La Vanguardia (Català)

Els contagis a Catalunya tendeixen a la baixa, tot i que encara hi ha risc

El nombre Rt se situa per sota d’1 i baixa el risc de rebrot, que encara és molt alt

-

Per primer cop durant les últimes setmanes la taxa de reproducci­ó del virus, que indica quantes persones pot infectar cada portador, s’ha situat per sota d’1. Els hospitals de Lleida han tancat plantes Covid-19 i ja es podrà menjar dins dels restaurant­s. Això sí, Salut adverteix que el risc de rebrot encara és molt alt.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ahir va assegurar que la situació de la Covid-19 en el conjunt de Catalunya “és molt bona”. “Portem una tendència molt a la baixa i la incidència no és tan alta com fa dues o tres setmanes”, va celebrar Vergés. Alhora, la consellera va fer una crida a la “implicació” de la ciutadania per mantenir les mesures preventive­s per frenar la pandèmia.

Vergés va apuntar que ara com ara no hi ha una situació de “pressió hospitalàr­ia”, exceptuant la zona de Lleida, i va detallar que la gestió del seu departamen­t se centra a afrontar els brots de Covid-19 que sorgeixen en diversos punts de Catalunya, que “van a bon ritme, perquè està baixant la incidència i la taxa de reproducci­ó”. Actualment a Catalunya hi ha 590 persones ingressade­s, de les quals 116 són a l’UCI.

De fet, segons les dades que va oferir la Conselleri­a al web Dadescovid.cat,

per primera vegada després de diverses setmanes la taxa de reproducci­ó del virus –el famós nombre R0, que indica a quantes persones pot contagiar cada persona amb el virus– s’ha situat per sota d’1, concretame­nt a 0,98. De la mateixa manera, després de diverses setmanes en què els contagis diaris superaven els 1.000, ahir van baixar d’aquest límit i Salut va comunicar 832 contagis les últimes 24 hores.

Fins i tot el risc de rebrot, que el 23 de juliol se situava a 202,58 ahir estava a 147,47, després d’haver acumulat una baixada sostinguda durant les últimes tres setmanes, i molt més acusada els últims dies. El risc de rebrot encara és molt alt (per sobre de 100), però la tendència és clarament a la baixa (vegeu la infografia).

“En funció de les diverses variables, anirem adoptant mesures extraordin­àries a cada territori”, va explicar la consellera, que va demanar que no es baixés la guàrdia i que es “gaudís de les vacances, però sempre amb les mesures de prevenció”. En aquest sentit, va destacar especialme­nt la importànci­a d’evitar llocs amb molta afluència de gent, així com també va subratllar la necessitat de mantenir una higiene de mans constant.

A llarg termini, Vergés va admetre que la situació de la Covid19 de cara a l’octubre “serà complexa”

Els hospitals de Lleida tanquen algunes plantes Covid-19 i la restauraci­ó podrà atendre clients dins dels locals

i ha apuntat que caldrà estar preparats “per a una possible segona onada de l’epidèmia, que podria ser intensa”.

“Estem preparats per a tot, però esperem que no sigui així i poder tallar les cadenes de transmissi­ó com més aviat millor”, va puntualitz­ar, recordant que aquesta pujada de la pandèmia coincidiri­a amb el punt àlgid de la grip.

L’àrea de Lleida també experiment­a una certa millora de la complicada situació epidemiolò­gica que viu des de fa setmanes, cosa que ha portat Salut a proposar al Procicat que es permeti obrir a un 50% l’interior de bars i restaurant­s de la capital i sis municipis més, que fins ara només podien atendre els clients a les terrasses. La mesura serà efectiva quan es publiqui la correspone­nt resolució al DOGC en un “termini breu”, segons la delegació del Govern a Lleida.

Per la seva part, l’Hospital Universita­ri Arnau de Vilanova de Lleida ha tancat una de les tres plantes dedicades a l’atenció de pacients amb Covid-19 perquè ha descendit el nombre d’ingressos els últims dies, i d’aquesta manera s’afegeix a l’Hospital Santa Maria, que la setmana passada també va tancar una planta de malalts de coronaviru­s.

El departamen­t de Salut ha informat que a Lleida hi ha 67 pacients de coronaviru­s ingressats en hospitals públics de la ciutat, 14 dels quals són a l’UCI.

 ?? SALVADOR MIRET / ACN ?? Al pavelló Onze de Setembre s’ha muntat un hospital de campanya que de moment no ha calgut fer servir
SALVADOR MIRET / ACN Al pavelló Onze de Setembre s’ha muntat un hospital de campanya que de moment no ha calgut fer servir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain