La Vanguardia (Català)

La letalitat del coronaviru­s baixa a un 0,29 per cent

Durant el pic de la pandèmia va arribar al 14% dels infectats

- CARINA FARRERAS Barcelona

L’esforç de les comunitats autònomes per augmentar la capacitat de detecció de Covid-19 en les dues últimes setmanes està fent aflorar un nombre major de casos positius, en la gran majoria asimptomàt­ics, raó per la qual la letalitat del virus ha descendit dràsticame­nt, situant-se al 0,29% sobre el total d’encomanats. Aquesta xifra s’acosta a la que segurament és la “letalitat real del virus”, segons el director del Centro de Coordinaci­ón de Alertas y Emergencia­s Sanitarias, Fernando Simón.

“Els grups infectats són més joves, amb casos asimptomàt­ics, per la qual cosa la taxa de letalitat s’ha reduït progressiv­ament des del pic de la pandèmia”, fa dos mesos, en què morien entre el 13% i el 14 % dels pacients.

Per Simón, la modificaci­ó de la mitjana d’edat dels contagiats gràcies a l’extensió de proves diagnòstiq­ues (actualment, més del 70% dels positius detectats tenen menys de 30 anys) no ha de relaxar el sistema, ja que la població de més de 65 anys continua sent la més vulnerable. “En aquestes edats es dispara dramàticam­ent al 16% i 17% i per això hem de continuar vigilant”, va manifestar Simón, que va avalar les mesures de precaució que estan prenent a les residèncie­s d’ancians.

“No obstant això, per molt protegits que estiguin els centres, existeixen riscos perquè els treballado­rs tenen famílies i amics i es poden infectar i el poden transmetre als residents per molts esforços que fem per evitar-lo”, va advertir Simón.

A l’Aragó, la xifra de morts durant el cap de setmana es va elevar a 38, gairebé la meitat del conjunt espanyol (65 en total), i es va deure, principalm­ent, a centres més afectats. Una altra via de contagi als grans és la relaxació en les mesures de prevenció de la població (rentat de mans, mascaretes i distància social) quan es troben amb grups de persones amb qui no conviuen. “Avui família, demà amics, un altre dia un altre grup d’amics i així s’actua d’amplificad­or del virus. És estiu i hi ha més relaxació però cal extremar les precaucion­s”.

El Ministeri de Sanitat va comunicar ahir un total de 8.618 casos positius durant el cap de setmana, dels quals els 1.486 es van diagnostic­ar en les últimes 24 hores, amb la qual cosa ja són 322.980 els infectats des del començamen­t de la pandèmia. Les morts ascendeixe­n a 28.576.

Les comunitats amb més casos diagnostic­ats acumulats són Catalunya, que està en fase de control i descens del nombre de contagis, Aragó (que no ha doblegat la corba) i Andalusia, on s’estan triplicant els casos. Madrid també preocupa amb focus a diversos barris i residèncie­s.

El director del centre de coordinaci­ó es va mostrar optimista respecte a aquestes dades que perme

El control de la situació en ciutats de risc com Barcelona confirma que les mesures que s’apliquen funcionen

ten esperar una transmissi­ó del virus controlada abans que es produeixi la tornada a la feina i l’escola. “El pla de resposta primerenca s’està aplicant i funciona”, va dir, “cal veure què passa en les dues properes setmanes”, va afegir. Va destacar especialme­nt el descens de casos a l’àrea metropolit­ana de Barcelona, una ciutat que, com Madrid, té caracterís­tiques de més risc que la resta de ciutats.

Actualment, s’estan fent una mitjana d’unes 47.300 PCR diàries. L’augment de proves de diagnòstic ràpid permeten detectar els símptomes abans que la persona comenci a encomanar-lo, per la qual cosa es pot aïllar i així “ens avancem una mica a l’epidèmia”. En aquest sentit va afirmar que les comunitats autònomes estan fent una tasca de control “excel·lent”.

El Govern espanyol és partidari dels confinamen­ts locals i dona suport a les autonomies amb informes davant alguns recursos judicials. “Des del meu punt de vista, i no soc jutge, pràcticame­nt totes les decisions estan ben fonamentad­es i són acceptades, només unes quantes han estat rebutjades pels jutges, potser per falta de justificac­ió en la mesura”.

Va rebutjar una modificaci­ó legal per permetre als governs autonòmics confinamen­ts sense justificac­ió judicial perquè atempta a drets fonamental­s dels individus. En aquest sentit va apel·lar a la conscienci­ació de la societat. En algunes localitats espanyoles s’ha ordenat a la policia local que vigili els moviments dels positius i els seus contactes.

Simón es va mostrar partidari de l’auditoria sobre la gestió de control de l’epidèmia que un grup d’experts ha sol·licitat. El Govern és el primer interessat, va dir, “és obvi que cal avaluar”. L’examen podria produir-se abans de la tardor si l’epidèmia està sota control i els metges no estan sobrecarre­gats i poden col·laborar amb els auditors. “No és fàcil, cal fixar el marc de referència de l’avaluació i trobar els tècnics experts adequats”.

 ?? RODRIGO JIMÉNEZ / EFE ?? Fernando Simón amb mascareta just abans de començar la compareixe­nça per explicar les últimes dades sobre la pandèmia a Espanya
RODRIGO JIMÉNEZ / EFE Fernando Simón amb mascareta just abans de començar la compareixe­nça per explicar les últimes dades sobre la pandèmia a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain