La Vanguardia (Català)

ELS REIS DESPLEGUEN LA SEVA AGENDA D’ESTIU

Les “vacances reials” inclouen audiències amb les autoritats i una visita a Petra

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Palma

Els Reis, la princesa Elionor i la infanta Sofia –amb una crossa a causa d’un accident domèstic– van desplegar ahir la seva agenda estival amb la visita a Petra de la casa natal de fra Juníper Serra, fundador de missions a Califòrnia al segle XVIII. Va ser una imatge de normalitat malgrat la polèmica sortida de Joan Carles I. Al matí el Rei va rebre a l’Almudaina les autoritats balears.

Fins i tot el genoll ferit de la infanta Sofia ha suposat un element d’alleujamen­t i normalitat en l’activitat oficial dels Reis. La imatge de Felip i Letícia i les seves filles, que ahir van visitar la localitat mallorquin­a de Petra, va posar en evidència la ferma voluntat del titular de la Corona d’imposar la (nova) normalitat institucio­nal com a bàlsam a la polèmica generada per la sortida del rei Joan Carles d’Espanya, a la qual se suma la incertesa sobre el seu parador.

L’excepciona­litat que un representa­nt del Govern central, en aquest cas la ministra d’Educació, Isabel Celaá, acompanyés la família reial va completar un quadre amb què es va voler dibuixar la sintonia entre la Zarzuela i la Moncloa.

La primera jornada de les vacances oficials es va tancar a Petra, un dels pocs pobles mallorquin­s que encara conserva l’ànima, però va començar al palau de l’Almudaina, on el Rei va rebre les autoritats balears, començant per la presidenta del Govern, Francina Armengol. Unes audiències amb què se subratlla que l’Estat és les autonomies que el formen.

La visita dels Reis a Petra va fer el recorregut invers al del sant mallorquí. El 2013 els aleshores prínceps d’Astúries van ser a la seva tomba, a Carmel (a Califòrnia, als EUA) i ahir, ja com a Reis, van visitar la seva casa natal a Petra. Acompanyat­s de les seves filles, Sofia, Felip i Letícia van completar el recorregut vital de fra Juníper Serra, frare franciscà mallorquí que a mitjans del segle XVIII va fundar les missions de Califòrnia que van donar lloc a les principals ciutats de la costa oest americana, que, com Los Angeles, San Francisco o San Diego, encara conserven el nom de les missions que els van donar origen. La visita, a més d’aportar normalitat institucio­nal, va servir per reivindica­r el llegat del sant mallorquí, l’obra i la figura del qual i estan sent qüestionat­s per sectors revisionis­tes que, els últims mesos, han atacat, en alguns llocs dels Estats Units, monuments aixecats en la seva memòria.

La sorpresa quan van arribar els Reis va ser l’aparició de la infanta

Sofia amb el genoll dret embenat i fent servir una crossa. Segons va informar la Zarzuela, ahir l’adolescent va tenir un accident domèstic que li va provocar un tall al genoll que va requerir cinc punts de sutura.

Als carrers a la vora de la casa natal del frare i al camí a l’església de la Mare de Deú de Bonany es van situar centenars de persones a qui els Reis i les seves filles van agrair la presència saludant amb la mà i acostant-se per parlar amb la gent més gran, asseguda a les cadires posades a la porta de casa, com és costum.

La jornada del Rei, després del cap de setmana en família, va començar al matí a l’Almudaina, on les diferents autoritats, encapçalad­es per la presidenta, Francina Armengol, li van exposar amb tota cruesa la complicada situació econòmica i social que viuen les Balears per la crisi de la Covid-19. Els Reis van visitar la comunitat el 25 de juny dins la gira autonòmica, moment que ja van mantenir contacte amb els sectors més afectats, principalm­ent el del turisme.

A la presidenta balear se li va preguntar sobre si, en la seva conversa amb el Rei, s’havia parlat de la crisi plantejada per la sortida d’Espanya del rei Joan Carles, però Armengol va eludir la qüestió. “La meva preocupaci­ó i la meva obsessió són els ciutadans de les illes Balears (...) De totes les altres coses n’ha de donar explicacio­ns la Casa del Rei, no em toca a mi”, va apuntar. “He transmès al Rei la situació que ell coneix perfectame­nt, perquè el seu arrelament en aquesta comunitat autònoma és ben conegut des de fa moltíssims anys”, segons va explicar la presidenta, que també va agrair les visites que els Reis i les seves filles tenen programade­s a diferents llocs de Mallorca, Menorca i Eivissa.

La situació econòmica també va centrar l’audiència amb el president del Parlament balear, Vicenç Thomàs, que li va traslladar la importànci­a de la col·laboració entre les institucio­ns polítiques, les patronals i els sindicats. La següent en la ronda de reunions va ser la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, que va agrair al Rei el “missatge de tranquil·litat i de seguretat”, especialme­nt valuós en un temps de crisi que suposa per al turisme la seva presència a l’illa. Finalment, Felip VI va mantenir una videoconfe­rència amb l’alcalde de Palma, José Hila, ja que el batlle no es va poder traslladar al palau de l’Almudaina perquè està aïllat en quarantena després d’haver mantingut contacte estret amb una persona malalta de Covid-19.

L’agenda oficial dels Reis continua avui al barri palmesà de Son Roca, on coneixeran un projecte social dirigit a nens i adolescent­s. Demà dimecres tindrà lloc el despatx amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, que aquests dies gaudeix d’uns dies de vacances a la residència de La Mareta, a Lanzarote.

CROSSES La infanta Sofia va patir un accident domèstic que va necessitar cinc punts al genoll

MALLORQUÍ IL·LUSTRE Els Reis reivindiqu­en el llegat indigenist­a de les missions que va fundar fra Juníper Serra

 ?? BALLESTERO­S / EFE ??
BALLESTERO­S / EFE
 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Els Reis amb les seves filles, Elionor i Sofia (amb crossa), ahir a Petra, la localitat natal de fra Juníper Serra
BALLESTERO­S / EFE Els Reis amb les seves filles, Elionor i Sofia (amb crossa), ahir a Petra, la localitat natal de fra Juníper Serra
 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? El Rei amb la presidenta del Govern balear, Francina Armengol
BALLESTERO­S / EFE El Rei amb la presidenta del Govern balear, Francina Armengol
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain