part important de la reducció de l’atur que es pugui observar durant els propers anys. Per aquestes raons, les polítiques públiques haurien de caminar cap a preservar aquelles relacions

La capacitat de creació d’ocupació del sector turístic no és fàcilment substituïb­le

ja construïde­s entre empreses i treballado­rs, al mateix temps que es potencia la transició cap a un sector amb més valor afegit. Referent a això, les garanties públiques per a l’extensió de crèdit i l’incentivam­ent en l’ús dels ERTO han estat passos en la bona direcció.

El següent repte estarà en l’eficient utilitzaci­ó dels recursos que provinguin del fons de recuperaci­ó europea (Next Generation EU), que permetin garantir la salut de les persones, assegurar la supervivèn­cia de les empreses més competitiv­es, i transforma­r el sector fent que sigui més digital i sostenible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain