La Vanguardia (Català)

Convertir la Casa Blanca en míting

Trump trenca línies i utilitza els actes com a president per a la seva campanya

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Que Donald Trump es pensa que està per damunt del bé i del mal és un lloc comú entre els analistes de la seva presidènci­a.

En el seu Twitter va penjar una foto en què se’l veu a ell i, de fons, la muntanya Rushmore, des d’on el passat 3 de juliol va fer un discurs incendiari. Va anar a aquell enclavamen­t de Dakota del Sud com a president, a costa de les arques públiques, i va actuar com un autèntic hooligan de la seva campanya.

Segons va avançar The New York Times diumenge passat, la governador­a Kristi Noem, sabedora que Trump somia que el seu rostre figuri en aquell lloc, li va regalar una rèplica d’1,2 metres amb un cinquè integrant. No cal dir qui era el cinquè.

En el seu Twitter va replicar amb el seu habitual “Fake news”. El que va afegir sembla més aviat una confirmaci­ó d’aquella notícia: “No ho he suggerit mai, això (formar part de la muntanya), però mirant les moltes coses que he aconseguit en tres anys i mig, potser més que cap altre president, em sembla una bona idea”.

Sense cap mena de rubor, malgrat que la Covid-19 va escombrar els seus èxits, queda clar que les línies vermelles no existeixen per a Trump. Ni a l’hora de l’hiperbòlic autoelogi, ni en el respecte a la distinció que els seus predecesso­rs van mantenir entre exercir de president i ser el candidat a la reelecció.

Després del seu fallit acte a Tulsa (Oklahoma) el 20 de juny, on no va aconseguir més que un terç de l’aforament, en bona part per la precaució de molts dels seus seguidors envers el coronaviru­s, Trump ha renunciat a aquests actes massius. Però no es resigna a protagonit­zar mítings, que els ha introduït en les seves intervenci­ons presidenci­als, també en les seves rodes de premsa novament diàries amb l’excusa del “virus xinès”.

Trump va aparèixer dimarts passat al Roserar de la seva residència. Va parlar sis minuts sobre la política del país cap a la Xina i, tot seguit, va canviar de tema. Es va passar cinquanta minuts atacant Joe Biden, el seu oponent el 3 de novembre.

Dos en un. Els seus pronunciam­ents contra el gegant asiàtic procedien del text que li van preparar els seus col·laboradors al Govern. El rampell contra l’exvicepres­ident Biden, a l’estil dels que adreça a multituds estridents, va sortir d’un ordinador que li va donar el seu equip de reelecció.

“La majoria dels presidents més o menys respecten el fet que el Roserar i la Casa Blanca són espais sagrats, que ens pertanyen a tots”, va opinar a l’MSNBC l’historiado­r presidenci­al Michael Beschloss.

“La majoria dels presidents –va prosseguir– eviten ser massa partidiste­s quan utilitzen aquells espais”. Tot i això, Beschloss va remarcar que la intervenci­ó de Donald Trump al Roserar era “més adequada per a un discurs en un saló de convencion­s o un palau d’esports”.

Els exemples d’aquesta capacitat per utilitzar la plataforma presidènci­a en benefici dels seus propòsits electorals s’han anat repetint en les últimes setmanes. Els viatges oficials s’han enfocat a visitar estats pèndol –els que poden caure a les urnes d’un costat o l’altre– i oferir en realitat discursos de campanya davant d’audiències amistoses.

A Florida i a Ohio va parlar darrere del segell presidenci­al als fans que s’havien concentrat per compliment­ar-lo.

Tuiteja que el seu discurs d’acceptació serà a Gettysburg o a la Casa Blanca, malgrat l’aparent il·legalitat

En la seva visita a la fàbrica de Whirlpool, a Cleveland, va recalcar els èxits econòmics durant la pandèmia i just després va endinsar-se en el territori propi de la reelecció.

Tots aquests viatges els fa en l’Air Force One, amb l’equip que integra el seu govern, al qual s’afegeixen altres de la seva campanya.

Alguns analistes afirmen que és l’única manera que té a l’abast per insuflar energia a les seves bases, en un moment en què les enquestes assenyalen que està perdent el duel amb Biden.

Però d’altres, com Norman Eisen, exconselle­r del president Barack Obama en matèria d’ètica, assegura que el que està fent Trump simplement es diu robar. Segons ell, els ciutadans paguen impostos per als negocis del Govern i fan donacions si volen donar suport a un candidat en concret.

Música celestial per a les oïdes del president. Fa uns dies va anunciar a la cadena Fox que es planteja fer des de la Casa Blanca el discurs d’acceptació de la candidatur­a republican­a, el proper dia 27. El rebuig va ser general per aquesta barreja d’agendes.

Fins i tot el senador republicà John Tune es va preguntar: “Això és legal?”. La líder demòcrata Nancy Pelosi va assenyalar que el simple fet de suggerir aquesta possibilit­at ja era perjudicia­l. “No ho pot fer”, va concloure. Donald Trump va tuitejar aquest dilluns que aviat hi haurà notícies sobre el seu discurs d’acceptació i va esmentar les dues localitzac­ions en què pensa: “El gran camp de batalla de Gettysburg, a Pennsilvàn­ia (els confederat­s van patir una derrota clau), i la Casa Blanca”.

Tretze són tretze.

 ?? KEVIN LAMARQUE / REUTERS ?? Kayleigh McEnany, portaveu de la Casa Blanca, parlant ahir davant la premsa
KEVIN LAMARQUE / REUTERS Kayleigh McEnany, portaveu de la Casa Blanca, parlant ahir davant la premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain