La Vanguardia (Català)

Al costat de l’oficina

Lyreco factura 147 milions amb la venda de material a la Península

- BLANCA GISPERT

Al món de les oficines, les empreses proveïdore­s de material hi tenen un paper clau malgrat que sovint sigui impercepti­ble. Lyreco és una de les grans multinacio­nals del sector, un grup familiar francès que fa 30 anys va triar Cornellà de Llobregat per instal·lar la seva seu a la Península. Llavors la companyia era proveïdora de paper d’oficina, però a causa de l’auge de la digitalitz­ació va dur a terme una estratègia de diversific­ació tan àmplia que actualment ofereix més de 30.000 productes: paper (50%) però també mobiliari, uniformes i, fins i tot, els caramels que hi ha a sobre la taula de recepció. Per proveir-se del material, Lyreco col·labora amb grans fabricants, com HP, Pilot o Energizer.

La companyia treballa per a empreses de tota mena: des de pimes fins a grans corporacio­ns. A Espanya hi té al voltant de 70.000 clients: la meitat són petites i mitjanes empreses, i l’altra, grans corporacio­ns. Manuel Alfonso, el director general de la companyia a Espanya, que va ascréixer”, sumir el càrrec l’any passat, explica que el grup treballa per al 70% de les companyies de l’Ibex 35. El perfil de clients són empreses que desenvolup­en serveis d’oficina, tot i que ara la companyia comença a introduir-se en el sector industrial, del càtering i de la higiene.

Amb aquesta activitat, els ingressos del negoci van ser de 147 milions d’euros el 2019, un 95% a Espanya i un 5% a Portugal.

La xifra va representa­r un 7% de les vendes globals, que van superar els 2.000 milions d’euros. Manuel Alfonso explica que el negoci creixia de manera sostinguda els últims anys, però la pandèmia del coronaviru­s va alterar de ple l’activitat. “Ara ens comencem a recuperar, però encara no treballem a ritmes pre-Covid. L’objectiu aquest any és arribar als nivells de facturació del 2019 i després tornar a comenta.

Durant el confinamen­t, la companyia ha ampliat la seva oferta amb un catàleg de més de 800 productes sanitaris, com gels hidroalcoh­òlics, mascaretes o mampares. A més, ha completat el seu procés de digitalitz­ació de manera que ara la compra de productes es pot fer cent per cent en línia. Alhora, aquest juliol, la companyia va adquirir part del negoci d’Office Depot a Espanya. L’import de la transacció no va transcendi­r. Aquesta no va ser la primera adquisició que fa al país. El 2011, Lyreco es va fusionar amb el negoci d’Antalis Office Supplies, una operació que va donar fruit a la Lyreco Iberia actual. Ara el grup té a Espanya uns 500 treballado­rs, 110 dels quals treballen a les oficines centrals de Cornellà. La resta de la plantilla, la major part, és al magatzem d’Alovera, a la província de Guadalajar­a.

Al llarg del temps, la propietat de l’empresa s’ha mantingut en mans de la família Gaspard, que va fundar el negoci fa gairebé un segle. El 1926 va obrir una petita papereria a la ciutat de Valencienn­es, al nord de França. Aquest establimen­t seria la llavor d’un negoci que ara està entre el top 3 del seu sector.

El grup familiar francès dona feina a 110 persones a Cornellà, on fa 30 anys va obrir la seva seu a Espanya

 ?? LV ?? Manuel Alfonso, el director general a l’Estat espanyol
LV Manuel Alfonso, el director general a l’Estat espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain