La Vanguardia (Català)

Confusa ordre parcial i aleatòria de la mascareta a París

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

No era ni el millor moment ni la manera més clara de decretar l’ús obligatori de la mascareta en espais oberts a París. Des de les 8 del matí d’ahir és preceptiu cobrir-se la boca i el nas en un centenar de sectors freqüentat­s, però no en la major part de la ciutat. La confusa mesura per frenar l’expansió de la Covid-19 s’ha pres en plena onada de calor, amb temperatur­es de més de 35 graus a l’ombra durant gairebé una setmana i nits sufocants.

Atesa l’òbvia dificultat pràctica d’acatar una norma tan parcial i aleatòria, la policia té instruccio­ns per ser tolerant i didàctica els primers dies. Després d’aquest període de gràcia, les multes seran de 135 euros.

El mapa fet públic per la prefectura de policia parla per si sol sobre el galimaties que suposa saber on s’ha de portar la mascareta i on no. És obligatòri­a als passejos a la riberes del Sena i del canal de SaintMarti­n i al cor de Montmartre. Pot prescindir-se, en canvi, en àrees per als vianants molt populars, com a Les Halles, o als Camps Elisis i el carrer Rivoli, paral·lela als jardins de les Tulleries. Audrey Pulvar, una de les adjuntes de l’alcaldessa, Anne Hidalgo (que té un total de 37 càrrecs adjunts), va dir que el criteri principal per decidir si la mascareta es fa obligatòri­a o no en un lloc és l’amplitud de les voreres o l’existència d’equipament­s com bancs per seure o parades d’autobús protegides. Els Camps Elisis no són un lloc gaire freqüentat pels parisencs i, amb l’absència de turistes, ofereixen un aspecte sense encant, fins al punt que algun dels seus restaurant­s emblemàtic­s, com Fouquet’s, està tancat.

L’extensió de l’ús de les mascaretes és conseqüènc­ia de l’agreujamen­t de les dades epidemiolò­giques a la capital, que ja és el tercer departamen­t més afectat del país.

Hi ha hagut reaccions de tota mena, des de l’atipament d’alguns comerciant­s i propietari­s de restaurant­s per unes mesures que veuen incongruen­ts i nocives per als seus negocis fins a l’aplaudimen­t dels més prudents i la resignació de la majoria. Una de les contradicc­ions és que l’Ajuntament busca fórmules per gestionar amb pragmatism­e les aglomeraci­ons de gent jove, en

És obligatori cobrir-se la boca i el nas a les ribes del Sena però no als Camps Elisis

ambient festiu, que no vol renunciar a divertir-se. Es tracta de trobar almenys un compromís perquè aquests grups s’ajuntin en certes zones.

El temps no convida a quedar-se a casa en aquestes nits que semblen tropicals. No es coneixia una onada de calor tan intensa des de la funesta canícula del 2003, que va provocar uns 20.000 morts. Anant més enrere, cal remuntar-se al forn que va ser França l’estiu del 1873, poc després de la guerra francoprus­siana.

 ?? BENOIT TESSIER / REUTERS ?? Selfie amb mascareta i torre Eiffel
BENOIT TESSIER / REUTERS Selfie amb mascareta i torre Eiffel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain