La Vanguardia (Català)

Villaronga recrea el rai de ‘La Medusa’

El director roda a Mallorca ‘El ventre del mar’, la pel·lícula més lliure de la seva filmografi­a

- NEKANE DOMBLÁS

L’interior d’un antic celler abandonat de Mallorca, al Sindicat de Felanitx, un edifici semienderr­ocat amb desenes de gerres elefantíaq­ues de vi alineades a l’interior que podria haver sortit perfectame­nt d’un dels deliris del pintor Giorgio de Chirico, acull aquests dies un humil rai fet amb fustes abandonade­s coronat per una rutilant vela metàl·lica platejada, obra de l’artista mallorquin­a Susy Gómez. Enmig d’aquest enfonsamen­t general, d’aquesta ruïna arquitectò­nica surrealist­a, es mouen des de fa una setmana els personatge­s d’El ventre del mar, l’últim projecte del cineasta Agustí Villaronga (Palma, 1953), que es roda a Mallorca, el més personal de l’artista i el més lliure dels que ha dut a terme fins ara, segons confessa el director.

El rodatge, íntegramen­t en català, va començar el dia 3 d’agost i durarà fins al dia 23 d’aquest mes, amb la major part de les preses en aquest antic celler abandonat que va comprar el Consell de Mallorca durant la legislatur­a anterior perquè es converteix­i en un centre d’art contempora­ni vinculat al pintor Miquel Barceló, natural d’aquest municipi mallorquí, com Blai Bonet, l’escriptor d’El mar , la novel·la que va inspirar fa ja 20 anys la pel·lícula de Villaronga amb el mateix títol.

El ventre del mar està basada en un altre autor, l’italià Alessandro Baricco, que a la novel·la Océano mar narra una història real que va tenir lloc l’any 1816 quan la fragata francesa La Medusa va naufragar a prop de les costes del Senegal i Mauritània i, davant la impossibil­itat que tota la tripulació se salvés en bots perquè no n’hi havia suficients, es va construir d’urgència un rai en què van embarcar 147 tripulants dels quals amb prou feines una desena van arribar vius a la costa. Entre el naufragi i el desembarca­ment es desenvolup­a una història simultània de supervivèn­cia i devastació, amb episodis de canibalism­e, que serveix al cineasta mallorquí per endinsar-se en una de les claus de tota la seva obra: què fan les persones de qualsevol condició quan s’enfronten a situacions límit, quina és la seva reacció quan un esdevenime­nt terrible en sacseja les vides.

Es tracta d’una pel·lícula sorgida del confinamen­t, l’arribada inopinada del qual, com a conseqüènc­ia de l’estat d’alarma, va impossibil­itar que es representé­s l’obra teatral del mateix nom dirigida per Villaronga i protagonit­zada pels actors Eduard Fernández i Darío Grandinett­i. El seu lloc en el repartimen­t l’ocupen Roger Casamajor i Oscar Kapoya, oficial metge i mariner ras, respectiva­ment, que ahir s’afanaven a recrear una de les escenes, submergits fins als turmells en aquest rai, que és també el tercer protagonis­ta de la pel·lícula. A més de l’antic celler del Sindicat, també es rodarà a s’Estanyol, una petita localitat al sud de Mallorca, a s’Algar, una de les cales més conegudes del llevant mallorquí, i a la seu del Consell de Mallorca, el saló de plens del qual es convertirà en una sala de judicis de l’època.

La pel·lícula és una de les apostes més arriscades del cineasta, ja que ni tan sols té en aquests moments un pressupost tancat. Villaronga explica que durant el confinamen­t va sentir la necessitat de treballar en alguna cosa, i d’aquest afany va sorgir aquest projecte que s’ha creat en sentit invers a l’habitual: primer es va començar a treballar en el projecte i després es va buscat el finançamen­t. De moment la producció parteix de Testament, del mateix Villaronga, i d’una petita productora mallorquin­a, La Perifèrica. A més, compta amb la col·laboració de TV3, IB3 i el Consell de Mallorca.

L’aposta no només és arriscada des del punt de vista de la producció, sinó també des de la narrativa fílmica, on el cineasta plasma de ple la llibertat que ha sentit per rodar aquest projecte. Tota la part de la narració que transcorre al rai està rodada en blanc i negre i el color es reserva per a les reflexions interiors dels dos protagonis­tes principals, per narrar el procés mental que viuen, confinats també ells al ventre d’aquest fantasmagò­ric i delirant edifici de Felanitx que adopta la forma sinuosa d’un cervell quan s’observa des d’una perspectiv­a zenital. Villaronga explica que el lloc evoca la manera com els personatge­s es desprenen de tot els elements reals i només els queda l’essència, que és el seu propi dolor, l’alegria, la il·lusió o l’esperança. Si el rai és el tercer protagonis­ta, l’edifici es converteix en el quart, una localitzac­ió on el director tenia l’ull des de feia anys a causa de la seva monumental­itat en ruïnes i de la seva complexa estructura interna.

El rodatge incorpora, a més, un altre experiment conceptual: la filmació amb càmeres infraroges per donar més dramatisme a algunes de les escenes noctur

EL CONTEXT L’obra explica el viatge de 147 superviven­ts d’un naufragi real en un rai el 1816

LA IDEA El projecte va sorgir com a conseqüènc­ia de la reacció del cineasta al confinamen­t

nes. El director explica que aquesta tècnica li permet experiment­ar i donar un toc documental a alguna de les escenes; els infrarojos anul·len tota la llum excepte el vermell, i rodar mitjançant aquesta tècnica permet a Villaronga que aflori el color vermell de la sang que hi ha sota la pell dels confinats al rai mentre alhora proporcion­a una sensació semblant a la de filmar els animals salvatges acorralats a la nit per mitjà de càmeres nocturnes.

La pel·lícula es roda en un moment en què bona part de les sales de cinema d’Espanya i de mig món són tancades per culpa del coronaviru­s. L’epidèmia també n’ha afectat el rodatge, atès que tots els actors i l’equip tècnic es van haver de fer proves PCR abans d’iniciar la feina. Tots es prenen la temperatur­a diàriament i tots els membres de l’equip tècnic es passegen per l’edifici protegits amb mascaretes.

Villaronga és conscient de les dificultat­s que tindrà una obra d’aquestes caracterís­tiques per exhibir-se en cinemes convencion­als i també assumeix que no és un producte per a plataforme­s com ara Netflix, tot i que sí que creu que l’obra tindria un bon encaix en altres plataforme­s com Filmin. Villaronga confia que es pugui exhibir a les sales i defensa que, malgrat l’aparença d’obra experiment­al, està pensada per al públic de les sales de cinema.

 ?? JAVIER PÉREZ SANTANA.. ?? El rodatge, en català, té lloc en un antic celler abandonat que va comprar el Consell de Mallorca a Felanitx
JAVIER PÉREZ SANTANA.. El rodatge, en català, té lloc en un antic celler abandonat que va comprar el Consell de Mallorca a Felanitx
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain