La Vanguardia (Català)

Torra reclama cessaments al Parlament pel veto a reprovar el Rei

El president ataca els lletrats per no publicar la votació i provoca una altra polèmica amb ERC

- IÑAKI PARDO TORREGROSA ÀLEX TORT

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) va publicar ahir les resolucion­s aprovades al ple extraordin­ari sobre la monarquia de divendres retallades, sense els punts que els lletrats van desaconsel­lar incloure-hi i pels quals alguns membres de la Mesa havien estat advertits de conseqüènc­ies penals per part del Tribunal Constituci­onal diverses vegades. No hi consten ni la reprovació al Rei ni la ratificaci­ó dels passos fets l’octubre del 2017 i la intenció d’aconseguir la independèn­cia ni el tractament de “delinqüent” a Felip VI.

Poc després Quim Torra va demanar al president de la Cambra, Roger Torrent, que destituís el secretari general i màxim funcionari de la institució, Xavier Muro. Malgrat que aquesta decisió no li correspon a ell, sinó al conjunt de la Mesa, el cas és que allà Junts per Catalunya i Esquerra Republican­a tenen la majoria i els postconver­gents han passat la patata calenta a Torrent.

Muro, al seu torn, va justificar la decisió, en una nota inclosa al BOPC d’ahir, adduint el seu deure “d’impedir qualsevol actuació jurídica o material” que incompleix­i les sentències del TC. Tot i que aquests punts no s’han publicat, Ciutadans va assegurar que estudiarà la impugnació del ple i de les resolucion­s.

El debat sobre la monarquia, que a priori els independen­tistes volien per desgastar el PSC i els comuns, ha esdevingut finalment una nova erosió entre socis de Govern. Tot plegat ha provocat una certa sensació de déjà-vu al Parlament, amb el grup de JxCat carregant contra ERC, en concret contra la figura de Torrent i contra Muro per no haver creuat la línia vermella de la desobedièn­cia. No és una situació nova i no cal anar gaire lluny per trobar-ne els antecedent­s.

Així, Albert Batet, cap de files dels postconver­gents a la Cambra catalana, va relacionar aquest episodi amb l’anul·lació del debat d’investidur­a no presencial de Carles Puigdemont el gener del 2018, amb la suspensió dels presos independen­tistes com a parlamenta­ris l’octubre d’aquell mateix any per part del Tribunal Suprem o amb la retirada de l’escó al president de la Generalita­t el gener d’enguany. Al seu moment JxCat ja va assenyalar Torrent com a responsabl­e. Ahir el grup va demanar formalment en un escrit la destitució del secretari general i a més que les resolucion­s es publiquin íntegramen­t al BOPC.

De fet, el mateix Torra va aprofitar la controvèrs­ia per recordar que va ser el mateix funcionari qui va donar compliment en primera instància a l’acord de la Junta Electoral Central, ratificat pel Suprem, que li retirava l’escó al Parlament per la condemna a un any i mig d’inhabilita­ció. Aquesta qüestió va abocar el cap de l’Executiu català, el 29 de gener, a acusar els seus socis al Govern, ERC, de no ser lleials i a anunciar que convocaria eleccions autonòmiqu­es després de l’aprovació dels pressupost­os.

Ara, però, fonts d’Esquerra veuen en el ple sobre la monarquia una estratègia premeditad­a i “soterrada” de JxCat per “recuperar la percepció que l’avançament electoral és culpa” dels republican­s.

Els republican­s creuen que JxCat maniobra per continuar atribuint-los l’avançament electoral

“Miren de mantenir viva aquesta flama; el 29 de gener ja quedava lluny”, raonen els republican­s, i consideren que Torra i JxCat desenvolup­en una estratègia electorali­sta. Públicamen­t, el diputat d’Esquerra José Rodríguez ho va expressar així: “S’albiren eleccions ara que les enquestes els van millor, i alguns busquen l’excusa barroera per justificar que les convoquen ara”.

El fet és que els diputats postconver­gents van sortir en tromba. Gemma Geis va assegurar que “els mateixos que van ordir” la no investidur­a de Puigdemont com a president de la Generalita­t “ens preparaven un ple amb acords i sense publicació oficial”. O Josep Costa, que va afirmar que “el ple del Parlament decideix una cosa i el secretari general, amb l’aval del president, aplica les ordres dels jutges espanyols”. El punt de mira el situen en el secretari general –de qui en privat ja havien demanat la destitució altres vegades–, però també en Torrent i, per extensió, en ERC.

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? Roger Torrent i Quim Torra durant el ple de divendres sobre la monarquia
GUILLEM ROSET / ACN Roger Torrent i Quim Torra durant el ple de divendres sobre la monarquia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain