La Vanguardia (Català)

Milers d’empleades de la llar esperen la prestació Covid

El SEPE comença a reconèixer l’ajuda especial per atur

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Va ser un dels últims col·lectius de treballado­rs a aconseguir una cobertura extraordin­ària davant la crisi de la Covid-19 i també seran dels últims en cobrar-la. Després de mesos d’espera, el Ministeri de Treball assegurava divendres que en una setmana ja han reconegut les sol·licituds de 9.400 empleades de la llar per a la nova prestació d’atur destinada a treballado­res –en més del 95% dels casos són dones– que van deixar la seva activitat per reduir el risc de contagi o les que directamen­t els van rescindir el contracte durant l’estat d’alarma. Fonts oficials van assenyalar que, com que aquesta ajuda està inclosa al conveni amb la banca per avançar les prestacion­s a treballado­rs afectats per la pandèmia, l’abonament dels subsidis reconeguts ha de ser molt ràpid.

Però en el millor dels casos, encara quedaran moltes treballado­res afectades, en espera de rebre l’ajuda. Treball afirma que el servei públic d’ocupació estatal (SEPE) ha rebut entorn de 30.000 sol·licituds, tot i que reconeix que encara estan “depurant” els expedients. En canvi, informes interns del SEPE eleven la xifra de peticions presentade­s per empleades de la llar que van perdre total o parcialmen­t el seu mitjà de vida durant setmanes per la pandèmia a unes 50.000.

Fa només uns dies, UGT es va dirigir als responsabl­es SEPE per exigir que “resolguin com més aviat millor el retard en el pagament” d’aquest subsidi extraordin­ari, mentre reclamen formar una taula amb el Govern per negociar millores en la legislació que augmentin la seva protecció. “Es tracta d’unes treballado­res amb condicions molt vulnerable­s, que han hagut d’enfrontar-se a un tràmit bastant complicat, i ens continuen arribant queixes perquè no han rebut ni una resposta”, assegura Cristina Antoñanzas, vice-secretària general d’UGT.

Com ha passat amb l’allau d’expedients temporals de regulació d’ocupació (ERTO), la tramitació en plena crisi pel coronaviru­s d’aquesta prestació extraordin­ària –a la qual només han pogut optar les empleades donades d’alta a la Seguretat Social– ha estat plena d’obstacles. Amb les oficines del SEPE tancades, els funcionari­s

Treballado­res molt vulnerable­s, la seva afiliació cau des de l’inici de la pandèmia

treballant des de casa, limitacion­s a la mobilitat... Ha estat necessari crear un model de sol·licitud i de gestió d’expedients. Treball va decidir centralitz­ar la recepció de formularis i documentac­ió, així com externalit­zar la introducci­ó en el sistema de les sol·licituds. explica Josetxo Gándara, de la secció de l’Administra­ció General de l’Estat en CCOO. “Ara que els empleats del SEPE accedeixen als expedients, hi ha problemes amb el càlcul de la prestació, sobretot en el cas bastant comú de les que treballen per a diverses famílies. La norma no és clara”.

El Govern va aprovar l’ajuda a finals de març (un parell de setmanes després que es decretés el confinamen­t), tot i que no es va obrir el termini de tramitació fins a principis de maig. Aquesta ajuda té una gran rellevànci­a perquè per primera vegada es reconeix un subsidi d’atur per a les cotitzador­es del règim d’empleades de la llar de la Seguretat Social. “Urgeix que Espanya ratifiqui el conveni 189 de l’OIT”, reclama Antoñanzas. La ratificaci­ó, avalada públicamen­t, per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, suposarien un avanç en els drets laborals del col·lectiu –on les immigrants són majoria– i permetria que cobressin de forma ordinària l’atur.

Mentrestan­t, el cop per la pandèmia es reflecteix mes a mes en els registres oficials: a finals de juliol n’hi havia 374.000, de cotitzador­s com a empleades de la llar, 27.000 menys que un any abans. A diferència dels assalariat­s del règim general o el d’autònoms, és l’únic sector que no ha recuperat part de l’ocupació destruïda en els pitjors moments de la crisi. És més, el nombre d’empleades de la llar ocupades no deixa de caure.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? El subsidi extraordin­ari es va aprovar a finals de març
DANI DUCH / ARXIU El subsidi extraordin­ari es va aprovar a finals de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain