La Vanguardia (Català)

Pirotècnia amiga

- Miquel Molina Director adjunt

Hi ha pocs espectacle­s que deixin tanta sensació de buit com la pirotècnia. Els castells de focs d’artifici són tan esperats com ràpidament oblidats. Es pot verbalitza­r per què ens han agradat una novel·la, una obra de teatre o una pel·lícula. Però no hi ha manera d’explicar què és el que ens ha emocionat d’aquells efectes òptics que causa la presència intenciona­da de sals en la combustió de la pólvora (el color lila el propicia el potassi). Tret que es recorri a grotesques onomatopei­es o que es facin escarafall­s amb els braços per mostrar com de lluny van sortir disparades les espurnes. I això és precisamen­t el que passa quan en política es prenen decisions sorprenent­s que tenen per objectiu desviar l’atenció d’errors propis en la gestió. El polític queda retratat en la seva absurda gesticulac­ió.

La iniciativa de Quim Torra de convocar un ple per manifestar el rebuig de la monarquia –coneixent a més les limitacion­s que imposa el Tribunal Constituci­onal– va tenir molt de pirotècnia. Més enllà del legítim dret a criticar actuacions que han merescut la censura des de diferents àmbits de l’espectre polític, és evident que el president pretenia no només tensar la fibra independen­tista: també volia desviar l’atenció de la mala gestió que el seu Govern ha fet de l’anomenada represa, després d’haver reclamat amb insistènci­a la devolució de les plenes competènci­es.

El problema és que la maniobra de distracció té lloc just quan es constata que la Generalita­t, després del nomenament de Josep Maria Argimon com a secretari de Salut Pública, ha millorat la seva estratègia per afrontar la pandèmia i ha començat a tenir un cert control de la situació. La mateixa Conselleri­a de Salut va anunciar ahir que per primera vegada en setmanes la taxa de reproducci­ó del virus s’ha situat per sota d’1. Més que fer escarafall­s, el que hauria d’estar fent el president és mobilitzar la xarxa d’ambaixades catalanes per explicar al món aquesta evolució favorable de les dades i desactivar així l’estigma que pesa en aquests moments sobre el territori que li ha tocat administra­r. Si no se centra en el que és essencial, més que en la metàfora pirotècnic­a en el que estarà incorrent Torra és en un acte palmari de foc amic.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain