La Vanguardia (Català)

Michael O’Leary

Conseller delegat de Ryanair

- MAITE GUTIÉRREZ

El Ministeri de Treball ha anul·lat per frau l’ERTO que l’aerolínia Ryanair va aplicar al maig a les plantilles de Girona i les Canàries. La inspecció considera que la companyia es va aprofitar dels diners públics. /

El Ministeri de Treball ha declarat nul el segon ERTO per força major que l’aerolínia irlandesa Ryanair va activar aquest maig al considerar-lo fraudulent. La inspecció laboral estima que la companyia es va aprofitar d’aquest mecanisme públic contra l’impacte de la Covid per estalviar-se els sous dels més de 200 treballado­rs de les bases de Girona i les Canàries que havia de readmetre després d’una sentència de l’Audiència Nacional que també va declarar nul l’ERO del gener i que afectava aquests empleats.

Ryanair va acomiadar els treballado­rs al gener perquè volia tancar les bases de les Canàries i reduir a la mínima expressió la de Girona, però l’Audiència el va obligar a readmetre’ls a l’abril a l’apreciar “mala fe, frau, coacció i abús de dret en el procedimen­t patronal”. Pocs dies després, el 2 de maig, la companyia de baix cost va incloure la majoria d’aquests treballado­rs en un ERTO per força major junt amb una desena més d’empleats, però amb efecte retroactiu al 19 de març. Els sindicats USO i Sitcpla van interposar llavors un recurs d’alçada que ara ha estat estimat, van informar tots dos ahir.

“Ryanair pretenia així estalviars­e els salaris de tramitació i que fos l’Administra­ció la que se’n fes càrrec, a través de les condicions excepciona­ls dels ERTO pel coronaviru­s”, afirmen des d’USO. Així ho considera també la resolució de Treball: “El que fa l’empresa, abans de donar compliment a la sentència mitjançant la readmissió dels treballado­rs amb efectes retroactiu­s des de la data del seu acomiadame­nt i amb el pagament dels salaris (de tramitació) deguts, és incloure’ls indirectam­ent” en l’ERTO que ja va aprovar al març, “per a la qual cosa formalment es val d’un nou ERTO, com si aquest fora una simple prolongaci­ó dels efectes suspensius de la força major estimada en l’anterior, i per a la justificac­ió més gran del qual o aparença de normalitat s’inclouen a més uns altres 12 treballado­rs a qui no s’havia inclòs com a afectats per –s’afirma– un simple error administra­tiu”.

Contra aquesta resolució ja no hi ha recurs administra­tiu. Treball cita Ryanair, si ho considera, a recórrer contra la nul·litat per frau a l’Audiència Nacional. “Estem profundame­nt satisfets amb aquest recurs”, afirma Gustavo Silva, secretari general d’USO a Ryanair. Ara bé, el sindicat també lamenta l’actitud del Ministeri de Treball

La companyia acumula conflictes: els sindicats han impugnat la rebaixa salarial i les mesures de seguretat per la Covid

en aquest assumpte. “És un tràmit que hem hagut de realitzar des dels sindicats perquè Treball sí que el va donar com a vàlid en un primer moment, tant per silenci administra­tiu com per resolució expressa”, assenyala Silva.

Ryanair acumula una llarga llista de conflictes amb els treballado­rs. Els sindicats han impugnat el que consideren una “modificaci­ó substancia­l de condicions de feina” que aplica l’aerolínia als seus treballado­rs des de l’1 d’agost, després de no haver assolit un acord, i que rebaixa substancia­lment el seu sou. USO també ha denunciat l’aerolínia a l’AESA al considerar que incompleix les mesures de seguretat davant el coronaviru­s. I s’hi suma l’advertènci­a de l’Ens d’Aviació Civil italià (ENAC). L’organisme va amenaçar Ryanair de suspendre els seus drets de vol a Itàlia si continuava “incomplint” les normes sanitàries del país contra la Covid.

 ??  ??
 ?? PAUL FAITH / AFP ?? L’aerolínia irlandesa lidera la reactivaci­ó del trànsit aeri i ja vola a un 60% de la seva capacitat
PAUL FAITH / AFP L’aerolínia irlandesa lidera la reactivaci­ó del trànsit aeri i ja vola a un 60% de la seva capacitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain